Zlý muž Rimavskej Soboty je späť. Dal gól

Matej Vargic.
Matej Vargic.
Titanilla Bőd|2. aug 2020 o 23:30

Peter Petrán a Matej Vargic nemohli hrať súťažný futbal dva roky.

RIMAVSKÁ SOBOTA. Mená oboch hráčov Rimavskej Soboty sa objavili v korupčnej afére v máji 2018, keď pozastavili činnosť celkovo jedenástim hráčom a jednému trénerovi za ovplyvňovanie zápasov v prospech stávkarskej mafie.

Petrán dostal vtedy zákaz na 30 mesiacov, Vargic dokonca až na tri roky, lebo neohlásili, že ich niekto kontaktoval so zámerom ovplyvniť zápas.

Bez trémy

Senát disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu však pred začiatkom sezóny 2020/2021 vyhovel ich žiadosti a podmienečne im odpustil zvyšok trestu.

„Sú to veľmi platní hráči, tešíme sa, že ich disciplinárka uvoľnila,” pochvaľoval si tréner treťoligovej MŠK Rimavská Sobota Tomáš Boháčik.

Obaja navrátilci nastúpili už v pohárovom zápase v Jesenskom, kde Rimavskosoboťania vyhrali 4:0, a figurovali v základnej zostave aj v prvom majstrovskom stretnutí s Kováčovou.

„Veľmi som očakával návrat. Ja aj moja rodina sme sa veľmi tešili, že konečne budem môcť hrať. Chcel som si to len užiť,” povedal Petrán.

Tridsaťdeväťročný stopér bol kapitánom mužstva pred aférou a teraz si znovu natiahol kapitánsku pásku. Zvolila ho kabína, čo si veľmi váži.

„Už nemám devätnásť, takže nejaká tréma ma nechytila. Ale určite musím dobehnúť zápasovú kondíciu, lebo behať na tréningu a behať v zápase je niečo úplne iné”, dodal Vargic.

Stávka s brankárom

Po zápase si spoločne mohli zakričať „Rimavskáááá, Rimavskááááá”, lebo mužstvo z Gemera zvíťazilo s prehľadom 3:1, už v 13. minúte vyhrávalo 2:0.

Po prvom presnom zásahu Csabu Juhásza priamo z rohového kopu pridal druhý gól z pokutového kopu práve Vargic.

Ešte pred prestávkou zvýšil Juhász krásnym lobom na 3:0, a tesne na začiatku druhého polčasu mohol streliť štvrtý gól Soboťanov z ďalšej penalty Vargic – tentoraz však brankár Polóny loptu vyrazil.

„Na poslednom tréningu sme akurát hovorili o tom, že v živote som nedal penaltu len raz. Tak teraz je to už druhýkrát,” poznamenal 31-ročný univerzálny hráč.

Pred vynútenou prestávkou hrával skôr v strede poľa, teraz má miesto na hrote, kde hrával len za mladších žiakov, respektíve počas angažmánu v nižšej súťaži v Rakúsku.

Náhradný brankár, veterán Mário Michálik mu však chybu neodpustil: „Pokojne napíšte, že už ho nikdy nepustíme k žiadnej jedenástke.”

„Ale čoby nie”, oponoval ihneď Vargic.

S gólmanom uzavrel stávku, že na najbližšom tréningu mu dá desať gólov z desiatich pokutových kopov.

„Keď mi chytí čo i len jeden, platím desať eur do tímovej kasy. Keď dám všetky, platí on. Trúfam si, inak by som ho nevyzval,” usmieval sa sebavedomo Vargic.

Zlý muž mohol nadávať

Na povesť zlého muža si už zvykol. Pred tromi rokmi sa dostal do novín, lebo pred zápasom v Poprade prepašoval na štadión tašku s pyrotechnikou, ktorú následne odovzdal rimavskosobotským fanúšikom.

„Spravil som hlúposť,” kajal sa vtedy.

Je si vedomý toho, že hráči súperov ho určite budú chcieť vyprovokovať. „Tréneri, čo ma poznajú, ušijú takú taktiku na mňa, aby ma ich hráči znervóznili. Ale ja sa tej povesti už asi nezbavím, ani sa nemienim zbaviť. Na ihrisku sa hádam iba vtedy, keď viem, že mám pravdu,” vyhlásil hráč, ktorému všetci hovoria Mango.

Štvalo ho, keď dva roky mohol sledovať svojich spoluhráčov len z tribúny, ale našiel v tom aj jedno – preňho typické – pozitívum: „Aspoň som mohol oficiálne nadávať na rozhodcu!”

S futbalom nechceli skončiť

Napriek tomu, že dostal trojročný dištanc, Vargic s futbalom nikdy nechcel skončiť: „Vždy som mal popri futbale aj inú robotu, aj teraz mám ďalšie dve. Zmenilo sa len to, že predtým bol futbal na prvom mieste a teraz sa mu venujem popri robotách.”

Zabaliť to nemienil ani Peter Petrán, hoci už v čase udelenia trestu mal 37 rokov.

„Stále som trénoval, bol som v pohybe, odohral som aj nejaké prípravné zápasy. Keď som už to celé obdobie odtrénoval, rozhodol som sa, že to skúsim. Už mám svoj vek, ale teraz budem musieť hrať aspoň do päťdesiatky," tvrdí.

Pre brankára Mareka Prošovského, tretieho zainteresovaného z klubu v afére však trest znamenal koniec kariéry. Dostal zákaz činnosti na 15 mesiacov, ale na trávnik sa už nevrátil ani po jeho uplynutí.

Peter Petrán.
Peter Petrán. (Autor: Titanilla Bődová)

Cieľom je stred tabuľky

Rimavskosobotský tím začal už štvrtú sezónu po sebe v tretej lige. Predtým dvadsať rokov hral aspoň v druhej najvyššej súťaži, z druhej ligy vypadol pred troma rokmi, keď sa skupiny Západ a Východ spojili do celoštátnej súťaže.

V III. lige Stred dvakrát skončili Rimavskosoboťania na druhom mieste, vlaňajší ročník však začali katastrofálne.

V prvých deviatich zápasoch získali len dva body, paradoxne ich nakopol deväťgólový výprask v Martine.

Po ňom už ďalších šesť stretnutí neprehrali, získali v nich štrnásť bodov, pred jarnou časťou značne posilnili káder, ale prišiel koronavírus.

Po aktuálnej sezóne čaká tretie ligy reorganizácia a Soboťania by sa radi vyhli záchranárskym stresom.

„Podľa mňa máme veľmi dobré mužstvo. Ešte sa musíme trošku zohrať, aby sme viac o sebe vedeli, ale inak na každom poste je kvalitný hráč, a ďalší dvaja-traja vedia zaskočiť v prípade núdze. Máme na to, aby sme boli v prvej trojke,” prognózoval Vargic.

Petrán bol trochu opatrnejší: „Nechceme mať veľké oči, ale stred tabuľky je jasný cieľ. Káder nie je najhorší, takže možno to pôjde aj vyššie.”

Rimavská Sobota - Kováčová (1. polčas)

Rimavská Sobota - Kováčová (2. polčas)








Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Zlý muž Rimavskej Soboty je späť. Dal gól