Ak by boli peniaze, nie sú ľudia. Mužstvá dospelých postupne zanikli v 54 obciach

Odborná konferencia ObFZ Rimavská Sobota vo Veľkých Teriakovciach.
Odborná konferencia ObFZ Rimavská Sobota vo Veľkých Teriakovciach. (Autor: Marian Petrok)
Titanilla Bőd|17. apr 2024 o 12:25

V siedmej lige ObFZ Rimavská Sobota figurujú iba štyri kluby.

RIMAVSKÁ SOBOTA. Pred tridsiatimi rokmi mala okresná súťaž v Rimavskej Sobote tri triedy. V regióne fungovalo takmer päťdesiat klubov.

V súčasnosti hrajú v siedmej lige dospelých Oblastného futbalového zväzu Rimavská Sobota (pod ktorý patrí aj okres Revúca) iba štyri celky.

ObFZ organizoval pre dorast Zimný pohár, do ktorého sa prihlásilo sedem tímov. V súťaži starších žiakov hrá päť klubov. V kategórii mladších žiakov začalo sezónu deväť klubov, ale jedno družstvo už v priebehu ročníka odstúpilo. V kategórii mladších prípraviek (U9) súťaží päť klubov.

V okrese Rimavská Sobota sú pritom tri mestá a 104 obcí, v okrese Revúca ďalšie tri mestá a 39 obcí.

Aktívne mužstvo dospelých má v okrese Rimavská Sobota v súčasnosti iba 8 obcí, vrátane troch miest. V 45 obciach sa nehral futbal vôbec, v ďalších 54 mužstvo dospelých postupne zaniklo.

Chcú aktivizovať starostov

Oblastný futbalový zväz Rimavská Sobota inicioval odbornú konferenciu a v rámci nej stretnutie primátorov a starostov okresu. Na akciu pozval aj predstaviteľov Slovenského futbalového zväzu.

„Chceli sme aktivizovať starostov, primátorov a jednotlivé kluby, ktoré prestali hrať futbal, aby sme hľadali možnosti a cesty ako ďalej,“ uviedol pre Sportnet predseda ObFZ Rimavská Sobota Marian Petrok.

„Chceli by sme nájsť aspoň pár klubov, ktoré by začali robiť s mládežou. Boli by sme radi, ak by mali záujem aj o prácu s dospelými, aby sa nám niektoré obce vrátili na futbalovú mapu,“ doplnil.

V tomto regióne je síce veľa obcí, no väčšinou ide o menšie dediny. V regióne je dlhodobo najvyššia nezamestnanosť na Slovensku, mnohí odchádzajú za prácou do zahraničia alebo na západné Slovensko. Mladí ľudia často odídu už na stredné školy.

„Pozvali sme predstaviteľov SFZ, aby odprezentovali svoju víziu a informovali, aké sú možnosti podpory mládeže, infraštruktúry a iných projektov,“ dodal Petrok.

„Žiaľ, často chýbajú práve ľudské zdroje. Ak by niekde boli aj peniaze, nie sú zanietení ľudia, ktorí by chceli pracovať vo futbale. Verím však, že sa niečo pohne,“ zdôraznil predseda ObFZ.

Špeciálna motivácia

Na stretnutí bolo približne 50 ľudí, medzi nimi starostovia, primátori a funkcionári jednotlivých klubov.

„Naši hostia zo SFZ predstavili nám stratégiu futbalu, najmä rozvoj mládeže. Existuje aj myšlienka na podporu špeciálne tohto regiónu, ale dôležité je, aby to bolo zmysluplne využité,“ podčiarkol Petrok.

Šéf zväzu je mierny optimista v súvislosti s okresnou súťažou. „Verím, že sa prihlási aj nejaký nový tím. V máji určite chceme znovu vycestovať do jednotlivých obcí. Uvidíme, čo sa nám podarí,“ poznamenal Marian Petrok.

V súčasnosti hrá v siedmej lige TJ Ožďany, FK Lubeník, TJ – FK Veľký Blh a TJ Družstevník Kráľ. Lídrom tabuľky je Kráľ, ktorý v šiestich zápasoch zaknihoval päť výhier a jednu remízu.

Na konferencii bol prítomný aj prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik. „Nevieme dať ani obci ani mestu a ani klubu finančné prostriedky, aby tu robili futbal. Vieme sa spolupodieľať, vieme motivovať, platiť delegované osoby, to sú rozhodcovia, či delegáti, to sme v minulosti nerobili. Vieme pomôcť s infraštruktúrou, ale zhodli sme sa na tom, že tento región potrebuje špeciálnu jednotlivú motiváciu a tou sa budeme zaoberať,“ citoval slová Kováčika regionálny portál Rimava.sk.

Tabuľka VII. ligy ObFZ Rimavská Sobota

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
TJ Družstevník KráľTJ Družstevník KráľTJ Družstevník Kráľ
8
7
1
0
36:12
22
V
V
V
V
V
2
FK obec LubeníkFK obec LubeníkFK obec Lubeník
8
4
1
3
20:13
13
V
P
P
V
P
3
TJ - FK Veľký BlhTJ - FK Veľký BlhTJ - FK Veľký Blh
8
2
0
6
9:18
6
P
P
P
P
V
4
TJ OžďanyTJ OžďanyTJ Ožďany
8
2
0
6
9:31
6
P
V
V
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Ak by boli peniaze, nie sú ľudia. Mužstvá dospelých postupne zanikli v 54 obciach