II. liga – Pohronie s najlepšou obranou v súťaži, Jenčo: Odviedli sme perfektnú prácu

Brankár Tomáš Jenčo bol oporou zadných radov Pohronia.
Brankár Tomáš Jenčo bol oporou zadných radov Pohronia. (Zdroj: Futbalnet, Autor: Futbalnet)
Branislav Sarňák|27. máj 2019 o 11:30

ŽIAR NAD HRONOM (SFZ) - Najviac bodov, najlepšia obrana a piata najlepšia ofenzíva, to je najstručnejšia charakteristika víťaza II. ligy sezóny 2018/19 FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa. Klub, ktorý vznikol v roku 2012, zažíva historické chvíle. Triumf v súťaži si hráči tímu zo stredného Slovenska zabezpečili sobotnou výhrou v Šamoríne 3:0.

Klub vznikol fúziou FK Žiar nad Hronom a TJ Sokol Dolná Ždaňa. Tím hneď vo svojom prvom ročníku 2012/13 vyhral III. ligu a vybojoval si postup do druhej najvyššej súťaže. V sezóne 2013/14 obsadil v II. lige 9. miesto.

V ročníku 2014/15, keď sa liga delila na západ a východ a potom nadstavbu o postup, prípadne o záchranu, skončili hráči Pohronia po základnej časti na 7. priečke. V nadstavbe hrali v skupine o udržanie sa, v ktorej skončili na 1. mieste a zachránili sa. V sezóne 2015/16 si vybojoval FK Pohronie v základnej časti 2. pozíciu a v nadstavbovej skupine o postup skončil na 6. mieste. Aj v ďalšom ročníku hralo Pohronie v skupine o postup a skončilo na 9. mieste.

Potom sa súťaž spojila do jednej a futbalisti z mesta na strednom Slovensku v ročníku 2017/18 obsadili 9. priečku. Aký príbeh napísal klub v tejto sezóne, to už všetci vieme – skončil prvý a získal miestenku vo Fortuna lige. „Je to neuveriteľné, čo sme dosiahli. Je fantastické, koľko ľudí zo Žiaru nás došlo podporiť do Šamorína. Ďakujeme všetkým, ktorí stáli počas sezóny pri nás. Náš postup je zaslúžený, v sezóne sme odviedli perfektnú prácu,“ neskrýval nadšenie brankár Pohronia Tomáš Jenčo. Ten odchytal všetky ligové stretnutia v sezóne a inkasoval 25 gólov, čo urobilo z Pohronia tím s najnižším počtom inkasovaných gólov. Navyše Pohronie si počas celej sezóny budovalo svoju pozíciu, 15. kôl bolo na čele tabuľky a na ňom ostalo aj po záverečnom zápase sezóny. „Udržať post lídra je veľmi náročné. Jar nebola z nášho pohľadu taká dominantná ako jeseň. Počas jari hrali buď mužstvá o záchranu alebo o postup. Pre všetkých to bolo extrémne náročné. My sme sa to snažili užívať si, pohodu sme mali aj na tréningoch,“ vravel Jenčo pre FK Pohronie.

Pohronie sa teší z triumfu v II. lige.
Pohronie sa teší z triumfu v II. lige. (Zdroj: FK Pohronie, Autor: DuPe)

Odchovancom a stálicou FK Pohronie je Patrik Blahút, ktorý háji farby A-tímu od sezóny 2013/14. Aj v tejto sezóne odohral 27 zápasov a strelil tri góly. „Odkedy som v Pohroní, vždy som hral o záchranu. Táto sezóna však bola oveľa krajšia a emotívnejšia ako tie predchádzajúce. Je to neskutočné, nemám slov,“ povedal Blahút, ktorý sa poďakoval všetkým fanúšikom. „Ľuďom za podporu ďakujeme, my sme cítili ich podporu. Boli náš dvanásty hráč v každom zápase,“ uviedol 21-ročný futbalista. 

(Autor: SFZ)

DO BARÁŽE Z II. LIGY POPRAD

FK Poprad, ktorý taktiež mal pred 30. kolom šancu na prvé miesto v druholigovom pelotóne, prehral v sobotu doma s FC Petržalka a z druhého miesta tabuľky putuje do baráže o najvyššiu súťaž proti Trenčínu. Prvý zápas je na programe 28. mája o 19.00 h v Poprade. Odveta sa bude hrať 1. júna o 17.00 v Žiline na štadóne MŠK. „Sme smutní, prehrali sme, nepotešili sme divákov. Jednoducho nám to dnes nešlo. Nedali sme góly na začiatku zápasu, ale v konečnom dôsledku by nám to aj tak nepomohlo, lebo Pohronie si svoj zápas v Šamoríne uhralo, keď vyhralo 3:0. V podstate postúpili aj zaslúžene, lebo boli 15 kôl na prvej priečke. My budeme bojovať ďalej v baráži,“ vravel pre FK Poprad Stanislav Šesták.



ZOSTRIH ZO ZÁPASU FC ŠTK 1914 ŠAMORÍN - FC PETRŽALKA 0:3


KONEČNÁ TABUĽKA II. LIGY

Konečná tabuľka II. ligy.
Konečná tabuľka II. ligy. (Zdroj: Futbalnet, Autor: Futbalnet)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»II. liga – Pohronie s najlepšou obranou v súťaži, Jenčo: Odviedli sme perfektnú prácu