Hovorili, že sme slabý ročník, ale zomkli sme sa. Som na chlapcov hrdý, hovorí kapitán Pobežal

Slovenskí hokejisti Tomáš Pobežal (vľavo) a Adam Beluško pred zápasom so Švédskom.
Fotogaléria (25)
Slovenskí hokejisti Tomáš Pobežal (vľavo) a Adam Beluško pred zápasom so Švédskom. (Autor: Andreas Robanser / Puckfans.at)
Nikola Baďová|5. máj 2024 o 18:05

Až desať mladých hráčov môže reprezentovať aj o rok.

ESPOO. Veľa sa od nich na majstrovstvách sveta do osemnásť rokov nečakalo, napriek tomu prekvapili. Slovenskí hokejisti dlho držali proti Švédom nerozhodný stav. 

Mladíci bojovali o každý puk a predviedli húževnatý výkon. Hrali srdcom a na ľade nechali všetko. V závere však na rovesníkov nestačili a prehrali v súboji o bronz 0:4.  

„Výsledok je krutý. Slováci odohrali výborný zápas. Snažili sa, boli vyrovnaný súper. Podali veľmi obetavý výkon a mohli sme pomýšľať nad medailou. Dnes ukázali stúpajúcu tendenciu výkonov. 

Som prekvapený, ako to zvládli. Švédi si však zaslúžené odnášajú bronz,“ komentoval v štúdiu JOJ Šport hokejový expert a tréner Peter Kosa. 

„Som maximálne hrdý na chlapcov, ako sa zomkli a ako bojovali ako skupina. Snažili sa a dali do toho všetko. Verím, že potešili fanúšikov svojim výkonom. Odovzdali sa jeden pre druhého a za Slovensko.

Sme malá krajina a podarilo sa nám umiestniť na štvrtom mieste. Keď sme sa však už dostali do semifinále, cieľ bola medaila,“ uviedol pre Hockey Slovakia tréner Martin Dendis.

VIDEO: Zostrih zápasu Slovensko - Švédsko

Mali šťastie

Slovenskí hokejisti dlho držali proti rovesníkom zo Švédska nerozhodný stav. Švédi síce tlačili a mali viac nebezpečnejších príležitostí, ale zverenci Martin Dendisa poctivo bránili. 

V prvej tretine sa potvrdila nedisciplinovanosť severanov. Vďaka presilovým hrám sa však Slováci dokázali vymaniť spod tlaku a dostať sa do zápasu.  

Súpera dokonca prestrieľali. 

V podobnom duchu pokračoval zápas aj v druhom dejstve. „Môžeme vidieť obetavú hru mladých hráčov. V obrannom pásme sú húževnatí a blokujú strely. Výborne sa vracajú po puky,“ reagoval Kosa. 

Švédi dokázali skórovať, ale po trénerskej výzve arbitri gól neuznali. Lucas Pettersson prešiel do útočného pásma skôr ako puk. 

„Snažíme sa robiť všetko, aby sme vyhrali. Je to posledný zápas sezóny. Musíme si dávať pozor na krížne prihrávky. Švédi ich stále hľadajú. Mali sme aj šťastie, že gól neplatil. V závere zápasu musíme robiť veci tak, ako si ich povieme v kabíne,“ povedal pre JOJ Šport obranca Luka Radivojevič. 

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Švédsko (o bronz, MS v hokeji do 18 rokov)

Studená sprcha

To, čo Petterssonovi nevyšlo v druhej tretine, dokázal v záverečnom dejstve. Alan Lenďák mal zakrytý výhľad a puk našiel až vo svojej sieti. 

„Trpezlivosť, to je jediné, o čom sme sa rozprávali. Góly prišli, pretože sme neustále vytvárali ofenzívu,“ povedal strelec prvého gólu stretnutia pre IIHF.

Slovenskí mladíci sa však nevzdali, zvýšili intenzitu a ukázali enormnú snahu. Vytvorili si niekoľko výborných možností a súpera dostali pod tlak. 

„Päťdesiat minút bol stav 0:0. Bola to otvorená partia, ktorá mohla byť iba o jednom odraze. Ak by sme gól dali my, pravdepodobne vyhráme zápas.

Podarilo sa to Švédom, taký je šport. Bol to posledný zápas sezóny a oba tímy sa vyžmýkali na maximum. Zápas bol plný emócií,“ povedal Dendis.

Zverenci Martina Dendisa však dostali studenú sprchu, keď zaváhali pri prechode z obranného pásma. Švédi výborne forčekovali, Radivojevičovi vypichli puk a z odrazenej strely dorazili puk do Lenďákovej brány. 

Slováci sa pokúsili aj o hru bez brankára, ale pribrzdila ich hra v oslabení. V nej inkasovali tretí gól a v závere prišiel aj štvrtý gól do slovenskej siete. 

„Prvé dve tretiny sme hrali vyrovnanú partiu. Švédi nás síce veľakrát zatlačili, ale ustáli sme to. V tretej tretine sme dostali gól, ale potom sme si vytvorili dobrý tlak. Mali sme viac šancí, ale nepadlo nám to tam.

Možno nám dnes šťastie neprialo a minuli sme si ho v inom zápase. Som na chlapcov veľmi veľmi hrdý. Na začiatku turnaja sme mali veľmi zlý štart, ale zomkli sme sa my aj tréneri a ukazovali sme to na ľade. Sme štvrtí.

Celý rok sme trénovali, aby sme hrali sedem zápasov na majstrovstvách sveta. Neviem, či môžem povedať, že sme ich zvládli, ale odohrali sme sedem zápasov," prezradil pre Hockey Slovakia kapitán Tomáš Pobežal.

Zbierali skúsenosti

Podobne ako vlani, slovenská osemnástka obsadila na šampionáte konečné štvrté miesto. Mladíci však prehru niesli ťažko, Adam Beluška neskrýval slzy. 

„Sú to neuveriteľné skúsenosti pre hráčov. Verím, že nám v budúcnosti budú ešte robiť radosť,“ reagoval Kosa. 

Až desať hráčov z ročníka 2007 bude môcť nastúpiť aj o rok. Odvážne rozhodnutie realizačného tímu, aby zobral na šampionát mladý tím, sa však vyplatilo. Veľa ľudí tím osemnástky odpisovalo.

„Hovorili, že sme slabý ročník, ale my sme sa zomkli," doplnil Pobežal.

Na šampionáte sme ukázali, že sme skvelá partia a dobrý tím. Dostali sme sa do bojov o tretie miesto.

Boli sme blízko, chceli sme to urvať aj pre ročník 2006," vyjadril pre Hockey Slovakia spolupatričnosť Ján Chovan.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hovorili, že sme slabý ročník, ale zomkli sme sa. Som na chlapcov hrdý, hovorí kapitán Pobežal