Pocta trénerovi - Dušan Galis

Ján Letko|23. apr 2018 o 00:00

Majster Európy a skvelý tréner na klubovej aj reprezentačnej úrovni. Muž, ktorý prešiel za futbalom skutočne celé Slovensko.

Rodák z Ružomberka sa z Dolného Kubíka dostal do Košíc, kde hral päť rokov za VSS. Jeho farby reprezentoval aj vo výbere Československa na legendárnych majstrovstvách Európy v Belehrade, ktoré ukončila Panenkova penalta. V tom roku bol najlepším strelcom federálnej ligy a za odmenu sa už vtedy prestupovalo do Slovanu. Prestúpil aj Galis a aj tam sa zdržal jednu päťročnicu. 

Po nej skúsil legionárčiť v Španielsku, Real Cadiz bola jeho destinácia. Na konci kariéry sa vrátil do Žiliny a Petržalky, v polovici osemdesiatych rokov zavesil kopačky na klinec. Od deväťdesiatych už trénoval. So Slovanom Bratislava získal tri tituly a na Tehelné pole vo federálnej lige s Dubovským spomínajú skôr narodení Bratislavčania dodnes s neskrývanou nostalgiou. 

Koučoval aj Trnavu a Petržalku, na rok si odskočil na Cyprus. Slovan Bratislava trénoval naposledy v roku 2013. 

Medzitým bol ale úspešným reprezentačným trénerom našej krajiny. Ako prvý priviedol Slovensko (v tradičnom belasom svetri) blízko k bránam majstrovstiev sveta. V roku 2006 sa z kvalifikačnej skupiny Slováci dostali do baráže, kde nakoniec vypadli so Španielskom. Cítili sme po zápase u súpera krivdu, doma sme v odvete neprehrali. Bol to ale prvý vážny a takmer úspešný pokus Slovenska o prienik medzi futbalovú elitu. 

Dušan Galis má dnes 68 rokov, získal tituly majstra Slovenska aj Československa ako tréner, Slovenský pohár ako hráč aj tréner. V našom futbale nie je veľa legendárnejších mien ako jeho. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Pocta trénerovi - Dušan Galis