Kučerov či Matthews. Poznáme mená prvých víťazov individuálnych ocenení v NHL

Nikita Kučerov.
Nikita Kučerov. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|19. apr 2024 o 06:50

Radovať sa môžu traja hokejisti.

NEW YORK. S koncom základnej časti NHL sme sa dozvedeli aj prvé mená víťazov prestížnych individuálnych ocenení. Niektoré z nich sú totiž viazané priamo na štatistiky, kým o iných sa dodatočne hlasuje.

Bodovanie či tabuľka strelcov sa však už meniť nebude. A tak sú známi prví traja ocenení.

Art Ross Trophy ako najproduktívnejší hráč sezóny získal Nikita Kučerov. Ruský útočník zaknihoval 144 bodov v 81 dueloch.

Pred druhým Nathanom MacKinnonom si udržal štvorbodový náskok. Vo svojej dosiaľ najlepšej sezóne zaznamenal 100 asistencií ako piaty hráč v dejinách NHL. Bodovanie Tampy Bay Lightning ovládol o priepastných 54 bodov.

V tabuľke strelcov bol bezkonkurenčný útočník Toronta Maple Leafs Auston Matthews. Patrí mu Maurice "Rocket" Richard Trophy, odnáša si ju už po tretíkrát.

Nastrieľal 69 gólov, o 12 viac ako jeho najbližší prenasledovateľ San Reinhart. Taký počet gólov naposledy strelil Mario Lemieux ešte v sezóne 1995/96.

Tretím známym víťazom individuálnej trofeje je Connor Hellebuyck. Brankár Winnipegu získal Jennings Trophy, ocenenie udeľované brankárovi tímu, ktorý inkasoval najmenej gólov v základnej časti.

Jets dostali za celú základnú časť iba 199 gólov, o jeden menej ako Florida. Mali tak priemer 2,43 inkasovaného gólu na zápas. Hellebuyck, ako brankárska jednotka Winnipegu, dosiahol úspešnosť zásahov 92,1 percenta a gólový priemer 2,39.

V minulosti vyhral William M. Jennings Trophy aj slovenský brankár Jaroslav Halák, ktorý ju vybojoval dokonca dvakrát - v ročníku 2011/12 s Brianom Elliottom v drese St. Louis a v sezóne 2019/2020 spoločne s Tuukkom Raskom v tíme Bostonu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Kučerov či Matthews. Poznáme mená prvých víťazov individuálnych ocenení v NHL