II. liga – Košičania na sústredenie na Ukrajinu, v príprave využívajú aj GPS čipy

Branislav Sarňák|29. jan 2020 o 08:30

KOŠICE – Druholigový FC Košice absolvuje počas zimnej prípravy aj osemdňový tréningový kemp na Ukrajine. Počas neho si východniari zmerajú sily zatiaľ s dvomi súpermi FK Užhorod (štvrtok 30. januára) a FK Minaj (5. februára).

Košičania na Ukrajinu cestujú dnes (streda, 29. januára) a okrem dvoch dohodnutých zápasov, by radi odohrali ešte jeden. „Stále je voľný termín na nedeľu 2. februára. Ak sa vtedy nájde súper, tak by sme odohrali aj tretí zápas. Ak nie, budeme alternovať,“ povedal pre fckosice.sk manažér klubu Roman Šimko. Čo čaká od sústredenia tréner Marek Fabuľa? „Najdôležitejšia je zmena prostredia, aby neprišla ,ponorka‘. Stále je ten program totožný, chceme trochu vyrušiť hráčov z komfortu. Ísť na sústredenie, spoznať ich bližšie, ale aby sa aj oni medzi sebou lepšie spoznali,“ priblížil jeden z dôvodov hlavný tréner.

Tím z druhého najväčšieho mesta Slovenska doposiaľ odohral v príprave tri zápasy. S FC Spartacus Nyíregyháza remizoval 0:0, s MÁC FC Szolnoki si poradil 3:0 a naposledy zdolal Šarišské Michaľany 5:0. „Päť gólov je pekných, chlapci to odpracovali, urobili to, čo mali. Čo ma mrzí viac, je to, že tam bolo veľa šancí, ktoré si pýtali gól, k tomu môže smerovať menšia výčitka. Ten potrebný pokoj hráči ešte získajú a budú viac efektívnejší,“ vravel k stretnutiu so Šarišskými Michaľanmi kouč Marek Fabuľa.

Tréneri sledujú tréningové jednotky na tablete.
Tréneri sledujú tréningové jednotky na tablete. (Zdroj: Facebook FC Košice, Autor: FC Košice)

Košičania si v tréningovom procese vypomáhajú aj technologickou novinkou, ktorá má trénerom dopomôcť k efektívnejšiemu dávkovaniu tréningovej záťaže. Systém pracuje na základe GPS čipu, ktorý sníma odbehnutú vzdialenosť v rôznych rýchlostiach a taktiež aj srdcovú frekvenciu, ktorú rozdeľuje do rôznych prednastavených úrovní – zón. „My tieto údaje sledujeme online na tablete, a preto vieme aktívne vstupovať do intenzity zaťaženia. To znamená, že ak nejaký hráč nedosahuje požadované hodnoty, tak ho vieme hneď počas tréningu na to upozorniť. A taktiež naopak, ak niekto vysoko presahuje nastavené hodnoty tréningu, tak ho vieme regulovať. To je najväčší bonus oproti starším systémom, ktoré sú založené na ukladaní dát do hodiniek a vyhodnotení až po tréningovej jednotke. Sledujeme pätnásť veličín, ktoré v podrobnej tabuľke máme k dispozícii, dá sa povedať, že hneď po záťaži. Také najzákladnejšie sú: celková nabehaná vzdialenosť, koľko šprintov a metrov v maximálnom šprinte počas tréningu hráči nabehali, akcelerácia, decelerácia a už spomínané tepové zóny,“ priblížil vymoženosti novej technológie Fabuľa.

(Autor: SFZ)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»II. liga – Košičania na sústredenie na Ukrajinu, v príprave využívajú aj GPS čipy