Takú zápletku nikto nečakal. Švédsky kráľ sa unáhlil a dvaja neznámi sa pobozkali

Československá hokejová reprezentácia, ktorá získala na MS 1947 titul majstrov sveta. Dolu v klobúku tréner Mike Buckna, vľavo vedľa neho Ladislav Troják.  Obaja spolu výborne vychádzali na ľade i mimo neho.
Československá hokejová reprezentácia, ktorá získala na MS 1947 titul majstrov sveta. Dolu v klobúku tréner Mike Buckna, vľavo vedľa neho Ladislav Troják. Obaja spolu výborne vychádzali na ľade i mimo neho. (Autor: ARCHÍV MIKEA BUCKNU JR.)
Pavol Komár|18. apr 2024 o 10:00

Hokejisti Československa sa na majstrovstvách sveta 1947 tešili z prvého titulu a ďakovali Rakúšanom.

PRAHA. Na tretí raz to vyšlo!

„Vyhrali sme majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Čo si môžeme želať viac?“

Týmito slovami sa 23. februára 1947 lúčil Štefan Mašlonka v emotívnej rozhlasovej reportáži s úspešným podujatím.

Slovenská žurnalistická legenda spolu so skvelým reportérom Josefom Lauferom a Otakarom Procházkom pútavo komentovali jedinečný príbeh hokejistov Československa. Tí si na svetovom šampionáte v Prahe 1947 prvýkrát sadli na zlatý trón, hoci po prehre 1:2 so Švédskom sa ich šanca na prvenstvo rozplývala...

Takú zápletku nik nečakal

Pamätné pražské šampionáty

Desaťkrát bola Praha dejiskom majstrovstiev sveta v hokeji, viackrát spolu s ďalšími mestami (vrátane Bratislavy), ale vždy s privilégiom hostiť zápasy o medaily. Výnimočné momenty z histórie pražských šampionátov si Sportnet pripomenie v seriáli až do začiatku MS 2024 v Prahe a Ostrave. 

Dovtedy oba tímy presvedčivo potvrdzovali úlohu favoritov. Predpokladalo sa, že o titule rozhodne ich vzájomný súboj. Po ňom odchádzali zverenci kanadského Slováka Mateja Mikea Bucknu z ľadu so sklonenými hlavami. Inkasovali už v prvej minúte.

„Bol to ofsajd,“ reklamovali hráči i tréner, no zbytočne. V záverečnom tlaku vyrovnať už nestihli. Švédsky kráľ Gustáv Adolf V. gratuloval krajanom v predstihu k zisku zlata. Ich posledný zápas proti Rakúsku - Československu podľahlo 5:13 - mal byť formalitou pred očakávanou korunováciou.

Mimochodom, Rakúšania po prvej tretine viedli i nad domácou reprezentáciou 3:2. „Nič sa nedeje, len sa musíte prebrať,“ naliehal Buckna na hráčov. Prebrali sa parádne.

Mikroskopická nádej, ktorá domácim ešte blikala, nezomrela. Stala sa senzácia, ktorú nik nečakal: sebavedomí severania podľahli obetavo hrajúcim Rakúšanom 1:2. Keď sa roznieslo, že podceňovaný súper vedie 2:0, ich brankár Wurm čaruje, hľadisko sa rýchlo zapĺňalo.

Spontánny bozk a stachanovské smeny

„Austria, Austria,“ hrmelo Štvanicou. A keby len. Herci v Národnom divadle počas predstavenia aktuálne začlenili do dialógov informácie o nečakanom priebehu. Po prekvapujúcom víťazstve outsidera nadšení fanúšikovia vbehli na ľadovú plochu, stalo sa z nej ľudské mravenisko.

Zápasy MS 1947 v Prahe

Rakúšanov odnášali do šatne na ramenách! Scénka, keď sa dvaja neznámi mladí ľudia - zubár Jan a predavačka Viera - v radostnom ošiali pobozkali, zachytila reportážna kamera filmového týždenníka.

Režisér Martin Frič podľa nej natočil komediálny film Polibek ze stadiónu. Jan musel vysvetľovať snúbenici Líde, že šlo o nevinné vzplanutie... Vo filme si zahrali aj spomenutí rozhlasoví reportéri. Pekný príklad, že šport a umenie majú k sebe blízko.

Vďační Pražania nosili k rakúskej ambasáde potravinové balíčky, oblečenie, ba do susednej krajiny, ktorá bola v zlej ekonomickej situácii (sic!) smerovali aj vagóny s uhlím.

Rakúska výprava dostala do hotela telegram: Za víťazstvo nad Švédskom odpracujeme pre Vás dve stachanovské smeny grátis (Stachanov bol ruský baník-úderník, pozn.). Podpísaní štyria baníci z Frýdku-Místku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Takú zápletku nikto nečakal. Švédsky kráľ sa unáhlil a dvaja neznámi sa pobozkali