MARTIN KOSCELNÍK CIEĽ JESENE SPLNIL, VYBOJOVAL SI MIESTO V ZOSTAVE LIBERCA

(Zdroj: FB/FC Slovan Liberec , Autor: FC Slovan Liberec)
Peter Cuninka|9. jan 2019 o 16:00

VsFZ/Šéfredaktor

Pôsobenie slovenských futbalistov v českej Fortuna lige je už tradične početné. Na štarte sezóny 2018/2019 registrovali súpisky tímov viac ako dvadsať slovenských legionárov. Tradične početnú enklávu mala Viktoria Plzeň, štyroch, trojicu Slovákov evidovala vo svojom kádri Dukla Praha, Mladá Boleslav a Slavia Praha. S duom Martin Koscelník a Filip Oršula vstúpil do sezóny FC Slovan Liberec. Mimochodom, mužstvo vedené Slovákom Zsoltom Hornyákom.

(Zdroj: MAFRA, Autor: Michal Sváček)

"Mojím hlavným cieľom je presadiť sa v kvalitnom libereckom kádri, dať o sebe vedieť aj v rámci najvyššej českej futbalovej súťaže," takto opísal v lete Martin Koscelník svoje ambície, keď začínal legionársku futbalovú kariéru. Výpis štatistiky jesennej časti hovorí, že nastúpil v 15 majstrovských zápasoch, odohral dovedna 821 minút. Spokojnosť? "Zo začiatku bolo mojou hlavnou prioritou dostať sa na trávnik. Aj rodičia ma podporovali v myšlienke, že každé striedanie mi dá možnosť ukázať sa, presvedčiť trénera o dôvere. Moja zápasová minutáž sa zvyšovala, sem-tam som nastúpil aj v základnej zostave, pričom v druhej polovici jesene som si na šesť - sedem zápasov už miesto na trávniku od začiatku vybojoval stabilne. Svoj hlavný cieľ som teda splnil," pousmial sa Martin Koscelník.

Kde v zostave ste si našiel stabilné miesto? "Do Liberca som prišiel ako záložník, ale vo všetkých zápasoch, v ktorých som nastúpil, bolo môj "flek" na kraji obrany. Priorita je hrávať, takže, i keď som typom futbalistu, ktorý chce strieľať góly, prispôsobil som sa."

Napokon sa meno Koscelník objavilo v streleckých štatistikách Fortuna ligy. Jediný raz, v stretnutí Liberec - Olomouc (3:0) bol humenský rodák autorom druhého gólu domácich. "Na ihrisko som sa dostal asi v 65. minúte, zhruba po desiatich minútach som skóroval. Nakopnutú loptu mi Elvis (pozn. red.: Elvis Mashike Sukisa) sklepol do behu, uličkou som vysunul dnes už exlibereckého Ševčíka, ktorý mi ju spätnou prihrávkou vrátil až tesne pred bránu, odkiaľ som ju dostal za chrbát brankára. Keďže sme v samom závere skórovali do tretice, bol z toho super výsledok."

Koľko stojí libereckého futbalistu premiérový gól vo Fortuna lige? "Nejakú čiastku som do kasy zaplatil, ale musím povedať, že takéto sumy sa platia dobre. Úspechy typu prvého štartu či prvého streleného gólu ostanú v pamäti navždy."

(Zdroj: FB/FC Slovan Liberec, Autor: FC Slovan Liberec)

Aj v tejto sezóne účinkuje medzi českou elitou 16 tímov. Doterajší klasický model doplní premiérovo aj nadstavbová časť. Mužstvá sa tak po odohraní 30 kôl rozdelia do troch skupín. Tímy na 1. až 6. pozícii sa stretnú v dueloch o titul a ďalšie popredné priečky. Ekipy, ktoré skončia v základnej fáze na 7. až 10. stupienku, budú hrať o to, aby následne mohli vyzvať mužstvá na 4. a 5. mieste v konečnej tabuľke o poslednú miestenku v Európskej lige. Na tímy z 11. až 16. pozície čaká boj o záchranu. Posledné mužstvo zostúpi priamo do druhej najvyššej súťaže. Kluby, ktoré sa umiestnia na 14. a 15. mieste budú musieť o prvoligovú príslušnosť zabojovať v baráži. FC Slovan Liberec zimuje na 7. mieste (25 bodov), na priečku zaručujúcu skupinu o titul stráca päť bodov... "Po mojom príchode do Liberca nám nie každý veril. Výkonmi však ukazujeme kvalitu, najväčším problémom sa javí efektivita v koncovke. Z množstva šancí nevieme strieľať góly. Podľa mňa je to však iba otázka času, kedy aj túto smolu prelomíme a nejaký útočník sa chytí."

V termíne 1.- 14. decembra ste boli na zozname zranených hráčov. Čo bolo príčinou? "V Tepliciach som si privodil výron členka, s ktorým som laboroval asi desať dní. Posledný jesenný zápas na "Bohemke" som už hral. Nebolo to síce stopercentné, ale zvládol som to. Škoda, že sme nevyhrali, i keď každý bod z ihriska súpera je dobrý," podotkol futbalista na margo výsledku 0:0.

FC Slovan Liberec sa v českom pohárovom MOL Cupe prehrýzol do štvrťfinále, kde ho čaká Baník Ostrava. Duel sa uskutoční na ostravských Bazaloch. "Pohár je pre Liberec dosť dôležitý. Sme na siedmej priečke a ťažko predpokladať, ako jar dopadne. Aj cez pohárovú cestu sa do futbalovej Európy dostať dá. Ostrava je dosť nepríjemný súper, dobrí fanúšikovia, nič ľahké nás nečaká, ale ideme sa o postup zdravo futbalovo pobiť."

Načrime aj do sviatočného obdobia. Ako prebehlo? "Bol som samozrejme doma, cestou z Liberca chvíľu s kamarátmi v Bratislave," dodal Martin Koscelník, ktorý nabral spiatočný smer 4. januára ráno. Nedeľa (6.1.) znamenala fyzické testy, ostrý štart zimnej prípravy mal v libereckom kalendári dátum 7. januára 2019.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»MARTIN KOSCELNÍK CIEĽ JESENE SPLNIL, VYBOJOVAL SI MIESTO V ZOSTAVE LIBERCA