SPARTAKOVCI KRVOU POMÔŽU DIEVČATKU Z ABRAHÁMA

(Zdroj: Štefan Horváth, Autor: Štefan Horváth)
Peter Cuninka|24. apr 2019 o 07:55

Tlačová správa OZ Bíli Andeli

Už v piatok sa uskutoční 46. edícia akcie s názvom Červeno-čírna kvapka krvi Laca Kunu. Toto darovanie je venované desaťročnej Lianke z Abraháma, ktorá bude operovaná v trnavskej nemocnici koncom apríla. 

V týchto dňoch podávajú hráči Spartaka bezkrvné výkony, strieľajú málo gólov a body púšťajú ako sa kedysi pacientom púšťalo žilou. Aj táto tradičná humanitná aktivita ich priaznivcov má za cieľ symbolicky napumpovať čerstvú krv do spartakovských sŕdc. Nielen do samotných hráčov, ale aj do žíl na duchu klesajúcich fanúšikov, smutných z pohľadu na ligovú tabuľku. Nech už liga dopadne akokoľvek, je tu šanca na zisk inej trofeje. "Malý nudný pohár" sa zmenil na zaujímavý a dôležitý, pretože Spartak nie je v prvomájovom finálovom súboji so Žilinou bez šance. Nová motivácia pre futbalistov i fans. To len tak bokom, aby sme hovorili o tom, čo spája účastníkov tohto darovania krvi, teda futbal a láska k Spartaku.

Hlavným cieľom piatkového dopoludnia na Národnej transfúznej službe v trnavskej nemocnici je nezištná pomoc ľuďom, ktorí darovanú krv potrebujú na svoj boj s chorobou, či úrazom. V minulosti krv posielali spartakovskí darcovia konkrétnym pacientom do rôznych nemocníc, z jedného dňa aj trom. Teraz to bude celé venované chorému desaťročnému dievčatku z blízkej obce Abrahám. Lianka podstúpi v Trnave zložitú operáciu, na ktorú treba výnimočne veľké množstvo krvi. Ak v závere apríla nebude mať trnavská nemocnica dostatok krvi, operáciu odložia na neurčito, Priemerný počet darcov z radov spartakovských fanúšikov je už dlhé roky viac ako 75, preto je nádej na účinnú a včasnú operáciu dievčatka reálna. Nezáleží na darcovej krvnej skupine, nemocnice si vedia krv vymieňať prostredníctvom Národnej transfúznej služby. Verme, že sa to podarí a  pomôcť môže každý zdravý človek, aj keď ešte nikdy svoju krv nedaroval.

(Zdroj: Štefan Horváth, Autor: Štefan Horváth)

Ako sa pripraviť na darovanie krvi? Darca musí mať dovŕšený vek 18 rokov. Ak daruje prvý raz, nemal by mať viacej ako 55 rokov. Mal by byť odpočinutý a vyspatý, ráno sa má naraňajkovať, vyhnúť sa však vyprážaným a mastným jedlám, vypiť by mal dostatok tekutín. Jeho aktuálny zdravotný stav ešte pred odberom vyhodnotí lekár NTS. Podrobné informácie nájdete na www.ntssr.sk. Viac o pomoci pre Lianku nájdete TU!

(Zdroj: Štefan Horváth, Autor: Štefan Horváth)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»SPARTAKOVCI KRVOU POMÔŽU DIEVČATKU Z ABRAHÁMA