Bátovská Fialková ohlásila návrat. Dcérka je ako za odmenu, ale logistiku máme level milón, vraví

Paulína Bátovská Fialková.
Paulína Bátovská Fialková. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|25. apr 2024 o 12:30

Byť vrcholovým športovcom je asi diagnóza, vraví s úsmevom.

Vlani na jar neisto oznámila, že od biatlonu potrebuje pauzu. Všetko však do seba zapadlo, keď PAULÍNA BÁTOVSKÁ FIALKOVÁ zistila, že je tehotná. Pokračovanie v športovej kariére nevylúčila, ale bolo prirodzene, že ak sa vráti, nemusí to byť hneď v ďalšej sezóne.

Už niekoľko týždňov po pôrode však volala Martinovi Bajčičákovi, či by jej nepomohol s prípravou a návratom k biatlonu. Bez jeho pomoci by do toho vraj nešla. A svoj diel má na tom aj dcérka Romana.

„Ak by nebola taká výborná parťáčka, nad návratom by som možno neuvažovala. Skutočne je toto dieťa za odmenu. Necítim sa byť taká unavená,“ vraví Bátovská Fialková.

Ako sa toto rozhodnutie zrodilo? 

Po marci som sama nevedela, či budem v kariére pokračovať. Vedela som, že potrebujem zmenu a tá prišla v najkrajšej podobe. Samu ma prekvapilo, že už počas tehotenstva vo mne rástla chuť na šport.

Mám od seba očakávania ale v prvom rade obrovský rešpekt, čo sa bude diať a ako to pôjde. Na rok som zo svetového biatlonu vypadla, sama netuším, ako sa vrátim. Ale veľmi ma pri návrate podporil aj tréner Martin Bajčičák. Bez toho, aby prijal túto výzvu, by to nebolo reálne. 

To ste sa rozhodli pre návrat dosť skoro. Od pôrodu uplynuli len štyri mesiace. 

Tá myšlienka sa objavovala už v ôsmom – deviatom mesiaci tehotenstva. A keď som videla, že dcérka je perfektná. Ona je prioritou. Ak by nebola taká výborná parťáčka, nad návratom by som možno neuvažovala. Skutočne je toto dieťa za odmenu. Necítim sa byť taká unavená. 

Videla som, že s ňou dokážem skĺbiť aj prípravu a bude sa to dať zvládnuť. A štyri mesiace po pôrode som tu. Toto je obdobie, kedy sa začína príprava pre všetkých biatlonistov. Takže som veľmi rada, že sa to podarilo takto načasovať. 

Paulína Bátovská Fialková (vľavo) so sestrou Ivonou.
Paulína Bátovská Fialková (vľavo) so sestrou Ivonou. (Autor: TASR)

To vám biatlon tak veľmi chýbal? 

Bola to dlhá pauza. Potrebovala som si od biatlonu aj oddýchnuť a vypnúť. Ale prešlo pár mesiacov a začalo mi to chýbať. Keď sa začal Svetový pohár, tak ma doma pred obrazovkou doslova trhalo, že tam nie som. Byť vrcholovým športovcom je asi diagnóza. (smiech)

Povzbudilo vás, keď ste sledovali výsledky Justine Braisazovej Bouchetovej, ktorá sa vrátila po materskej pauze na vysokej úrovni? Vidíte šancu nadviazať na svoje výsledky?

Áno, ale nielen ona sa takto vrátila. Mnoho biatlonistiek sa po materskej dovolenke dokázalo vrátiť. Justine bola jedna z najrýchlejších bežkýň predtým, ako sa jej narodilo dieťa. Ona sa tiež vrátila k svojim pôvodným výkonom. No asi nie je na mieste teraz odo mňa očakávať, že budem o dve triedy lepšia. Ak sa priblížim k svojej štandardnej výkonnosti, budem rada. 

Keď sa človek stane rodičom, zmenia sa mu priority a hodnoty. Vraciate sa teraz k biatlonu s väčším pokojom a nadhľadom? 

S pokojom ani nie. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Bátovská Fialková ohlásila návrat. Dcérka je ako za odmenu, ale logistiku máme level milón, vraví