II. liga – Na čele tabuľky je zamotaná situácia, čo rozhodne o víťazovi súťaže?

V oboch zápasoch medzi FK Pohronie a FK Poprad sa zrodila výhra domáceho tímu 2:1.
V oboch zápasoch medzi FK Pohronie a FK Poprad sa zrodila výhra domáceho tímu 2:1. (Zdroj: FK Pohronie, Autor: DuPe)
Branislav Sarňák|23. máj 2019 o 10:00

BRATISLAVA (SFZ) – Druholigová sezóna 2018/19 je v cieľovej rovinke. Pred posledným kolom čakajú hráči, kluby či fanúšikovia na rozlúsknutie posledného, toho najdôležitejšieho orieška. Kto sa stane majstrom a vybojuje si priamy postup do Fortuna ligy? Na diaľku budú o prvé miesto súperiť prvý FK Pohronie s druhým FK Poprad.

Pri pohľade na tabuľku to môže byť v 30. kole ešte zaujímavé. Pohronie v ňom nastúpi na pôde Šamorína a Poprad privíta doma Petržalku. Vedúce tímy majú pred týmito stretnutiami zhodne po 58 bodov. Aké ďalšie kritéria rozhodujú? Súťažný poriadok futbalu rozoberá takúto situáciu. V článku 18 sa píše, že v prípade dvoch alebo viacerých družstiev s rovnakým počtom bodov rozhoduje:

A) vyšší počet bodov zo vzájomných stretnutí,
B) gólový rozdiel zo vzájomných stretnutí,
C) vyšší počet gólov strelených na ihrisku súpera vo vzájomných stretnutiach.

Tieto všetky kritériá majú Pohronie a Poprad rovnaké, keďže obaja vyhrali vzájomný zápas doma 2:1. Podľa bodu A získali obaja po tri body vo vzájomných meraniach síl, podľa bodu B je rozdiel v skóre nulový a podľa bodu C obaja strelili na súperovej pôde jeden gól.

(Autor: SFZ)

V takomto prípade rozhoduje o postupujúcom článok 19. V jeho bode 2A sa píše, že o majstrovi rozhodne gólový rozdiel zo všetkých majstrovských stretnutí. Pred posledným 30. kolom je v tejto štatistike na tom lepšie FK Pohronie. To doposiaľ dalo 45 gólov a inkasovalo 25, čiže rozdiel je 20 gólov. Popradčania sa tešili z 52 zásahov, ale dostali 35, čiže rozdiel je 17. Preto je momentálne na 1. mieste FK Pohronie.

Ak by sa stalo, že po poslednom zápase sezóny, by bol aj rozdiel v skóre rovnaký, súťažný poriadok a jeho článok 19 počíta aj s takouto alternatívou a má pripravené ďalšie kritétiá, ktoré určia víťaza:

2B) vyšší počet strelených gólov vo všetkých majstrovských stretnutiach,
2C) vyšší počet víťazstiev dosiahnutých vo všetkých majstrovských stretnutiach,
2D) vyšší počet víťazstiev dosiahnutých vo všetkých majstrovských stretnutiach na ihriskách súperov,
2E) vyšší počet nerozhodných výsledkov dosiahnutých vo všetkých majstrovských stretnutiach,
2F) vyšší počet nerozhodných výsledkov dosiahnutých vo všetkých majstrovských stretnutiach na ihriskách súperov.

Už v sobotu sa dozvieme, kto vyhrá II. ligu a postúpi do Fortuna ligy a kto do jej baráže. Oba rozhodujúce stretnutia prinesie naživo aj FutbalnetTV.


TABUĽKA PRED 30. KOLOM

Program 30. kola

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»II. liga – Na čele tabuľky je zamotaná situácia, čo rozhodne o víťazovi súťaže?