Slovnaft CUP: Čaká nás banícke derby po 40 rokoch

Ivan Mriška Mriška|31. júl 2020 o 23:00

Na hornej Nitre sa bude v sobotu s nostalgiou v duši a rúškami na tvárach spomínať na slávne futbalové časy.



HANDLOVÁ. Na hornej Nitre sa bude v sobotu s nostalgiou v duši a rúškami na tvárach spomínať na slávne futbalové časy.

V 1. kole Slovnaft Cupu sa stretnú MFK Handlová a FC Baník Prievidza.

Banícke derby dvoch najväčších miest regiónu sa bude hrať po bezmála 40 rokoch. Ešte v stredu nebolo celkom isté, či sa uskutoční.

Ohrozoval ho šíriaci sa koronavírus.

Keďže v regióne pribudlo za posledných desať dní vyše tridsať nových prípadov koronavírusu, okresný krízový štáb prijal opatrenia a neodporučil konanie hromadných podujatí nad desať osôb.

V Handlovej sa napriek tomu bude hrať.

„Keďže ide o odporúčanie, zápas sa uskutoční v plánovanom termíne,“ potvrdil viceprezident MFK Handlová Jaroslav Izák.

Organizátori vyzvali fanúšikov, aby sa správali zodpovedne.

Vstup na štadión je povolený len s rúškom alebo iným prekrytím tváre, v hľadisku aj na ihrisku sa musia dodržiavať stanovené hygienické opatrenia.

Naposledy rozhodol Pisár

Posledný vzájomný súťažný zápas vyhrala na jeseň 1981 domáca Prievidza po dvoch góloch Ľubomíra Pisára 2:1.

„Pamätám si na ten zápas. Bol to sviatok pre celý región, na tribúnach ho sledovali tisícky divákov,“ zaspomínal si Marián Krajčík, ktorý vtedy hral za Prievidzu.

Po sezóne 1980/81 postúpili Prievidžania do 1. slovenskej národnej futbalovej ligy a Handlová v rámci reorganizácie zostala v druhej lige.

Odvtedy sa už v jednej ligovej súťaži nikdy nestretli.

„Banícke derby mali za našich čias veľký náboj, bojovalo sa o každú loptu. Škoda, že teraz sa hrajú v Handlovej aj Prievidzi len nižšie súťaže, fanúšikovia by si zaslúžili viac. A potom by aj chodili vo vyššom počte. Azda sa to časom vráti,“ dodal Krajčík.

MFK Handlová momentálne pôsobí v piatej lige Sever a FC Baník Prievidza v štvrtej lige SZ.

Prídu aj basketbalové fankluby

Na pohárový zápas sa chystajú stovky priaznivcov, ohlásili sa aj futbalové a basketbalové fankluby oboch rivalov.

„Je to najväčšie derby v regióne. Zápas je veľkým lákadlom pre divákov z celého okolia. Pôjde o prestíž a spravíme všetko, aby sme vyhrali,“ povedal prezident MFK Handlová Kristián Hirka.

Handlovčania boli v minulej sezóne piatej ligy na prvom mieste a mohli postúpiť, všetko však zmenila pandémia koronavírusu a predčasný koniec sezóny.

„Konečne sme sa mohli stretnúť s Prievidzou v jednej súťaži. Ale či by sme postúpili, je otázne. Dostali sme možnosť hrať baráž, ale odmietli sme ju, pretože na štvrtú ligu nemáme peniaze. Hrozil nám dokonca zánik klubu, ale zorganizovali sme finančnú zbierku a ľudia nám pomohli,“ dodal šéf klubu.

Bez baní to nejde

V roku 1974 sa žiaci Handlovej stali majstrami Československa a v ďalších rokoch pôsobili v A-mužstve výborní futbalisti.

„Keď bola baňa, bol aj futbal. Teraz sa liga bez väčších sponzorov robiť nedá. Naši najlepší futbalisti sú roztrúsení po celom regióne. Je to škoda, pretože len s Handlovčanmi by sme mohli hrať napríklad tretiu ligu. Ale pokiaľ do futbalu nevstúpi človek, ktorý by dal do toho okrem srdca aj peniaze, nepohneme sa ďalej. Verím, že v budúcnosti sa nám takého podarí nájsť,“ povedal Hirka.

Myslím, že sme v budúcnosti odsúdení na spoluprácu, pretože mestá ležia veľmi blízko seba a ťažko si predstaviť, že by popri basketbale obe mestá hrali aj jednu z dvoch najvyšších futbalových súťaží.

Podobné problémy ako v Handlovej majú aj v Prievidzi. Hoci tu vyrástlo viacero slovenských reprezentantov, muži hrajú len štvrtú ligu.

„Bane za komunistov podporovali šport. Bola to ich akási celospoločenská povinnosť a preto sa na Hornej Nitre na vysokej úrovni robil futbal aj basketbal. Teraz je tá situácia iná. Obrazne povedané, obliekame si len taký kabát, na aký máme. Šport na Slovensku stojí na príspevkoch od rodičov a podnikateľov, preto je v takom stave. Ak to chceme zmeniť, musí prísť celospoločenská objednávka a finančná podpora štátu aj samosprávy,“ tvrdí Róbert Šuník, prezident FC Baník Prievidza.

V derby verí v úspech Prievidžanov. „Máme mladý káder, no jednoznačne chceme vyhrať.“

Svadba zachránila futbal

Stretnutie bude mať pre oba tábory špeciálne náboj aj z ďalšieho dôvodu. V roku 2011 sa totiž handlovský a prievidzský futbal spojili a v roku 2017 opäť rozdelili.

„Svadba z rozumu vtedy zachránila futbal v oboch mestách. Keď sa situácia vyriešila, ako jediný klub na Slovensku sme sa bez problémov rozdelili. Keďže som Handlovčan, vždy sa budem Handlovej snažiť nejakou formou pomôcť.

Myslím, že sme v budúcnosti odsúdení na spoluprácu, pretože mestá ležia veľmi blízko seba a ťažko si predstaviť, že by popri basketbale obe mestá hrali aj jednu z dvoch najvyšších futbalových súťaží. Ale keby sa tak stalo, bola by to paráda,“ dodal Šuník.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Slovnaft CUP: Čaká nás banícke derby po 40 rokoch