Podľahne tradičné miesto tlaku peňazí? MS chcú vidieť tisíce a všetko má svoju cenu

Divadlo Crucible je dejiskom MS v snookri od roku 1977.
Divadlo Crucible je dejiskom MS v snookri od roku 1977. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|25. apr 2024 o 14:30

MS v snookri sa od roku 1977 hrajú v sheffieldskom divadle Crucible.

BRATISLAVA. "Na mojom náhrobnom kameni nebude napísané, že toto je muž, ktorý zobral Crucible majstrovstvá sveta," znie známa veta Barryho Hearna.

Dlhoročný promotér športových akcií a významná osobnosť svetového snookru ju povedal v roku 2017 po tom, čo bol podpísaný nový kontrakt medzi organizáciou World Snooker a mestom Sheffield.

Podľa toho by sa najväčšie podujatie v snookrovom kalendári malo konať práve v divadle Crucible minimálne do roku 2027.

Ide o ikonické miesto, ktoré je späté s týmto športom. Niečo ako anglická futbalová reprezentácia so štadiónom Wembley či tenisový Wimbledon s areálom All England Club.

V Crucible sa hrajú majstrovstvá sveta nepretržite od roku 1977. Avšak, počas 48. ročníka, ktorý v týchto dňoch prebieha, sa čoraz viac ozývajú hlasy, ktoré hovoria, že by svetový šampionát mal zmeniť adresu.

Murphy: Nech sa nevracia

Vlnu reakcií na túto tému spustil iránsky hráč Hossein Vafaei po tom, čo v prvom kole nestačil na favorizovaného Judda Trumpa 5:10.

"Všetko je tu zlé. Ak by ste sa ma spýtali, či sa sem chcem vrátiť, povedal by som, že v žiadnom prípade," cituje ho agentúra Reuters.

"Zabudnite na históriu. Ako hráč chcete ísť niekam, kde je naozaj pekne. Keď sa prechádzate okolo Crucible, tak to tam smrdí.

Naopak, keď idete do iných krajín, milo sa k vám správajú a všetko sa tam leskne. A tréningová miestnosť? Vidíte niečo špeciálne? Mám pocit, že trénujem v garáži. To nie je dobré," dodal Vafaei.

VIDEO: Päťdesiat rokov od založenia divadla Crucible

Slová víťaza Shoot Outu z roku 2022 mnohým neboli po chuti.

Majster sveta spred 19 rokov a celkovo štvornásobný finalista Shaun Murphy si myslí, že tým, že Hossein nevyrástol vo Veľkej Británii, nie je s týmto turnajom tak emocionálne spojený ako mnohí tamojší hráči.

"Toto je svätá pôda snookru a mal by si to uvedomiť. Povedal, že sa sem už nechce vrátiť, tak nech sa nevracia," povedal Murphy.

Bývalý hráč snookru Alan McManus, ktorý dnes pôsobí ako jeden z expertov Eurosportu, tvrdí, že slová Iránca sú nezmysel.

"Dve veci: nič tu nesmrdí a nie je tu všetko zlé. Neviem, čo by chcel. Napríklad kyticu kvetov a krevetový sendvič hneď pri dverách?

Prišiel tu hrať snooker, nie voňať ruže. Ak chce byť veľkou hviezdou, ktorou mimochodom ešte nie je, nech vyhrá veľké turnaje a nie takto rozpráva. Na Crucible od roku 1977 nie je nič zlé," vraví McManus.

Hossein Vafaei na MS v snookri 2024.
Hossein Vafaei na MS v snookri 2024. (Autor: TASR/PA via AP)

Futbal, box a v budúcnosti snooker?

Vafaei bol možno pri svojom vyjadrení až príliš kritický a hovorili z neho negatívne emócie po prehre s Trumpom. Aj legendárny Jimmy White sa zamyslel nad tým, či by takto hovoril, keby zápas vyhral.

Iránec však nie jediný, kto by privítal zmenu dejiska MS v snookri. Tento názor má aj ikona športu gentlemanov Ronnie O'Sullivan.

"Nemám rád Crucible. Myslím si, že presunúť MS zo Sheffieldu by bolo múdre rozhodnutie. Dostanete tu dobrý čaj, možno dostanete lasagne, ak bude niekto variť. Ale to je tak všetko," povedal.

Sedemnásobný víťaz si myslí, že by snooker mal ísť cestou, ktorou sa vydali viacerí futbalisti či promotéri veľkých boxerských zápasov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Snooker»Podľahne tradičné miesto tlaku peňazí? MS chcú vidieť tisíce a všetko má svoju cenu