História futbalových klubov: Spišská Nová Ves

(Zdroj: archív SNV, Autor: SNV)
Marek Svátek|30. aug 2017 o 00:00

Autor: Patrik Brezovaj

Stránka futbalnet.sk prichádza s novým seriálom - História slovenských klubov. Čitateľom chceme prinášať informácie z minulosti, ale i súčasnosti našich klubov. V rámci prvého dielu sme zamierili na Spiš.

FK NOVES Spišská Nová Ves (pod týmto názvom klub pôsobí v sezóne 2017/2018) je slovenský futbalový klub, ktorý pôsobí v meste Spišská Nová Ves. V sezóne 2017/2018 klub pôsobí už tretí rok po sebe v II. lige SFZ. Patrí medzi dvanásť zakladajúcich členov Asociácie klubov II. futbalovej ligy v roku 2017.

Prvá známa ústna zmienka o futbale na území mesta Spišská Nová Ves pochádza niekedy z roku 1908. V tej dobe sa vyznávačmi futbalu stávajú aj sedemnásti študenti zo Spiša, prezývaný "Šémi", keďže pätnásti z nich boli židovského pôvodu. Vtedajší hráč Ervin Löffler kúpil v Budapešti, kde študoval za dve zlatky a štyridsať grajciarov loptu značky Rambler a priniesol ju do Spišskej Novej Vsi.

Od roku 1910 začína svoju športovú a aj futbalovú aktivitu vyvíjať v meste a okolí maďarský spolok ISE. Prvá oficiálna a zachovaná písomná zmienka o organizovanom futbalovom stretnutí na území Spišskej Novej Vsi však pochádza z 28. mája 1914.

ISE - IGLÓI SPORT EGYESÜLET (v preklade z maďarčiny Spišský atletický klub) nastúpil proti Lőcsei Football Sereg. Tento dátum sa preto považuje za vznik prvého organizovaného futbalového klubu v meste.

(Zdroj: archív SNV, Autor: SNV)

Prvé futbalové ihrisko bolo pod "Blaumontom" na vojenskom cvičisku a prvým predsedom klubu bol Dr. Béla Forberger. Neskôr klub pôsobil aj pod názvami ŠK Tatran (prvý slovenský klub v meste, zakladateľ a predseda Ing. Václav Hollý), AC (ACN vznikol 10. januára 1922 zlúčením maďarského ISE a pôvodného slovenského ŠK Tatran a ide o najúspešnejšie obdobie futbalového klubu (zanikol 14. júla 1949, klubové farby: modrá a biela), Sokol, Lokomotíva, Lokomotíva-Bane, AC LB, MFK Lokomotíva VTJ, FK VTJ, FK až po súčasný FK NOVES Spišská Nová Ves.

Klub funguje v súčasnosti ako občianske združenie s výraznou podporou mesta Spišská Nová Ves. Klubovými farbami je modrá, biela a belasá.

FK hráva svoje majstrovské stretnutia na štadióne, známom aj pod bývalým názvom Lokomotíva (vtedy kapacita 10 000 miest). Jeho momentálna kapacita je 4 000 divákov, z toho je od rekonštrukcie v roku 2016 – 759 krytých sedadiel na sedenie. Štadión v správe mestskej príspevkovej organizácie STEZ sa nachádza v tesnej blízkosti rieky Hornád a v jeho areáli je aj ihrisko s umelou trávnatou plochou. Súčasná tribúna bola dokončená v roku 1968. Prvé futbalové ihrisko v meste sa nachádzalo pod Blaumontom (ISE). ŠK Tatran z iniciatívy Ing. Václava Hollého, veľkého nadšenca športu a neskoršieho primátora mesta vybudoval svoje vtedajšie ihrisko taktiež pri Hornáde, neďaleko súčasného štadióna FK. Bolo orientované opačne ako je v súčasnosti, smerom do mesta. K pootočeniu hracej plochy o stoosemdesiat stupňov do súčasnej polohy došlo v roku 1937.

(Zdroj: archív SNV, Autor: SNV)

Nezabudnuteľnými hráčmi, odchovancami alebo ešte dodnes aktívnymi futbalistami klubu boli a sú Andrej Frank, Štefan "Piké" Fabián, Vojtech "Béla báči" Miškovský, Jozef Vysopal, Alexander Brányik, Štefan Rusnák, Eduard Kessel, Milan Pribylinec, Ján Urban, Štefan Jerga, Alexander Nagy, Slavomír Leštianský, Karol Kotváč, Milan Penksa, bratia Peter a Ondrej Kurucovci, Oliver Čík, Ján Kozák (v súčasnosti úspešný reprezentačný tréner Slovenska a pravdepodobne najväčšia osobnosť v histórii klubu), František Kunzo (olympijský víťaz vo futbale z Moskvy 1980), Tibor Mičinec, Libor Fašiang, Marián Tomčák, Karol Korpáš, Stanislav Sokolský, Peter Danko, Jozef Fabián, Miroslav Užík, Milan Bartko, Pavol Vytykač, Pavol Jurčo st., Jaroslav Zajac, Ľubomír Bajtoš, Radoslav Királyi, Miroslav Dunčko, Peter Serbin, Vladislav Zvara, Marek Petruš, Pavol Jurčo ml., Boris Prokopič, Marek Janečka, Miloš Lačný či Jaroslav Mihalik

Odchovanec Jakub Vojtuš prestúpil v roku 2010 zo Žiliny do talianskeho veľkoklubu Inter Miláno. Základy úspešnej práce s mládežou v klube položil Eduard Kessel (v minulosti hráč Sparty Praha), v ktorého šľapajach neskôr úspešne pokračoval Mgr. Bartolomej Ogurčák. V nedávnej minulosti viedli mužstvo dospelých uznávaní tréneri ako Ladislav Pavlovič, Ondrej Ištók, Anton Švajlen, Vladimír Švec, Alexander Nagy, Emil Bezdeda či Vladimír Gombár. Pamätným okamihom klubu je vyradenie vtedajšieho úradujúceho majstra Slovenska a víťaza pohára MFK Ružomberok (1:0) v druhom kole Slovenského pohára v roku 2006.

(Zdroj: archív SNV, Autor: SNV)

V lete roku 2015 sa klub pod vedením trénera Mgr. Branislava Ondáša vracia po dlhých pätnástich rokoch do druhej najvyššej súťaže DOXXBet ligy.

V súčasnosti pod hlavičkou klubu funguje 15 družstiev v organizovaných súťažiach a aktívne mužstvo bývalých hráčov. Vo februári 2017 je kolektív A-mužstva FK Spišská Nová Ves prvýkrát v histórii ankety vyhlásený za najúspešnejší športový kolektív v meste Spišská Nová Ves. Po víťazstve doma v pomere 3:1 nad MFK Tatran Liptovský Mikuláš v úvodnom stretnutí jarnej časti v marci 2017 sa družstvo prebojovalo do nadstavbovej časti o postup do Fortunaligy a zaistilo si automaticky aj postup do obnovenej šestnásťčlennej II. ligy SFZ v ročníku 2017/2018.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»História futbalových klubov: Spišská Nová Ves