SLOVENSKO/SFZ: GÓLY, ROKY, SPOMIENKY

(Zdroj: futbalsfz.sk, Autor: SFZ)
Peter Cuninka|7. dec 2017 o 19:15

BRATISLAVA (SFZ/PETER ŠURIN) – Tradičné stretnutie s jubilantmi bolo tentoraz okorenené rozhodcovskou píšťalkou a gólmi člena Klubu ligových kanonierov.

História slovenského futbalu prezentuje každý rok nie jedného, nie dvoch vzácnych členov. Jubilantov, ktorí písali nezabudnuteľné stránky. Slovenský futbalový zväz v predvianočnom čase pozval na milé malé stretnutie hneď štyroch: legendárneho brankára z východu Antona Švajlena, vtedy aj dnes neprehliadnuteľného Karola Dobiaša, vždy elegantného Jána Pivarníka, pre futbal nezabudnuteľného rozhodcu Dušana Krchňáka. Ten prvý oslávil osemdesiatku, zvyšní traja nosia na pleciach po sedem krížikov.

Bonusom pondelkového stretnutia bola prítomnosť Jozefa Oberta (mimochodom, začiatkom nového roku aj on vstúpi do výnimočného klubu 80-nikov...) - renomovaný Klub ligových kanonierov potvrdil dekrétom aj odznakom jeho zaslúžené členstvo medzi absolútnou streleckou elitou. "Za 107 gólov, z toho 92 v československej lige a 15 v rakúskej, sa Jozef Obert stal členom KLK, o čom svedčí odznak číslo 66," napísal v sprievodnom liste člen komisie štatistikov pri FAČR Václav Tichý, ktorý spomínaný odznak do Bratislavy doručil. Jozef Obert si ho v pondelok prevzal z rúk generálneho sekretára SFZ Jozef Klimenta. "Veľký hráč," zložil mu poklonu tlieskajúci jubilant Karol Dobiaš. Jediný Slovák, traduje sa o ňom, ktorý reprezentoval vo všetkých tímoch od kategórie 17 – juniori, levíčatá, olympijský výber, béčko, áčko. "Nebyť zranenia, mohlo byť tých štartov viac ako štyri," ale to nebola sťažnosť, len potvrdený holý fakt.

(Zdroj: futbalsfz.sk, Autor: SFZ)

Bol čas na spomienky a úvahy, pretože v priestoroch Siene slávy slovenského futbalu sa na chvíľu čas zastavil. "Sedemdesiat je číslo, môj vek, ale dôležitý je stav, fyzický a psychický, v akom sa nachádzam a ja som v pohode," elegantný na ihrisku, kultivovaný v súkromí. Ján Pivarník bol v hráčskych časoch osobnosť, ako tréner persóna a už navždy legenda.

"Belehrad bol a nebol vrchol, pretože vysoký level bol aj šampionát v Mexiku či päť trnavských titulov. Mal som bohatú kariéru, žijem bohatý život, aj keď to slovíčko nespájajme s materiálnom, ja som bohatý na zážitky, spomienky, ľudí okolo mňa," Karol Dobiaš mal jeden zo svojich vyprávacích dní, akurát, že u neho je taký deň každý, keď otvorí ráno oči. A tak zneli jeho analýzy súčasnej Sparty, ktoré sa prelínali so spomienkami na odchod z Trnavy po jedenástich rokoch - "vyhodnotili, že môj prínos pre Spartak a finančné požiadavky nie sú v rovnováhe, tak ma pustili a ja som šiel do Bohemiansu, odtiaľ do Lokerenu, potom som bol tréner a dnes som tu" - a znova reagoval na otázky o dnešnej podobe futbalu a zasa bol pri zisku titulu majstra Európy z roku 1976: "Byť európskym šampiónom nie je také jednoduché, ako si možno niekto myslí. Preto želám českému aj slovenskému futbalu, aby raz dosiahol to, čo my v drese Československa."

Dušan Krchňák je legenda medzi rozhodcami, okrúhlu sedemdesiatku by mu však neznalý veci sotva hádal. A to sa bývalý arbiter priznal, že počas víkendu bol na poľovačke a prešiel... no veľa. A po vlastných. Vo federálnej lige má zapísaných rekordných 228 zápasov, je to tak? "Veru je! A väčšina z nich z kategórie ťažkých – derby nielen v Prahe, ale aj na východe, zápas Košice – Prešov bola neraz vojna, bratislavské súboje Slovana s Interom. Do Prahy som chodil fakt raz za dva týždne, možno aj častejšie, okrem ligy aj pohárové stretnutia. Človek musel pevne stáť na nohách, to nebolo len o znalosti futbalových pravidiel..." usmial sa pri spomienkach.

Anton Švajlen, doyen medzi jubilantmi, v spoločnosti manželky, si odskočil z kúpeľov Sliač na stretnutie s bývalými súpermi. Legendárny brankár, ktorého meno lietalo po celom Československu, pretože on nielen v bráne gólom zabraňoval, ale z jedenástok ich aj strieľal. V lige premenil 11 z 12 pokusov. "Ten jeden mi chytil Viktor, u nás v Košiciach," aj po rokoch presne otvoril spomienkovu komnatu. Rozprával, spomínal, verte, bolo o čom.

Nuž, priatelia, vážené legendy slovenského futbalu, nezabudnuteľní jubilanti, na vaše zdravie!

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»SLOVENSKO/SFZ: GÓLY, ROKY, SPOMIENKY