V čom ViOn zlyhal? Mentálne nastavenie dokáže ovplyvniť takmer všetko, tvrdí športová psychologička

Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce.

V čom ViOn zlyhal? Mentálne nastavenie dokáže ovplyvniť takmer všetko, tvrdí športová psychologička

Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce. (Autor: Dacebook/Jozef Bedej foto)
Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce.
Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce. (Autor: Dacebook/Jozef Bedej foto)
Ivan Mriška|3. máj 2024 o 07:00

Zlaté Moravce prežili náročné obdobie, vyhrali po takmer roku.

ZLATÉ MORAVCE. Detailné analýzy, nacvičené signály či prepracovaná taktika. V súčasnom profesionálnom športe hrajú veľkú rolu detaily. Maličkosti, ktoré rozhodujú zápasy.

Veľmi dôležitým aspektom však je aj psychika. Môžete trénovať hodiny, no keď si neveríte, nie je to ono.

Ako sa hovorí, všetko je v hlave...

V článku sa dočítate

  • V čom sú Zlaté Moravce svetový unikát?
  • Po akej dlhej dobe vyhrali?
  • Pocit bezmocnosti, frustrácia. Čo prežívali hráči ViOnu?
  • Prečo sú v kabíne dôležití lídri? V čomu sú výnimoční?
  • Hrubá čiara. Čo musia teraz urobiť hráči Zlatých Moraviec?
  • V čom je profesionálny šport náročný. Čo obyčajní ľudia nevidia?

Zlaté Moravce sú unikát

Môže sa stať, že mužstvo je dobre psychicky nastavené, hrá kvalitne a prehrá. Nie však takmer všetky zápasy v sezóne.

FC ViOn Zlaté Moravce je v tomto smere svetový unikát. V negatívnom slova zmysle. Futbalisti z 12-tisícového mesta neokúsili chuť výhry takmer rok.

„Takáto dlhá šnúra bez výhry môže v najhorších prípadoch významne zhoršiť sebavedomie hráčov a vieru vo víťazstvo. Môže spôsobiť frustráciu, pocit hanby až bezmocnosti,“ pre Sportnet vysvetlila športová psychologička Zuzana Pšenáková.

Psychiku športovcov ovplyvňujú aktuálne výsledky. Keď sa klubu nedarí, automaticky klesá sebadôvera hráčov i tímu. Hráči si jednoducho prestanú veriť.

„Zápasy vyhrávajú mužstvá, ktoré sú v daný deň lepšie pripravené po všetkých stránkach – taktickej, technickej, kondičnej a mentálnej. Pokiaľ sú tímy v prvých troch stránkach vyrovnané, mentálna stránka rozhodne,“ dodala.

Dôležitá je práca s tlakom

Keď sa mužstvu nedarí, kabína potrebuje impulz. Kluby sa to snažia riešiť zmenou trénera.

Zlaté Moravce viedol Vladimír Cifranič či bývalý kouč reprezentácie Michal Hipp. Výsledky sa však nedostavili a obaja skončili.

Zmena na poste trénera môže vliať hráčom energiu. Dôležité však je, aby so svojimi zverencami naďalej pracovali aj po mentálnej stránke.

Mentálne nastavenie dokáže ovplyvniť takmer všetko, čo sa športu týka – efektívnosť tréningu, zodpovednosť v životospráve a regenerácii, taktickú pripravenosť a potom aj prenesenie schopností z tréningu do zápasu.

Ak si porovnám dvoch hráčov s podobným fyzickými schopnosťami, tak ten, ktorý je viac cieľavedomý, bude viac koncentrovaný v tréningu a na taktických mítingoch. Je tiež pravdepodobné, že bude robiť veci navyše a bude disciplinovaný v životospráve.

Tým pádom sa s veľkou pravdepodobnosťou bude rýchlejšie zlepšovať než hráč, ktorý nie je tak silno motivovaný,“ vysvetľuje Pšenáková a uvažuje, v čom mohli Zlaté Moravce v tomto ročníku Niké ligy zlyhať.

„Veľa záleží aj na tom, ako dokážu hráči pracovať s tlakom, aby trénovanosť vedeli konzistentne ukázať v zápasoch,“ dodala.

Každý tím potrebuje lídrov

Veľkú úlohu v profesionálnom futbale hrajú lídri kabíny, ktorí aj priemerných hráčov dokážu strhnúť k lepším výkonom. Sú to muži, ktorí v tíme živia oheň a víťaznú mentalitu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»V čom ViOn zlyhal? Mentálne nastavenie dokáže ovplyvniť takmer všetko, tvrdí športová psychologička