Je to ako Tour de France v horskej cyklistike. Slovenky dosiahli výborný výsledok

Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou vybojovali na Cape Epic 6. miesto.
Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou vybojovali na Cape Epic 6. miesto. (Autor: archív J. Keseg Števkovej)
Miloslav Šebela|19. apr 2022 o 16:40

Po páde Keseg Števková nevedela, či bude pokračovať.

BRATISLAVA. Hovorí sa, že je to Tour de France horskej cyklistiky. Tieto preteky sú sledované a úspechy na nich veľmi prestížne.

Etapové preteky Cape Epic trvajú osem dní. Od nedele po nedeľu. S dĺžkou takmer 700 kilometrov a prevýšením bezmála 17-tisíc metrov patria medzi najnáročnejšie podujatia v cyklistike.

Na poslednom ročníku vybojovala slovenská dvojica Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová tímu PARTNERS GROUP SK výbornú 6. priečku. 

Všetky etapy prešli za 37 hodín a 55 minút. Na víťazky Haley Batten a Sofia Gomez Villafane stratili štyri hodiny a 13 minút.

Pre Števkovú to bol už štvrtý štart na Cape Epic. Najlepší výsledok dosiahla v roku 2015, kedy s Juhoafričankou Yolande de Villiersovou skončili tretie. 

Po páde nevedela, či bude pokračovať

Hlavným cieľom slovenskej dvojice bolo prísť do cieľa poslednej etapy, no v jednotlivých etapách sa im darilo a držali sa vysoko v celkovom poradí. 

„Po troch etapách sme zistili, že máme reálnu šancu udržať si šiestu priečku, ktorú sme si udržali až do konca. Na iné sme sa prestali sústrediť.

Na ostatné profi tímy sme nemali. Martina nasala atmosféru veľkého podujatia, nabrala množstvo skúseností,“ hodnotila preteky Keseg Števková.

„Veľké emócie som prežívala pri štarte v prológu, že sme dokázali zvládnuť všetky prekážky pred pretekmi - ohľadom covid opatrení či vybavenia víz.

Stali sme sa historicky prvou čisto slovenskou ženskou dvojicou na Cape Epic. Aj keď sa to nezdá, prekonať 6. miesto bude veľkou výzvou pre ostatné ženy.“

Negatívnym momentom bol nebezpečný pád vo štvrtej etape. 

„Vtedy som na chvíľu nevedela, či budem vôbec môcť pokračovať ďalej. V závere ma trápili aj zdravotné problémy,“ priznala Keseg Števková.

Martina Krahulcová na Cape Epic 2022.
Martina Krahulcová na Cape Epic 2022. (Autor: archív J. Keseg Števkovej)

Mnohí sa sťažovali na teplo

Cape Epic sú známe prašnými cestami a náročnými podmienkami. Prvé dni boli aj 30-stupňové horúčavy, no v ďalších dňoch teplota klesala. 

„Veľa pretekárov sa sťažuje najmä na teplo. S tým sme problém nemali. Viac mi prekáža zima. Vyslovene som sa tešila na teplé počasie. Počas pretekov sme zažili aj chladnejší deň s dažďom a silným protivetrom. 

Aj keď sa väčšinou ide na priamom slnku, kde pocitovú teplotu znásobuje teplo sálajúce z kamenistého podkladu, skorý ranný štart a vietor od oceána pocit horúčavy zmierňujú,“ hovorila slovenská majsterka v cross country. 

Števková je svojim spôsobom jedinečná osobnosť. Má 46 rokov a na Cape Epic štartovala v drese slovenskej majsterky v cross-country.

Celkovo má 48 slovenských titulov, čo je niečo nevídané. Darí sa jej nielen v horskej cyklistike, jazdí aj cestnú cyklistiku a cyklokros.

Martina Krahulcová má 24 rokov. Cyklistike sa venuje popri zamestnaní.

Pre horských cyklistov je vrcholom seriál pretekov Svetového pohára. Prestížne etapové preteky ako Cape Epic sú mimo neho. 

Je to skôr maratónske podujatie v porovnaní so Svetovým pohárom, keďže etapy zaberú aj najlepším pretekárom štyri až sedem hodín denne.

Cape Epic sú natoľko prestížne, že na štart prichádzajú najlepší ako je olympijský víťaz z Rio de Janeiro a 12-násobný majster sveta Nino Schurter. 

„Schurter štartoval spoločne s Larsom Forsterom, aktuálnym majstrom Európy. Cape Epic môžeme prirovnať aj k automobilovej Rely Dakar. Nie každý pretekár zo seriálu WRC je schopný absolvovať Dakar,“ uvádza Keseg Števková. 

V tejto sezóne plánuje štartovať aj vo Svetovom pohári v cross country. „Najbližšie sa predstavíme 15. mája v Novom Meste na Morave,“ doplnila. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Je to ako Tour de France v horskej cyklistike. Slovenky dosiahli výborný výsledok