NETRADIČNÉ STRETNUTIA NA TRADIČNOM PODUJATÍ: 15. ROČNÍK FUTBALOVÉHO STRETNUTIA STARÝCH PÁNOV V PROSPECH MIRA LABUNA

(Zdroj: Peter Samuhel, Autor: Peter Samuhel)
Peter Cuninka|5. aug 2018 o 16:35

Autor: Peter Samuhel

15. ročník podujatia prilákal do Sniny v piatok navečer, v tretí augustový deň, celkom 34 aktérov z oboch východoslovenských krajov a zhruba stovku divákov. Všetko spojené s organizáciou bolo na pleciach prezidenta MFK Snina, Vladimíra Drobňáka. Miroslav Labun, majúci v posledných dňoch zdravotné starosti, po návrate z nemocnice stihol obvolať priateľov a spoluhráčov, bez ktorých by akcia stratila charakteristickú atmosféru. Na trávniku proti sebe nastúpili Výber Mira Labuna proti Old Boys MFK Snina, ktorí vystriedali domáce treťoligové A-mužstvo, ktorému skončil tréning pod vedením bývalého hráča VSS Košice, Jozefa Štafuru, ktorý bude v septembri oslavovať 70-ku...

Tradičná prítomnosť predsedu VsFZ a viceprezidenta SFZ Richarda Havrillu dodala akcii punc oficiality a potvrdila, že "návraty do minulosti", kedy náš futbal dosahoval pravidelné úspechy na klubovej i reprezentačnej úrovni, majú podporu z najvyšších úrovní futbalového hnutia.

Počas slávnostného nástupu hráčov odovzdal Richard Havrilla Mirovi Labunovi finančný dar, ktorý mu pomáha riešiť organizáciu liečby. Tá kúpeľná je totiž krytá poisťovňou iba raz za 2 roky. Vladimír Drobňák preto organizuje zbierku pre Mira tak, aby z jej financií vykryl kúpele aj v období poisťovňou nekrytom roku.

(Zdroj: Peter Samuhel, Autor: Peter Samuhel)

Ocenenia od viceprezidenta SFZ sa dočkal aj neodmysliteľný aktér podujatia, kanonier Pavol Diňa, ktorý v júli oslávil 55-ku. Prevzal bronzovú plaketu VsFZ. Tretím oceneným bol MUDr. Miroslav Suchý, viceprezident klubu a lekár domácich futbalových mužstiev, ktorý celý život zasvätil funkcionárskej práci v miestnom futbalovom klube. Po transformácii futbalového klubu z pôvodného Spartaku Vihorlat bol v 90. rokoch aj prezidentom futbalového klubu. Oceneným zablahoželal primátor Sniny Štefan Milovčík, veľký fanúšik futbalu.

(Zdroj: Peter Samuhel, Autor: Peter Samuhel)

Rozhodcom zápasu bol odchovanec sninského futbalu, bývalý brankár a neskôr renomovaný medzinárodný rozhodca Štefan Czetö, ktorý, ako som sa dozvedel po zápase, tajil pred hráčmi hraciu dobu a upravil ju podľa ich únavy a vývoja zápasu. V prvom polčase sa hralo 23 minút a v druhom trochu menej, 20. Dohromady teda takmer jeden polčas. Diváci mali možnosť vidieť hráčov, ktorí hrali ešte vo federálnej lige. V drese Výberu Mira Labuna to boli Miroslav Hajdučko, Jozef Valkučák, Vladimír Gombár, Jozef Šálka, Jozef Talášek a v drese Old Boys Pavol Diňa. Diváci videli 4 góly v riadnom hracom čase. Nedá mi nespomenúť Vlada Gombára, ktorý po samostatnom úniku zamotal hlavu celej obrane aj s brankárom, aby napokon vsietil loptu do prázdnej bránky. Gólovou strelou k žrdi upútal pozornosť aj obrovitý František Hanc. Zápas skončil zmierlivo 2:2 a na rad prišli očakávané jedenástky. Výber Mira Labuna zvíťazil 5:3. Old boys MFK nepremenili jednu a keďže Mirov výber premenil všetky, posledná jedenástka sa už nekopala.

(Zdroj: Peter Samuhel, Autor: Peter Samuhel)

Po sprchách a prezlečení sa začal tretí polčas. Všetci hráči si posadali k občerstveniu, aby spoločne zaspomínali. A vôbec nevadilo, že išlo aj o pôvodne súperov. Jeden dátum treba spomenúť za všetky, pred 24 rokmi: 10. august 1994, kedy sa Miro Labun, hráč vtedajšieho úspešného Chemlonu Humenné, hrajúci na hosťovaní vo Vranove nad Topľou, zranil v súťažnom zápase vo Svite. Po vzdušnom súboji, tak typickom pre stopérov. Teda aj pre Mira, ktorý ich mal za sebou stovky, tisíce. Všetky dovtedy zvládol. Tento posledný však nie... A odrazu bolo všetko pre Mira úplne iné. Začalo obdobie spoznávania ozajstných priateľov a hľadania si nového spôsobu života. Našiel ho. Ostal tam, kde bol predtým. Miro ostal Mirom. Nezanevrel, miluje futbal a všetko čo s ním súvisí. Je stále hráčom. Jedným z tých, ktorí v piatok prišli a nabudúce znova prídu. Lebo nezabúdajú na jeho majstrovstvo, tvrdosť, nebojácnosť v súbojoch, na jeho schopnosť vytvorenia si rešpektu hneď od začiatku zápasov. Taký bol už v ligovom doraste Sniny a taký navždy ostane v mysliach fanúšikov, spoluhráčov a súperov.

(Zdroj: Peter Samuhel, Autor: Peter Samuhel)

Netradičné stretnutie? Minimálne jedno bolo. Ak by fanúšik futbalu, pamätník, ktorý nebol v piatok v Snine, počul, že v jednom mužstve nastúpili ako spoluhráči Šimanský a Labun, nešlo by mu to do hlavy. Veď Gejza Šimanský, člen Klubu ligových kanonierov so 106 gólmi, ktorý strieľal góly už za Slovenského štátu a potom vo federálnych časoch, dokonca ako spoluhráč Ladislava Kubalu, zomrel v roku 2007. A Miro Labun je od roku 1994 na vozíku... A predsa to tak v Snine bolo. Vo výbere Mira Labuna nastúpili synovia úspešných otcov: Gejza Šimanský ml. a Tomáš Labun. Gejza hrával futbal ešte v doraste Tatrana Prešov. Potom sa zameral na štúdium telovýchovy a futbal išiel bokom. Že to však s futbalovou loptou stále vie, potvrdil perfektne premenenou jedenástkou, za akú by sa nehanbili ani dnešní ligoví hráči a nielen u nás. Tomáš Labun je stále aktívnym hráčom 3. ligy, kde háji farby AŠK Maria Huta Gelnica. Má za sebou slušnú kariéru, hral aj v reprezentačných výberoch Slovenska a zahral si aj v zahraničí. Napriek 34 rokom je dnes už ostrieľaným internacionálom, ktorý má čo ponúknuť spoluhráčom nižšej súťaže.

Počas tretieho polčasu zahrala pre ešte lepšiu náladu miestna kapela, ktorej jeden z muzikantov, ako mi prezradil Štefan Czetö, bol bývalý futbalista. FUTBAL, FUTBAL, FUTBAL... taká bola piatková Snina a taká určite bude aj o rok. Lebo Miro Labun sa s priateľmi určite rád stretne a oni s ním.

(Zdroj: Peter Samuhel, Autor: Peter Samuhel)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»NETRADIČNÉ STRETNUTIA NA TRADIČNOM PODUJATÍ: 15. ROČNÍK FUTBALOVÉHO STRETNUTIA STARÝCH PÁNOV V PROSPECH MIRA LABUNA