Po páde si myslela, že je koniec. Slovenkám sa na Cape Epic znovu darilo

Janka Števková a Martina Kahulcová  na pretekoch Cape Epic.
Janka Števková a Martina Kahulcová na pretekoch Cape Epic. (Autor: Jan Nemec, mtbs.cz)
Miloslav Šebela|28. mar 2024 o 17:00

Slovenská dvojica obsadila na Cape Epic 7. miesto.

BRATISLAVA. Prvý raz štartovala Janka Keseg Števková na etapových pretekoch Cape Epic pred 16 rokmi.

Sú to podobné preteky ako Tour de France. S tým rozdielom, že sa jazdí na horských bicykloch a v divokej prírode. Cape Epic trvajú osem dní. Od nedele po nedeľu. 

Tento rok mala trať dĺžku 617 kilometrov a prevýšenie viac ako 16-tisíc metrov. Preteky patria medzi najnáročnejšie podujatia v cyklistike.

Pred pár dňami vybojovala na Cape Epic slovenská dvojica Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová 7. priečku. 

Po páde si myslela, že je koniec

„Od môjho prvého štartu na Cape Epic prešli preteky vývojom. Zlepšila sa organizácia, propagácie, zmenila sa trasa. Koncept však zostal rovnaký. V roku 2022 sme s Martinou boli prvým slovenským ženským párom na Cape Epic.

Dokončili sme preteky v kategórii ženy Elite na šiestom mieste. Vlani sme si vylepšili umiestnenie na piate miesto. Sú to náročné preteky, na ktoré sa radi vraciame,“ opisovala Števková pre portál mtbs.cz. 

Unikátny je formát. Ide o súťaž dvojíc, ktoré musia etapy absolvovať spoločne. Cape Epic sú známe aj prašnými cestami a náročnými podmienkami v Juhoafrickej republike. 

"Vždy je to o dvojici, a to je na tom unikátne. Je to osem dní jazdenia v atraktivnom prostredí a teréne s výnimočnou atmosférou. Tu netvoria len ľudia okolo pretekov ale aj príroda, v ktorej sa jazdí," opisuje Števková.

Slovenská dvojica sa pohybovala v priebehu pretekov v celkovom poradí na 6. – 7. priečke. Po ôsmich etapách mali na víťaznú dvojicu Anne Terpstrová, Nicole Kollerová stratu 3 hodiny a 6 minút.  

V šiestej etape mala Krahulcová nepríjemný pád v zjazde, keď pred ňou zastal pretekár z kategórie Masters. Spadla vtedy do priekopy. Našťastie sa to zaobišlo bez vážneho zranenia alebo poškodenia bicykla.

"Najskôr som si myslela, že som zlomila bike aj seba, ale našťastie to bolo len pár škrabancov. Nahodila som reťaz a pokračovali sme do cieľa," napísala Krahulcová na sociálnych sieťach.

Pre horských cyklistov je vrcholom seriál pretekov Svetového pohára. Prestížne etapové preteky ako Cape Epic sú mimo neho. Je to skôr maratónske podujatie v porovnaní so Svetovým pohárom, keďže etapy zaberú aj najlepším pretekárom štyri až sedem hodín denne.

Rekordom je tretia priečka

Pre Števkovú to bol už šiesty štart na Cape Epic.

Najlepší výsledok dosiahla v roku 2015, kedy s Juhoafričankou Yolande de Villiersovou skončili v celkovom poradí tretie. Je to najlepší slovenský výsledok na týchto prestížnych pretekoch. 

Števková je svojim spôsobom jedinečná osobnosť. Má 48 rokov a stále jazdí súťažne viacero disciplín. 

Celkovo má 50 slovenských titulov, čo je niečo nevídané. Darí sa jej nielen v horskej cyklistike, jazdí aj cestnú cyklistiku a cyklokros.

Martina Krahulcová má 26 rokov. Cyklistike sa venuje popri zamestnaní.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Po páde si myslela, že je koniec. Slovenkám sa na Cape Epic znovu darilo