SR 16: Talentovaný Milan Sekera absolvoval týždennú skúšku v Juventuse Turín

(Zdroj: FB Global Sports, Autor: Milan Sekera)
Peter Cuninka|11. dec 2017 o 22:55

SFZ/PETER CUNINKA

Okúsiť týždenný kemp v slávnom talianskom klube Juventus Turín je skúsenosť na nezaplatenie. Možnosť absolvovať skúšku v akadémii "Starej dámy" mal aj 15-ročný talentovaný obranca Spartaka Trnava Milan Sekera. O svojej týždennej skúške porozprával v rozhovore pre futbalnet.sk.

Milan, prezraď nám na úvod, aké boli tvoje futbalové začiatky? Kto ťa k futbalu priviedol a kde si s ním začínal? "K futbalu som sa rozhodol sám, ťahalo ma to k nemu už odmalička. Zo začiatku som hrával len s kamarátmi, ale neskôr som sa odhodlal to ísť vyskúšať na nejaký tréning. Môj prvý tréning som absolvoval v Lokomotíve Trnava. V tomto klube som hrával šesť rokov a naučil sa tam veľa futbalových vecí."

Tvojim aktuálnym pôsobiskom je trnavský Spartak. Ako sa ti darí v tomto klube? Za ktorú kategóriu najčastejšie nastupuješ? "V Spartaku mám veľmi dobrých spoluhráčov, ktorí ma podporujú, čo ma posúva ďalej a snažím sa ich podržať svojimi výkonmi. Samozrejme, nie vždy to vyjde, nie každý deň je nedeľa. Momentálne som mal dlhodobé zranenie, ktoré mi nedovoľovalo nastúpiť do zápasov, ale chalanov som prišiel vždy podporiť. Najčastejšie nastupujem za kategóriu U16, ale občas nastúpim aj v kategórii U17, čo ma veľmi teší."

Milan, čo považuješ za svoju najsilnejšiu futbalovú stránku? "Asi rýchlosť, fyzická zdatnosť a čítanie hry."

Máš za sebou veľmi cennú futbalovú skúsenosť, koncom novembra si absolvoval týždenný kemp v talianskom Juventuse Turín. Aké boli tvoje prvotné pocity na túto ponuku? Kto cestoval s tebou do Turína? "Moje prvotné pocity boli zaujímavé. Radosť sa striedala so strachom. Veľmi ma potešilo, že som dostal ponuku ísť do klubu, do ktorého bol vždy môj sen sa dostať. Na druhej strane som mal obavy, čo ma bude čakať, či to tam zvládnem a či som na sto percent pripravený ísť takéto niečo vyskúšať. Strach zo mňa neskôr opadol a bol som odhodlaný túto veľkú príležitosť využiť. Do Turína ma išiel podporiť môj otec."

(Zdroj: FB Global Sports, Autor: Milan Sekera)

Ako počas týždňového kempu prebiehal tvoj tréningový program? Aké boli tréningy, prekvapili ťa v niečom? Odohral si aj nejaký zápas? "Ako prvá ma čakala zdravotná prehliadka, potom nasledovali tréningy. Absolvoval som tri tréningy a jeden prípravný zápas. Odohral som celé stretnutie. Očakával som vyššiu úroveň, čo sa mi nakoniec aj potvrdilo, snažil som sa tomu prispôsobiť. Tempo, prístup a všetko naokolo bolo na inom leveli."

Aký bol tvoj program mimo tréningov? "Prvý deň som mal prehliadku tréningového centra. So všetkým ma zoznámili, potom som už mal voľný program. Samozrejme bol tam obed v klubovej reštaurácii a tieto základné veci. Inak som mal voľno."

Ako sa ti páčilo zázemie talianskeho veľkoklubu? V čom vidíš najväčšie rozdiely v porovnaní s našimi podmienkami? "Ich zázemie sa mi veľmi páčilo. Bolo vidieť, že to tam berú, akoby boli všetci jedna veľká rodina, na tom si veľmi zakladali. Od prípravky až po A-tím. Vôbec ma nebrali ako konkurenciu, práve naopak hneď ma prijali do kolektívu a snažili sa ma naučiť nejaké tie ich zvyky. Páčilo sa mi, že tréningové centrum je spojené s A-tímom, čo bola veľká motivácia. Rozdiely sú obrovské, je to špičkový európsky klub, nemôžeme to takto porovnávať. Určite sa bude vždy čakať niečo viac od takýchto klubov ako od nás."

(Zdroj: FB Global Sports, Autor: Milan Sekera)

Počas svojej týždennej skúšky si sa stretol s bývalým českým reprezentantom a v súčasnosti viceprezidentom Juventusu Pavlom Nedvědom. Aký to bol pocit? "Bol to skvelý pocit stretnúť sa s legendou Juventusu, ktorá je držiteľom Zlatej lopty. Je to veľmi príjemný a skromný človek. Ďakujem mu za jeho rady, určite ich vo svojej kariére využijem. Tie si však už nechám pre seba."

Čo ti spomínaný kemp v Juventuse dal do tvojej ďalšej futbalovej kariéry? Bol si celkovo so svojim pôsobením v Juventuse Turín spokojný? "Dalo mi to veľmi veľa. Naučil som sa tam nejaké nové veci, ktoré budem používať naďalej. Budem sa snažiť o túto moju skúsenosť podeliť so svojimi spoluhráčmi, aby sme sa mohli posunúť vpred. K svojim výkonom sa snažím byť zdravo kritický, preto si myslím, že to vždy môže byť lepšie, chcem sa učiť z vlastných chýb. Myslím si, že čo sa dalo, to som určite spravil, snažil som sa zo seba vydať maximum."

(Zdroj: FB Global Sports, Autor: Milan Sekera)

V tomto roku si trikrát nastúpil za reprezentačný výber do 16 rokov, ktorý vedie Samuel Slovák. Ako hodnotíš svoje doterajšie pôsobenie v reprezentácii? "Svoje pôsobenie hodnotím pozitívne. Som tam veľmi šťastný. Je tam super kolektív a hráme pekný futbal. Je to pre mňa veľký úspech, že som sa dostal do reprezentácie. Dúfam, že budem mať možnosť v tom pokračovať."

Aké sú tvoje ciele v nasledujúcom roku 2018? "Mojim cieľom je aj naďalej podávať dobré výkony a udržať sa v reprezentácii. Naďalej chcem pokračovať v tvrdej práci a odstrániť futbalové nedostatky. Chcel by som, aby sme sa ako tím stále posúvali vyššie a napredovali."

Milanovi ďakujeme za rozhovor a držíme palce v jeho ďalšej kariére!

(Zdroj: futbalsfz.sk, Autor: SFZ)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»SR 16: Talentovaný Milan Sekera absolvoval týždennú skúšku v Juventuse Turín