Nitra bola takmer na lopatkách, ale oslavuje. Toto je šesť dôvodov, prečo získala titul

Hokejisti Nitry sa tešia z majstrovského titulu po štvrtom zápase finále play off hokejovej Tipos extraligy medzi HK Nitra a HK Spišská Nová Ves.
Fotogaléria (13)
Hokejisti Nitry sa tešia z majstrovského titulu po štvrtom zápase finále play off hokejovej Tipos extraligy medzi HK Nitra a HK Spišská Nová Ves. (Autor: TASR)
Ondrej Rusnák|25. apr 2024 o 16:45

Kde našiel nový majster zrazu toľko sebavedomia?

Hokejisti Nitry oslavujú svoj druhý extraligový titul. Pohár Vladimíra Dzurillu získali po neopakovateľnej ceste, ktorú si budú v meste pod Zoborom ešte dlho pripomínať.

Nitra bola pred posledným kolom základnej časti na piatom mieste, ale jej prehra po slabom výkone v Banskej Bystrici ju odsunula na ôsme miesto, do predkola proti Dukle Trenčín.

V sérii na tri víťazstvá prehrávala 1:2 a nastupovala na zápas na súperovom ľade. Nitra kľúčový moment zvládla a odvtedy vyhrala štrnásť zápasov z osemnástich.

Fotogaléria zo zápasu Nitra - Spišská Nová Ves (4. zápas finále, Tipos extraliga)

Na reťazi, ktorú kapitán corgoňov Branislav Mezei zdvihol v strede klziska po poslednom finále, sa tak vynímalo pätnásť pukov. Jeden za každé víťazstvo v play off. Tento tímový rituál v skratke definoval nitriansku cestu za titulom.

Kde našiel nový majster zrazu toľko sebavedomia, aby v play off pokoril tri najlepšie tímy po základnej časti? Ponúkame šesť dôvodov, prečo Nitra získala hokejový titul.

1. Mentalita tímu

Už počas finálovej série sa objavili kuvičie hlasy, že Nitra mala šťastie na súperov, ktorí sa vlastne porazili sami.

Je to neférové tvrdenie, lebo len dobrý tím dokáže dostať súpera pod tlak a následne využiť jeho chyby. Proti Popradu otočila Nitra sériu, ktorá sa už zdala byť výrazne naklonená pre súpera.

Vo štvrtom zápase delilo Nitranov 12 sekúnd od tretej prehry, čo by znamenalo tri mečbaly pre Poprad, z toho dva na ľade víťaza základnej časti. Štvrtý zápas Nitrania vyhrali v predĺžení a o dva dni neskôr otočili v tretej tretine stav piateho zápasu z 0:3 na 4:3.

Dvakrát boli s výborným tímom Popradu takmer na lopatkách, ale vďaka všetkým členom tímu sériu otočili. Michalovce aj Spišskú Novú Ves načali úvodnými dvomi výhrami na ich ľade a dostali ich do ťažko riešených problémov, ktoré už súperi nevyriešili.

Nitra zvládli ťažké momenty v hlavách - keď prehrávali, ale aj keď viedli.

2. Antonín Stavjaňa

Skúsený český tréner, ktorý je už teraz čestným občanom Nitry, bude mať raz v meste možno ulicu, prípadne si ho uctia na štadióne, či pod jeho stropom.

Stavjaňa doviedol Nitru k obom titulom. V hokejovom meste strávil desať sezón svojej trénerskej kariéry a je, zdá sa, jediný tréner, pod ktorým to Nitre ide, nech sa deje čo sa deje.

V play-off dokázal zo svojich hráčov vyťažiť maximum. Najviac to bolo vidieť na slovenských hráčoch v tretej formácii, ktorá bola mnohokrát kľúčovou pri ceste za titulom.

Z hráčov ako Čederle, Lacka, Okoličány, ktorí počas sezóny nijako nevynikali, urobil Stavjaňa najlepšiu tretiu formáciu play off. Boli rýchli, nepríjemní pre súperov a navyše pridali aj góly. Často kľúčové.

VIDEO: Zlatý gól Nitry

Podobne umne vedel Stavjaňa spolu s realizačným tímom točiť brankárov Libora Kašíka a Samiho Aittokallia. Nedržal sa tradičného, kto vyhrá zápas, chytá aj ten ďalší, ale do bránky poslal toho, u ktorého cítil, že viac pomôže mužstvu. To by potvrdzovalo aj trend, že na play off potrebujete mať dvoch vyrovnaných brankárov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Nitra bola takmer na lopatkách, ale oslavuje. Toto je šesť dôvodov, prečo získala titul