Snina zaskočila DAC už v 8. sekunde, no prehrala. Komu fandil legendárny Diňa?

Momentka zo zápasu MFK Snina - DAC Dunajská Streda v Slovnaft Cupe 2023.
Momentka zo zápasu MFK Snina - DAC Dunajská Streda v Slovnaft Cupe 2023. (Autor: Facebook / MFK Snina)
Šimon Čop|25. okt 2023 o 18:50

Domáci nazvali zápas proti Dunajskej Strede sviatkom.

SNINA. “Komu dnes fandíme?” “No predsa Snine!” 

Tak vyzeral prvý neformálny rozhovor ešte pred samotným zápasom, mnohými nazvaným ako “futbalový sviatok”, s legendárnym Pavlom Diňom. Na štadióne MFK Snina čakal na moment, kedy sa začne, bol totiž aktérom úvodného výkopu. 

Preňho to bol veľký deň. V Snine totiž vyrástol a dodnes pracuje pre tamojší futbalový klub ako správca štadióna či tréner. V Dunajskej Strede, ktorá na krajný východ vycestovala odohrať štvrté kolo Slovnaft Cupu, je zas legendou. Odohral tam štyri roky a nastrieľal 49 gólov. 

Boj medzi treťoligovou Sninou a účastníkom Niké ligy z Dunajskej Stredy sledovala zaplnená tribúna na ihrisku outsidera. A rozhodca sotva pískol do píšťalky, už sa pod Sninským kameňom ozvali radostné gólové ovácie.

Bolo to však po prvý i posledný raz. Favorit nepripustil obrovské prekvapenie a vyhral suverénne 6:1.

Rodilo sa prekvapenie 

Úvodný presný zásah padol už v 8. sekunde a bezpochyby patril k najrýchlejším v histórii slovenského pohára. Brazilčan Marquinho si zabehol za obranu DAC a po krásnom pase od Košudu prekonal brankára Popovića. 

Rýchly gól topfavorita zaskočil. A vrátiť sa späť k remíze mu nepomáhal ani fakt, že sa hralo na veľmi rozmočenom teréne, ktorý neprial peknému futbalu. 

Obraz hry sa postupne preklápal v prospech Dunajskostredčanov. Tí mali veľkú šancu v 17. minúte, keď kapitán domácich Dický odhlavičkoval loptu tesne pred bránkovou čiarou. Devätnásťročný brankár Lajtár prišiel o čisté konto v 34. minúte, keď po jeho výbornom zákroku dorazil loptu Aleš Čermák. 

Po prvom presnom zásahu hosťom spadol kameň zo srdca. Začali hrať uvoľnenejšie a častejšie sa presadzovali cez obetavých sninských obrancov. Do konca polčasu ešte stihol hlavičkou poslať DAC do vedenia Spyridon Risvanis. 

Do druhého polčasu nastúpili ligisti s odhodlaním čo najskôr rozhodnúť zápas. Okamžité ofenzívne snaženie sa premietlo aj do výsledku. V 48. minúte zvýšil na 3:1 Gouré.

Sninčania viditeľne nestíhali. Favorit teda využil príležitosť. Už v 53. minúte bolo po priamom kope zásluhou Čermáka 4:1. 

Za tohto stavu sa v bránke domácich vymenili Lajtár a striedajúci Miloš Lojka. Ten inkasoval o pár minút, v nájazde jedného proti jednému si s ním rutinérsky poradil Matej Trusa. 

Gólostroj hostí sa zastavil až v 71. minúte. Náhradník Barišić presnou strelou z hranice šestnástky uzavrel stav stretnutia na 1:6 z pohľadu domácich. Tí sa ešte na konci stretnutia pokúsili o čestný úspech v podobe druhého gólu, ale bez výsledku.

VIDEO: Zostrih zápasu Snina - DAC

Neodradil ani lejak 

Napriek tomu nehodnotili zápas príliš negatívne. Síce neprekvapili, ale duel si užili. 

“Vedeli sme, že Dunajská je dnes favorit. Ukázali nám kvalitu a rozdiel. Výsledok trošku mrzí, keďže tri góly strelili ľahko, ale skrátka využili naše chyby a toto je tá kvalita. Musíme sa z toho poučiť,” povedal kapitán Dický a cieli na ďalšie stretnutia. 

“Pre nás je dôležitejšia liga. Tento zápas sme si užili, bol to pre nás sviatok, takže sme spokojní.” 

Cieľom klubu bolo na zápas nalákať čo najviac divákov. Tribúna bola plná, na opačnej strane fandil fanklub a ľudia postávali aj popri ihrisku za zátarasami.

Prišli napriek lejaku, ktorý od rána zmáčal trávnik.

“Čakali sme o trochu viac ľudí, asi to pribrzdilo počasie. Ale napriek tomu, že celý deň nám neprialo, tak si myslím, že návšteva bola vynikajúca. Sninčania ukázali, že futbal im nie je ľahostajný,” dodal Dický. 

Rovnako rád je aj Pavol Diňa, ktorý futbalom v rodnom meste žije dodnes. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Snina zaskočila DAC už v 8. sekunde, no prehrala. Komu fandil legendárny Diňa?