SR 18: MURCKO SA PO VÁŽNEJ NEHODE USMIEVA: VERÍM, ŽE SA K FUTBALU VRÁTIM

(Zdroj: futbalsfz.sk, Autor: SFZ)
Peter Cuninka|9. máj 2018 o 11:05

BRATISLAVA (SFZ/mr) - Po dlhých týždňoch prišla konečne dobrá správa. Talentovaný mládežnícky reprezentant Martin Murcko, ktorý bol účastníkom vážnej dopravnej nehody a jeho stav bol kritický, je už z najhoršieho vonku a verí, že sa vráti aj na futbalové trávniky. Slovenským sokolom i Nadácii SFZ, ktorí mu podali v ťažkej životnej situácii pomocnú ruku finančnou zbierkou, ďakuje a cez futbalsfz.sk posiela optimistický odkaz.

V decembri, deň po vianočných sviatkoch obletela slovenský futbal nepríjemná správa o vážnej dopravnej nehode veľkého talentu slovenského futbalu Martina Murcka, ktorý bol členom reprezentácie do 18 rokov. Martin sa v noci 27. decembra vracal s kamarátmi z koncertu, keď do nich nabúralo auto. Slovenský reprezentant dopadol zo všetkých najhoršie, jeho stav bol veľmi vážny, museli mu operovať hlavu a dlho sa nevedelo či sa z toho dostane. Nadácia SFZ a rovnako aj "slovenskí sokoli" mu v ťažkej životnej situácii podali pomocnú ruku. Naši reprezentanti vyzbierali sumu 11-tisíc eur a Nadácia SFZ prispela ďalšími tromi tisíckami Martinovi a jeho rodine, aby im aspoň niečím pomohli v neľahkej životnej situácii. "Ťažko sa teraz hľadajú správne slová. Keď sme sa dozvedeli, čo sa Martinovi stalo, rozhodli sme sa urobiť pre neho a jeho rodinu zbierku a aspoň čiastočne mu pomôcť. Chcel by som Martinovi v mene všetkých chlapcov vyjadriť našu podporu. Martin, drž sa, sme s tebou," odkázal Martinovi Murckovi kapitán "slovenských sokolov" Martin Škrtel, keď odovzdával počas slávnostného vyhlásenia Futbalistu roka vyzbieranú sumu trénerovi Bardejova Jozefovi Daňkovi, pod ktorým v klube Murcko hrával.

Murcko im vtedy ešte poďakovať nemohol, dnes je však všetko inak. Martin je z najhoršieho vonku. Po náročnej operácii hlavy sa opäť usmieva, dokonca chodí do školy a už bol aj na futbalovom tréningu. "Na to, ako veľmi zle to s ním vtedy vyzeralo, je teraz všetko dobré. Maťka ešte čaká jedna operácia hlavy, ale tá už nie je taká vážna. Dôležité bolo, že nemal poškodený mozog," pokojnym hlasom pre futbalsfz.sk hovorila Martinova mamina Mária, ktorá za posledný polrok prežila najťažšie chvíle. Jej syn bol vo vážnom stave a manžel bojoval so zákernou chorobou a boj nakoniec prehral. Martin jej však robí radosť. "Je to s ním ešte ťažké. Ale už si všetko pamätá, komunikuje celkom dobre, no ešte stále potrebuje čas, aby to bolo úplne ako pred nehodou. Už chodí aj do školy, hoci sa mu vôbec nechce," zasmeje sa pani Murcková a pozrie sa na svojho syna. "No nechce sa mi veru chodiť do školy, ale musím (úsmev). Už by som veľmi chcel mať tú poslednú operáciu za sebou, aby som mohol opäť začať hrávať futbal. Veď to je môj život," hovorí s mladíckou odhodlanosťou Martin a jeho mamina sa len usmieva. "Už sa to s ním nedá vydržať, tak som mu dovolila u nás na dedine ísť na tréning, ale bolo to len veľmi opatrné," vysvetľuje pani Mária.

"Ale ja som bol konečne doma, vo svojom. Už len nech mám tú operáciu za sebou," dopĺňa ju s veľkým úsmevom Martin a vzápätí sa zamyslí. "Futbal je pre mňa všetko. Preto veľmi ďakujem našim reprezentantom, ale aj zväzu, že si na mňa spomenuli, pomohli mi a zobrali ma medzi seba," odkázal kapitánovi Škrtelovi, jeho spoluhráčom i Slovenskému futbalovému zväzu Martin, ktorého bol navštíviť jeho reprezentačný tréner Milan Malatinský a hovorkyňa SFZ Monika Jurigová. Tá zároveň Martinovi odovzdala odkaz od slovenských sokolov, aby ich prišiel v máji na zraz pozrieť. "Bolo to od všetkých, od SFZ i reprezentantov nečakané gesto a veľmi nám v tejto ťažkej situácii pomohli. Ďakujeme a…," cez slzy už nedokáže dokončiť vetu pani Murcková, ktorú jej syn chytí za ruku a povie: "Mama, veď žijem a neboj sa, aj futbal hrať budem." Vtedy sa zamyslí aj Martinov tréner Milan Malatinský: "Martin bol vždy veľký bojovník a aj to ako zvládol vážnu nehodu hovorí o mnohom. Veľmi mu držím palce a nielen ja, ale celá futbalová rodina," povzbudzuje pani Murckovú náš tréner a vzápätí sa otočí na svojho zverenca. "A ty, Martin, poslúchaj mamu, lebo bude zle." A to sa už všetci optimisticky smejú.

Na záver iba toľko, že všetci Martinovi držíme palce, aby sa mu jeho sen splnil a dokázal, že odhodlanie a viera dokážu robiť zázraky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»SR 18: MURCKO SA PO VÁŽNEJ NEHODE USMIEVA: VERÍM, ŽE SA K FUTBALU VRÁTIM