Denník skauta z MS U18: Pobežal bol taký úžasný, až ho zobrali na dopingové testy

Tomáš Pobežal na MS U18 2024.
Tomáš Pobežal na MS U18 2024. (Autor: Andreas Robanser)
Samuel Tirpák|1. máj 2024 o 08:20

Skaut Samuel Tirpák prináša svoje postrehy priamo z dejiska MS do 18 rokov.

ESPOO. Výsledok, aký čakal málokto, ale potešil všetkých. 11:1.

Slováci hrali proti Nórom ako o život. Všetci sme síce mali poruke kalkulačky, ale už počas druhej tretiny bolo jasné, že nebudú vôbec potrebné.

Slovenský výber predviedol neskutočný výkon a po slabšom turnaji bol naozaj dominantným mužstvom. Do štvrťfinále pôjdu slovenskí hokejisti z tretieho miesta v skupine a stretnú sa s Českom.

Kto je Samuel Tirpák

Skaut a expert na mladých hráčov, momentálne pôsobiaci aj v zámorskom portáli FCHockey. Jeho hlavným zameraním je skauting Čechov, Slovákov, a zvyšku strednej a západnej Európy. Patrí medzi zakladajúcich členov projektu Oh my Hockey.

Duel Slovenska a Nórska sa pre pomerne veľkú dieru v ľade, pri ktorej opravách sa pokazila rolba, dohral v tréningovej hale (kde bolo pocitovo tak mínus 30 stupňov celzia).

Zaujímavosťou je, že Slovensko malo na majstrovstvách sveta do 18 rokov zaznamenanú najvyššiu prehru, ale teraz sa najvyššou výhrou na turnaji postarali o to, že táto nelichotivá nálepka patrí Nórom. Prehrali síce o 9 gólov proti USA, ale vyhrali o 10 proti Nórsku.

Pochvalu majú všetci

Zo slovenského tímu sa mi v tomto dueli páčili všetci. Hrali zodpovedne, ofenzívne aktívne a najmä ich rozohrávka bola konečne skvelá. To bol jeden z menej nápadných, no hlavných dôvodov debaklu Nórov. Hrali bez herných chýb a najmä bez disciplinárnych chýb.

Z hráčov musím vydvihnúť kapitána Tomáša Pobežala, ktorý bol tak úžasný, až ho musela antidopingovka IIHF podrobiť testom, čiže nebol voľný pre médiá.

Ako som už spomínal, má veľký zmysel pre detail, bol neustále na správnych miestach. Bojuje o každý centimeter ľadu a je veľmi zodpovedný vo všetkých smeroch.

Musím vyzdvihnúť to, ako skvelo hrali hráči vo svojich rolách. Defenzívni útočníci si plnili svoje úlohy na sto percent, defenzívni obrancovia nešpekulovali s ničím. Zablokovali akékoľvek náznaky útokov a puky okamžite rozdávali svojim parťákom.

Mladšie ročníky, ktoré budú veľké lákadla nasledujúcich dvoch draftov, ukázali svoj ofenzívny potenciál.

Už žiadne margecianske kolotoče

Po slovenskom zápase proti sebe nastúpili favoriti skupiny. Američania zdolali Fínov 9:4.

Toto bol za mňa zápas turnaja. Oba tímy vypli defenzívu a išli naplno dopredu a do seba od prvého striedania. Patrila k tomu fyzická hra, ale najmä šance z oboch strán.

Nevedeli sme sa nabažiť ich hokejového umenia. Aréna bola preplnená, atmosféra neuveriteľná a hokej perfektný na túto vekovú kategóriu.

Samozrejme, keby takto nezodpovedne hral váš obľúbený klub v profesionálnom hokeji, možno by ste reagovali trochu inak, ale „tohle byla podívaná, hoši“.

Menovite musím spomenúť kapitána Fínov a obrancu Arona Kiviharja, ktorý na tomto turnaji až na jeden preskok puku nad hokejkou ešte nestratil puk a posiela rakety pre spoluhráčov vpredu.

Z americkej strany ide pochvala kreatívnemu tretiemu útoku Connelly-Humphreys-Mooney, ktorý kontroloval hru zo svojej strany.

Napriek prehnanej kreativite z posledných zápasov, kde sa v podstate točili okolo útočného pásma ako osemročné deti na margecianskych kolotočoch na letnom jarmoku, tentoraz viac ohrozovali brankára.

Ukázali svoju silu naplno, podobne tvorili, ale boli oveľa dravší a nebezpečnejší a bolo to výrazne vidieť aj na štatistických výsledkoch, aj na hernom prejave.

Na záver musím spomenúť ešte jedno meno – Kamil Bednarik. So Slovákom v americkom drese som sa mal možnosť po zápase porozprávať. Viac o ňom a jeho príbehu už čoskoro.

Tabuľka skupiny A

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Denník skauta z MS U18: Pobežal bol taký úžasný, až ho zobrali na dopingové testy