Českom sa ozýva kritika už pred MS. Tréner nevzal hráčov z NHL ani mladé talenty

Tréner Radim Rulík a jeho asistent Tomáš Plekanec .
Tréner Radim Rulík a jeho asistent Tomáš Plekanec . (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|6. máj 2024 o 11:15

Budeme hrať srdcom, vraví český tréner.

BRATISLAVA. Rozpaky a rozčarovanie vyvolala nominácia českého tímu na majstrovstvá sveta v hokeji 2024. Fanúšikov nemilo prekvapilo, že v zostave na domáci šampionát chýbajú ofenzívne posily z NHL. 

Fanúšikovia to najmä v prípade domáceho šampionátu berú zvlášť citlivo a vynechanie niektorých hráčov nedokážu pochopiť. Nešetria kritikou trénera Rulíka, ale z nominácie si robia aj žarty, že na šampionát berie tréner tri obranné štvrté útoky. 

Tréner Radim Rulík na MS nezobral Jakuba Vránu, Tomáša Noska, Radima Zohornu či Filipa Zadinu. Všetci štyria pôsobia v zámorí a v prípravných zápasoch neboli vyslovene sklamaním. Je prekvapením, že ich tréner v nominácii vynechal a uprednostnil hráčov z európskych súťaží. 

Kanade a Fínsku chce tréner čeliť srdcom

„V NHL máme menej a menej hráčov v prvých dvoch útokoch. Súperi ich majú viac. U nás prevažujú chlapci z Európy, takže by sme sa mali jednoznačne prezentovať srdcom a obetavosťou. Urobiť v domácom prostredí pre výsledok maximum,“ vysvetľoval Rulík nomináciu. 

Hráči z NHL podľa neho nemali aktuálne potrebnú výkonnosť. „Je to o momentálnej forme. Je veľmi krátky čas dostať sa do nej. A nebola taká, aká by mala byť, aby sme sa rozhodli pre nomináciu.“ 

Pri výbere hráčov vraj zohľadňoval psychickú odolnosť. „Nie každý pod tlakom predvedie výkon. U niekoho bol pokles hlboký a očividný,“ tvrdí Rulík.

Takýto krok od trénera nik nečakal. Český denník Sport uviedol, že z nejakého dôvodu títo hráči v najlepšej hokejovej súťaži sveta pôsobia, prípadne hrajú na farmách v AHL. 

„Je evidentné, že nominačná neistota hráčov dosť rozhodila. Podľa toho, čo tréner hovoril, presne to bol jeho zámer. Prial si vidieť, ako sa hokejisti budú chovať v nekomfortnej situácii. Extrémnej kvalite, ktorú budú mať v skupine Švajčiari, zohraté Fínsko s prevereným systémom a nadupaná Kanada, bude Rulíkov tím čeliť srdcom. Je to odvážny plán, pretože tréner má na zomknutie svojej zostavy tri dni, keďže tím sa zíde v utorok,“ komentoval nomináciu na MS isport.cz.

A pochybnosti k nominácii naznačil aj prezident Českého zväzu ľadového hokeja Alois Hadamczik. Najskôr pripomenul trénerovi, aby sa zmienil o jeho návšteve v kabíne a potom hovoril o modlení v kostoloch za úspech. 

„Prajem trénerovi, aby v každom zápase mal vždy správnych hráčov, aby brankári dobre chytali, aby žŕdky s nami chytali. Pôjdeme do kostola na modlenie, aby to dopadlo dobre, aby bol český národ s hokejom spokojný," prial si Hadamczik.

Šancu nedostali ani talentovaní hráči

Hokejového experta Jakuba Koreisa zase prekvapilo, že Rulík na šampionát nevzal mladíkov, ktorí patrili medzi hviezdy domácej extraligy – Jakuba Rychlovského z Liberca a Jiřího Ticháčka z Kladna. 

Rychlovský bol najlepším strelcom súťaže s 26 gólmi v základnej časti. Ticháček zase vynikal v produktivite medzi obrancami. V základnej časti zaznamenal 43 bodov.

„Realizačný tím ide s nomináciou so svojou kožou na trh. Nechajme súdy po poslednom zápase našich na MS. Mňa len mrzí, že Fíni berú 17-ročného chlapca a my nevezmeme 21-ročného najproduktívnejšieho obrancu ligy a ani 22-ročného najlepšieho strelca ligy, ktorý bol celú sezónu produktívny aj v národnom tíme,“ napísal Koreis na sociálnej sieti X. 

V českom tíme sa predstavia na MS siedmi hráči z NHL. Brankári Lukáš Dostál, Petr Mrázek, obrancovia Radko Gudas, Jan Rutt a útočníci David Kämpf, Dominik Kubalík a Ondřej Palát.

Česko nastúpi na MS v skupine A v Prahe spolu s Kanadou, Fínskom, Švajčiarskom, Dánskom, Rakúskom, Nórskom a Veľkou Britániou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Českom sa ozýva kritika už pred MS. Tréner nevzal hráčov z NHL ani mladé talenty