Titul bez prehry chutí Alonsovi skvele. Vrchol sezóny však Leverkusen ešte len čaká

Tréner Leverkusenu Xabi Alonso pózuje s majstrovskou trofejou po zisku titulu
Tréner Leverkusenu Xabi Alonso pózuje s majstrovskou trofejou po zisku titulu (Autor: TASR/AP)
TASR|19. máj 2024 o 11:16

Španielsky kouč priviedol Bayer k prvému titulu v 120-ročnej histórii klubu.

BERLÍN. Spanilú jazdu futbalistov Bayeru Leverkusen nezastavil ani FC Augsburg.

Už istý majster zvíťazil v sobotnom zápase záverečného 34. kola Bundesligy 2:1 a celou sezónou najvyššej nemeckej súťaže prešiel bez jedinej prehry, čo sa v histórii nepodarilo žiadnemu tímu.

Spokojný tréner Xabi Alonso doprial hráčom trochu voľna a času na oslavy, no už myslí na zvyšné dva dôležité zápasy - finále Európskej ligy a Nemeckého pohára.

Ak v nich Bayer uspeje, dosiahne treble a nezdolanosť v celej sezóne rátajúc zápasy všetkých súťaží natiahne na číslo 53.

"Po zisku titulu sme si v kabíne stanovili cieľ neprehrať v lige ani jeden zápas. Som hrdý na tím, že to dokázal. Myslím, že titul je v správnych rukách a s nulou v kolónke prehier chutí skvele. Hráčom som dovolil večer oslavovať, nedeľu budú mať voľnú a od pondelka začíname prípravu na vyvrcholenie sezóny," citovala AFP Xabiho Alonsa.

Španiel priviedol Bayer k prvému titulu v 120-ročnej histórii klubu. Trofej pre šampiónov si hráči a členovia realizačného tímu prevzali po zápase s Augsburgom, už v stredu ich však čaká finále EL a v sobotu v domácom pohári 1. FC Kaiserslautern.

Bayern nezvládol záver, oslavy vypukli aj v Stuttgarte

Bayer zosadil z trónu Bayern Mníchov, ktorý kraľoval nemeckej lige nepretržite jedenásť rokov. Táto sezóna však bavorský tím nezastihla v dobrej forme, nezískal v nej ani jednu trofej.

V poslednom kole dokonca prepustil druhé miesto v tabuľke VfB Stuttgart po prehre 2:4 v Hoffenheime. Čistým hetrikom sa pod triumf domácich podpísal chorvátsky útočník Andrej Kramarič a dokonal obrat TSG, ktorý v 6. minúte prehrával už 0:2.

"Pre nás je koniec sezóny vykúpením. Osem prehier je na Bayern veľa, na také niečo nie sme zvyknutí. V lete musíme začať odznova a byť čo najlepšie pripravení na nový ročník," vyhlásil veterán Thomas Müller. Bayern dosiahol tretím miestom najhorší výsledok od ročníka 2010/2011.

Sklamaní hráči Bayernu
Sklamaní hráči Bayernu (Autor: TASR/AP)

"Urobili sme veľké množstvo obrovských individuálnych chýb, ktoré dostali súpera na koňa. V tejto sezóne sa nám to stávalo príliš často, naša obrana bola deravá ako ementál," poznamenal tréner Thomas Tuchel.

V Stuttgarte vypukli obrovské oslavy, tréner Sebastian Hoeness schytal od zverencov sprchu šampanským. Jeho tím nazbieral 73 bodov, čo je pre VfB rekord. Viac ich nezískal ani v rokoch 1984, 1992 a 2007, keď sa stal majstrom.

"Je to neopísateľný futbalový sviatok. Táto sezóna bola ako z ríše snov. Vlani sa Stuttgart len tesne vyhol zostupu do druhej ligy, teraz sme na opačnom póle tabuľky. Veľké absolutórium všetkým hráčom, súdržnosť kabíny bola kľúčom k úspechu. Tešíme sa na veľké zápasy v Lige majstrov," poznamenal Hoeness.

Berov tím si zahrá baráž

Okrem Stuttgartu a Leverkusenu sa na účinkovanie v LM môžu tešiť Bayern Mníchov, RB Lipsko a Borussia Dortmund. V nasledujúcej edícii skupinovej fázy Európskej ligy bude účinkovať Eintracht Frankfurt. Do predkola Európskej konferenčnej ligy sa dostal siedmy TSG 1899 Hoffenheim.

Posledné kolo rozhodlo o tom, že o udržanie sa v Bundeslige bude bojovať VfL Bochum proti Fortune Düsseldorf.

Tím slovenského reprezentanta Matúša Bera klesol na barážovú 16. priečku po prehre 1:4 s Werderom Brémy a paralelnom víťazstve Unionu Berlín nad Freiburgom (2:1). Tím z hlavného mesta sa vyhol baráži po góle v nadstavenom čase.

"Máme pár dní na to, aby sme si vyčistili hlavy a psychicky sa nastavili na dva kľúčové zápasy. Musíme zachrániť ligu pre Bochum, niet inej možnosti" uviedol tréner Heiko Butscher. Duely baráže sú na programe 23. a 27. mája.

Tabuľka Bundesligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bundesliga»Titul bez prehry chutí Alonsovi skvele. Vrchol sezóny však Leverkusen ešte len čaká