II. liga - Aký vekový priemer mali tímy v 1. kole Skupiny o postup do Fortuna ligy?

Branislav Sarňák|18. jún 2020 o 08:15

BRATISLAVA (SFZ) – Hrať druhú najvyššiu súťaž na Slovensku so základnou zostavou, ktorej vekový priemer je 22 alebo 22 a pol roka? Dá sa to aj v našich zemepisných šírkach, veď Podbrezovčania a Popradčania poslali od úvodu prvého kola Skupiny o postup do Fortuna ligy mladíkov a tí na ihrisku nesklamali, statočne bojovali o ligové body.

Najmladšiu základnú zostavu spomedzi tímov II. ligy v 1. kole Skupiny o postup do Fortuna ligy – MFK Dukla Banská Bystrica, MFK Skalica, FK Poprad a FK Železiarne Podbrezová, poslal na ihrisko tréner „železiarov“ Vladimír Cifranič, ktorého káder mal priemer 22 rokov. Jeho zverenci poriadne vytrápili favorizovanú Banskú Bystricu, nad ktorou viedli 2:0 a o víťazstvo prišli dvoma inkasovanými gólmi až v posledných minútach stretnutia. 

Štyria hráči základnej zostavy Podbrezovej mali pod 20 rokov – 18-roční Peter Kováčik, Samuel Ďatko a Roland Galčík. O rok viac má brankár Richard Ludha. „Chytalo sa mi veľmi dobre a som rád za ďalšiu cennú skúsenosť. To, že máme nakoniec len bod, až tak nevadí. Taký je futbal. Chyby sa stávajú a nám neostáva nič iné, len sa z toho poučiť. Dali sme do zápasu všetko a myslím, že môžeme byť s naším výkonom spokojní. Nabudúce musíme byť v závere ešte viac koncentrovaní a v žiadnom prípade nič nepodceniť,“ konštatoval pre zpfutbal.sk Richard Ludha

Ten počas stretnutia vytiahol viacero fantastických zákrokov. „Prvý zápas po dlhšej prestávke hodnotím pozitívne. Diváci vytvorili veľmi slušnú atmosféru. S Bystricou sú tieto derby zápasy vždy veľmi zaujímavé. Škoda toho zbabraného záveru, pretože si myslím, že sme po zvyšok zápasu hrali veľmi dobre,“ dodal mladý brankár.

Július Nôta podpísal v Banskej Bystrici zmluvu do leta 2022.
Július Nôta podpísal v Banskej Bystrici zmluvu do leta 2022. (Zdroj: mfkdukla.sk, Autor: MFK Dukla Banská Bystrica)

Najmladším hráčom v drese Dukly, ktorej vekový priemer bol v sobotu viac ako 29 rokov, bol 20-ročný brankár Július Nôta. Ten si svojimi stabilnými výkonmi počas celej tejto sezóny vypýtal nový kontrakt v Banskej Bystrici, s ktorou sa dohodol do leta 2022. „Som šťastný za túto príležitosť, že som mohol podpísať svoj prvý profesionálny kontrakt. Som vďačný klubu aj trénerom. Znamená to pre mňa motiváciu ďalej na sebe pracovať a zlepšovať sa na každom jednom tréningu. V Dukle mám výborné podmienky pre môj futbalový rozvoj a pre mňa ako mladého hráča je to to najdôležitejšie. Klub vnímam ako najlepšie miesto pre môj ďalší futbalový rast. Potešili ma výkony celého tímu v jesennej časti, kde sme bojovali jeden za druhého ako tím. Chceme v tom pokračovať aj v prebiehajúcej nadstavbe a dosiahnuť úspech. Sme super partia. Som rád, že som jej súčasťou,“ povedal po podpise zmluvy pre mfkdukla.sk Július Nôta.

(Autor: SFZ)

Popradčania, ktorí vybehli na duel proti Skalici s hráčmi, ktorých vekový priemer bol o niečo viac ako 22 a pol roka, odišli zo Záhoria bez bodov. Domácim podľahli po góle z pokutového kopu 0:1. „Po obmene v kádri sme nastúpili na zápas so štyrmi dorastencami. Na začiatku bolo vidieť, že to bolo stretnutie po dlhej odmlke, po vyše troch mesiacoch. Chýbala súhra, v tomto zložení nastúpilo mužstvo po prvýkrát. Myslím si, že sme podali celkom sympatický výkon, hlavne v druhom polčase sme dokázali potrápiť domácich, ktorí nastúpili so skúsenejším mužstvom,“ vravel pre fkpoprad.sk manažér klubu Roman Pazúr

Medzi najmladších Popradčanov na ihrisku patrili 18-roční Sebastián Jurčišin, Oliver Luterán a Dominik Maliňák. „Mám veľmi dobré pocity z tohto stretnutia. Vzhľadom na to, že sme výrazne omladení, myslím si, že sa nemáme za čo hanbiť. Je to odrazový mostík do ďalších zápasov. My, skúsenejší hráči, sme sa snažili pomôcť na ihrisku tým mladším,“ vyhlásil kapitán Popradčanov Lukáš Horváth.

Záhoráci nastúpili na stretnutie s kádrom, ktorého vekový priemer bol necelých 25 a pol roka. Najmladším bol 20-ročný Mário Hollý. „Niektorým hráčom sa už skončili zmluvy a niektorým skončia. Káder sme doplnili chalanmi z dorastu. Berieme to už ako prípravu na novú sezónu, ale pokiaľ je šanca na postup, budeme o ňu hrať. Verím, že bude žiť čo najdlhšie,“ zneli slová trénera Skalice Jozefa Kostelníka pred úvodným zápasom Skupiny o postup do Fortuna ligy.

Ako vníma zaradenie mladíkov v 1. kole po reštarte predseda komisie pre riadenie II. ligy Miroslav Richtárik? „Osobne som sa zúčastnil na zápase Banskej Bystrice s Podbrezovou. Po trojmesačnej pauze sme mohli vidieť zaujímavé stretnutie s množstvom vytvorených gólových príležitostí a následne aj presných zásahov. Hráči zápas neodchodili a mladé mužstvo z Podbrezovej dokonale potrápilo skúsených Banskobystričanov, ktorí nevyužili viacero vyložených gólových šancí, ale železiari napokon, nezvládli záver. Mladíci z Podbrezovej sa predviedli v dobrom svetle a ukázali, že by mohli byť prínosom pre klub v nasledujúcej sezóne. Zápas v Skalici som nevidel, ale je potešiteľné, že v zostavách sa objavilo taktiež viacero mladých futbalistov (spolu sedem hráčov v kategórii U21 – pozn.),“ konštatoval Richtárik.

Základné zostavy tímov a vekový priemer v 1. kole Skupiny o postup do Fortuna ligy

FK Železiarne Podbrezová
Richard Ludha         19 rokov
Peter Kováčik           18 rokov
Samuel Ďatko          18 rokov
Jozef Pastorek          21 rokov
René Paraj                27 rokov
Patrik Krčula             24 rokov
Juraj Chvátal             23 rokov
Mateusz Zachara     30 rokov
Jozef Špyrka              21 rokov
Roland Galčík           18 rokov
Marek K. Bartoš       23 rokov
vekový priemer 22 rokov

FK Poprad
Samuel Vavrúš              22 rokov
Sebastián Jurčišin         18 rokov
Martin Luberda             28 rokov
Lukáš Horváth               32 rokov
Matej Grešák                  21 rokov
Dávid Gallovič                24 rokov
Wisdom Uda Kanu        26 rokov
Oliver Luterán                18 rokov
Arthur Angelo Legnani  22 rokov
Tibor Slebodník              19 rokov
Dominik Maliňák            18 rokov
vekový priemer 22,54 rokov

MFK Skalica
Martin Junas            24 rokov
Lukáš Švrček            29 rokov
Michal Ranko           26 rokov
Jakub Hric                 28 rokov
Ján Mizerák              26 rokov
Martin Nagy             29 rokov
Mário Hollý              20 rokov
Martin Mášik           21 rokov
Filip Blažek               22 rokov
Daniel Šebesta        28 rokov
Jakub Šulc                27 rokov
vekový priemer 25,45 rokov

MFK Dukla Banská Bystrica
Július Nôta                  20 rokov
Ján Nosko                   32 rokov
Blažej Vaščak             36 rokov
Matej Starší                28 rokov
Lukáš Laksik               30 rokov
Gabriel Snitka            34 rokov
Róbert Polievka         24 rokov
Patrik Prikryl              27 rokov
Lukáš Migaľa              29 rokov
Saša Savič                   36 rokov
Ľubomír Willwéber   27 rokov
vekový priemer 29,36 rokov

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»II. liga - Aký vekový priemer mali tímy v 1. kole Skupiny o postup do Fortuna ligy?