Na MS U20 rivali, teraz spoluhráči. K Mešárovi prichádza líder českého tímu

Eduard Šalé.
Eduard Šalé. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|12. jan 2024 o 13:30

Šalé schytal kritiku, na zámorie si zvyká dlhšie.

KITCHENER. Obdobie po majstrovstvách sveta do 20 rokov zvyčajne praje prestupom juniorov.

Niektorí sú vymieňaní priamo v rámci juniorských súťaží. Ďalší sa posúvajú o level vyššie do mužských líg. Iní smerujú z Európy do Severnej Ameriky. Súvisí to s uzávierkou prestupov v CHL.

Sťahovanie momentálne zažíva aj jeden z najperspektívnejších českých hokejových talentov. Eduard Šalé bol vymenený z Barrie Colts do Kitcheneru Rangers.

Našťastie preňho je veľa klubov z Ontario Hockey League v podstate na kope. Cesta autom medzi týmito mestami trvá asi hodinu a pol.

Udržali talent, posilnili tím

Šalé bol najvyššie vybraným Čechom v drafte 2023. Seattle Kraken si ho zvolili už z 20. priečky.

Je preto jasné, že nejde o hocijakú posilu. Kitchener, v snahe vybudovať čo najlepší tím a zaútočiť na titul, si teda pre jeho zisk musel poriadne "siahnuť do vrecka".

Rangers okrem Šalého získali ešte obrancu Oliviera Savarda. Do Barrie za túto dvojicu poslali útočníka Kylea Moreya, beka Blaira Scotta a osem draftových volieb v rokoch 2025-2027, z toho tri v prvých troch kolách.

Mali pre to dobrý dôvod. Veria, že ich pomoc nebude krátka a myslia už aj na budúcnosť.

"Pomôžu nám v tejto sezóne a potenciálne tu môžu byť aj v nasledujúcej," vyhlásil generálny manažér Rangers Mike McKenzie. "Naším cieľom pred prestupovou uzávierkou bolo udržať si talentovaných mladíkov a zároveň posilniť mužstvo, aby sme dali tímu možnosť vyhrať čo najviac zápasov."

Vylepší si štatistiky?

Devätnásťročný Čech odchádza za tímovým úspechom. Barrie patrilo k najslabším tímom, Kitchener je lídrom súťaže.

Pochopiteľne bude mať i vyššiu konkurenciu. Až sedem jeho nových spoluhráčov, z toho šesť útočníkov, pozbieralo v prebiehajúcej sezóne viac bodov.

Šalé ich má po 25 dueloch v prvej zámorskej sezóne 20 (3+17). Pre porovnanie, najproduktívnejší hráč Kitcheneru už zaknihoval 62 bodov a Filip Mešár 32 bodov, hoci odohral len 20 stretnutí.

Sezóna je len v polovici a rodák z Brna už ju môže hodnotiť ako vydarenú. Do Kanady sa vracia ako čerstvý bronzový medailista z MS do 20 rokov.

Schytal kritiku

Na juniorskom svetovom šampionáte bol štvrtým najproduktívnejším hráčom Česka. V 7 dueloch pozbieral rovnaký počet bodov, z toho 3 góly. Jednu asistenciu si pripísal proti Slovensku, jednu v semifinále a jednu v dueli o 3. miesto. Nórom nastrieľal hetrik.

VIDEO: Zostrih akcií Eduarda Šalého na MS do 20 rokov 2024

Jeho doterajšie pôsobenie v OHL ale odborníci nehodnotili veľmi pozitívne, hoci je potrebné zohľadniť, že v Amerike až do roku 2023 nehral.

"V Barrie nezbieral ani bod na zápas a nevedel sa presadzovať s pukom na hokejke," napísali o ňom po prestupe The Hockey News.

Špekulovali, aké využitie mu nájdu noví tréneri. Ako možnosť vnímajú spoluprácu s Filipom Mešárom a Carsonom Rehkopfom v prvej lajne.

Kým však na The Hockey News píšu, že mu pomôže sebavedomie z majstrovstiev, šéf európskeho skautingu webu Eliteprospects Lassi Alanen jeho výkony na turnaji vôbec nevidel ružovo, hoci uznáva, že patril k lepším tvorcom hry.

"Inde sklamal. Slabá defenzíva sa dala čakať, ale neefektívnosť v prechodovej fáze bola do očí bijúca," napísal na sociálnej sieti X.

Prichádza však do tímu, ktorého cieľom je titul a dokazuje to na ľade. Šalé bude obklopený skvelými a dominantnými spoluhráčmi, a to zväčša funguje ako vzpruha.

Skok z Európy do Kanady totiž každý mladík znáša rozdielne a o dlhšom zvykaní si by mu mohol čo-to povedať aj jeho nový spoluhráč Filip Mešár, ktorého rady mu iste padnú vhod. Po debutovom juniorskom ročníku ho kritizovali, teraz sa radí k elitným hráčom OHL.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»OHL»Na MS U20 rivali, teraz spoluhráči. K Mešárovi prichádza líder českého tímu