Slováci trénovali pred duelom s USA. Sústredíme sa na seba, hovorí tréner osemnástky

Tréner reprezentácie Slovenska do 18 rokov Martin Dendis (uprostred) dáva pokyny svojim zverencom.
Tréner reprezentácie Slovenska do 18 rokov Martin Dendis (uprostred) dáva pokyny svojim zverencom. (Autor: TASR)
Šimon Čop, Samuel Tirpák|24. apr 2024 o 14:30

Slovensko na úvod turnaja čaká jeden z favoritov na zlato.

ESPOO. Slovenská hokejová reprezentácia začne vo štvrtok 25. apríla svoju púť na MS hráčov do 18 rokov vo Fínsku.

Mladíci už docestovali do dejiska šampionátu. V meste Espoo sa v stredu na prvom tréningu zoznamovali s podmienkami a ľadom. Absolvovali aj tímové fotenie.

Šampionát otvoria vo štvrtok o 13.00 proti favorizovaným Američanom. Následne ich čakajú Lotyši, domáci Fíni a Nóri.

Prípravu nepreceňujú

Osemnástka vlani postúpila do semifinále. Veľký úspech v podobe medaily jej ušiel veľmi tesne, až v predĺžení súboja o tretie miesto proti Kanade.

Tentoraz by bol podobný úspech vzhľadom na papierové predpoklady veľkým prekvapením. Zverenci trénera Martina Dendisa chcú hlavne predviesť výkony hodné vrcholovej úrovne.

"Atmosféra je plná očakávaní. Chceme byť najlepší, akí môžeme byť a chceme reprezentovať Slovensko na úrovni," vyjadril sa kouč k očakávaniam tímu na turnaji.

Pred šampionátom odohralo mužstvo päť prípravných duelov. Poliakov dvakrát zdolalo (1:0 a 3:2), s Českom získalo pomyselný bod (0:3 a 3:4pp) a vyhralo nad Švajčiarmi (3:2).

"Prípravu nijako nepreceňujeme," pokračuje Dendis. "Vieme, že majstrovstvá sveta sú nová súťaž. Ukazuje to, že naša výkonnosť stúpa a že sme dobrý kolektív, ale nepreceňujeme to a zajtra začíname."

Sústredia sa na seba

Slovensko môže za úspechmi doviesť zodpovedná hra a hlavne kolektívny výkon.

"Chalani sú dobrá partia, sú radi, že sú spolu a makajú jeden za druhého," dodal Dendis.

Uznáva rovnaký princíp ako ostatné reprezentačné výbery. Hoci bude Slovensko proti USA outsiderom, verí, že prvoradá musí byť pre jeho hráčov sústredenosť na vlastný výkon, nie na silné a slabé stránky súpera.

"Pred Američanmi sa pozeráme hlavne na seba. Vieme, že keď urobíme veci, ktoré máme, dáme si šancu zápas vyhrať," myslí si.

Líder sa učil od Nitranov

V útoku sa budú Slováci spoliehať na Tomáša Pobežala. Ten sa čoskoro môže stať dvojnásobným slovenským majstrom, ak Nitra pridá k juniorskému titulu aj seniorský. Prípadné oslavy však oželie, keďže je s reprezentáciou.

Spoluhráčov vie posunúť herne aj mimo ľadu. Takmer celú sezónu hrával s A-mužstvom HK Nitra.

"Máme tam veľa lídrov - Braňa Mezeia, Tomáša Hrnku, Sama Bučeka. Už mám od nich niečo napozerané, posnažím sa to preniesť aj sem," hovorí o svojej vodcovskej úlohe v tíme.

Chápe, že už úvodný zápas bude veľkou výzvou. Američania patria k absolútnym favoritom na titul a hrajú za nich supertalenty ako Eiserman či Hagens.

"Bude to rýchly hokej. Oni sú všetci technicky zdatní. Musíme sa na to pripraviť a zároveň hrať svoju hru, ktorú od nás tréner vyžaduje. Myslím si, že by to mohlo platiť aj na Ameriku," uzavrel.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci trénovali pred duelom s USA. Sústredíme sa na seba, hovorí tréner osemnástky