Kuzminová ohlásila koniec sezóny. Je to výzva alebo to mám vzdať? pýta sa fanúšikov

Usmiata slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová.
Usmiata slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová. (Autor: Soňa Niková/ Slovenský biatlon)
Miloslav Šebela|11. mar 2024 o 16:45

Olympijská víťazka v poslednom kole Svetového pohára nenastúpi.

BRATISLAVA. Keď vlani na jeseň ohlásila súťažný návrat bol to veľký šok. Bolo to výnimočné a správa o návrate Anastasie Kuzminovej sa objavili aj v zahraničných médiách. S úsmevom ju vítali ju aj bývalí kolegovia.

Olympijská víťazka však bola vždy ambiciózna. Už v októbri vravela, že to bude veľmi veľká výzva a miesto v reprezentácii nechce za zásluhy.

Ku kariére sa vrátila po takmer päťročnej prestávke, čo je vo vrcholovom športe veľmi dlhé obdobie.

Jej víziou bolo, že sa pokúsi potiahnuť a podporiť mladé biatlonistky na veľkých podujatiach.

„Ak by to bolo len o mne, nešli by sme do toho. V športe som už dosiahla dosť. Teraz chcem pomôcť produkovať víťazné myšlienky v hlavách našej mládeže,“ reagovala v októbri, keď návrat ohlásila.

Je to nová výzva?

Cez víkend oznámila Kuzminová na sociálnych sieťach ukončenie sezóny. V poslednom kole Svetového pohára v Canmore (14. - 17. marca) už nebude štartovať.

„Pravda je taká, že po vydarených pretekoch na IBU pohári v Obertilliachu som si verila viac a pustila som sa do šprintu odvážnejšie, dúfajúc, že som dostatočne aklimatizovaná na 8-hodinový posun a náročnú výšku, pripravená si poradiť s ťažkým snehom na rozbitej trati a meniacim sa vetrom. Na strelnici sa to odzrkadlilo 6 chybami, po ktorých bojovať o postup do stíhačky nebolo možné,“ uviedla 39-ročná Kuzminová.

So sezónou sa lúči s pocitom smoly a nevyužitých možností. Mala od seba vyššie očakávania. Vždy mala víťaznú mentalitu a nič na tom nezmenili ani roky mimo vrcholového športu.

„Napriek úsiliu, ktoré som vynaložila, sa očakávaný výsledok nedostavil. Otázka znie, či to mám vzdať a zabaliť ako nevydarený pokus, alebo vnímať to ako výzvu pripraviť sa na svoje maximum na novú sezónu,“ pýta sa fanúšikov.

Od februára nastúpila na 5 individuálnych štartov a 3-krát ako členka štafety. Jej najlepším výsledkom je 6. priečka z IBU Cupu v Obertilliachu.

Kým bežecké časy Kuzminovej sa zlepšovali a na trati ukazovala solídne výkony, na strelnici sa jej nedarilo.

V individuálnych súťažiach mala 72-percentnú úspešnosť streľby, čo je vo svetovom biatlone podpriemer.

Kuzminová sa na súťaže však nevracala kvôli sebe a nenaplneným ambíciám. V biatlone dosiahla prakticky všetko. Jej zámerom bolo pomôcť štafete v Svetovom pohári a podporiť mladé reprezentantky.

Posledný výsledok ju však nenaplnil optimizmom a je veľmi otázne, či nastúpi aj v budúcej sezóne, alebo to bola v Soldier Hollow jej definitívna rozlúčka so športovou kariérou.

Biatlonistky jednu miestenku stratia

Na poslednom kole Svetového pohára sa predstaví len štvorica slovenských reprezentantov - sestry Remeňové, Tomáš Sklenárik a Damián Cesnek.

Pred poslednými súťažami je už prakticky rozhodnuté, že v budúcej sezóne budú mať muži opäť dve miestenky a ženy o jednu prídu. Vo Svetovom pohári budú môcť štartovať v sezóne 2024/2025 tri.

Ešte pred pretekmi v Soldier Hollow to pritom nevyzeralo beznádejne. Na 17. mieste, ktoré zaručuje 4 miestenky vo Svetovom pohári, boli slovenské biatlonistky.

V individuálnych pretekoch však prepadli, v štafete nenastúpili a Kanaďanky si pripísali vysoký bodový zisk. Poskočili na 17. miesto a majú výrazný náskok 225 bodov.

Je takmer nereálne, aby to iba sestry Remeňové dokázali v Canmore tento stav zvrátiť.

Aj pri troch biatonistkách v individuálnych pretekoch, bude môcť Slovensko nasadiť aj štafetu. Problém je, že na Svetových pohároch bude musieť byť štvrtá pretekárka, ktorá nebude môcť súťažiť a tri biatlonistky budú mať náročnejšiu pozíciu vybojovať dostatok bodov.

„V minulosti sme už túto situáciu zažili. Je to náročné z hľadiska logistiky a dopravy pretekárky na súťaž štafiet. Najradšej by sme boli keby mali ženy štyri miestenky. Ak by to nevyšlo, bola by to komplikácia,no nebola by to neriešiteľná situácia," reagoval minulý týždeň pre Sportnet prezident Slovenského zväzu biatlonu Peter Vozár.

V budúcej sezóne už čaká prvá seniorská sezóna aj Emu Kapustovú. V seniorskom tíme by mali pokračovať sestry Remeňové aj Júlia Machyniaková.

To je ďalší dôvod, pre ktorý môže Kuzminová športovú kariéru ukončiť. Ak by štartovala vo Svetovom pohári, niekoho by zrejme o miesto obrala. Presne tomu sa chcela vyhnúť.

„Nie je však mojim cieľom vytlačiť niekoho z mladých pretekárov. Chcem byť nápomocná a nie dokazovať si niečo za každú cenu,“ reagovala ohľadom možných štartov ešte vlani v novembri na otázku Sportnetu. 

Peter Vozár by však bol rád, ak by Kuzminová s biatlonom nekončila. Zväz má záujem, aby bola naďalej aktívnou pretekárkou.

„Urobíme všetko pre to, aby Nasťa pokračovala aj v budúcej sezóne," reagoval Vozár pre Sportnet.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Kuzminová ohlásila koniec sezóny. Je to výzva alebo to mám vzdať? pýta sa fanúšikov