Titul zdobila aj slovenská pečať. Bucknu a Trojáka si Praha obľúbila

Mike Buckna.
Mike Buckna. (Autor: ARCHÍV M.B. JR.)
Pavol Komár|18. apr 2024 o 10:00

Spomienka na premiérový titul československých hokejistov.

PRAHA. Spletité hokejové cesty Mateja Mikea Bucknu, Kanaďana so slovenskými koreňmi - poctili ho prívlastkom otec československého hokeja - a o rok mladšieho Ladislava Trojáka sa zaujímavo preťali v pražskom klube LTC, vtedy jednom z najlepších v Európe.

Mladíka Bucknu, syna slovenských rodičov z oravského Podbieľa, doň údajne priviedla náhoda a zvedavosť.

Trojáka zlanáril klub, ba podľa niektorých českých zdrojov ho činovníci LTC uniesli, keď ich talentovaný 20-ročný Košičan zaujal na turnaji vo Vysokých Tatrách v roku 1934.

Návrat do rodiska rodičov

Pamätné pražské šampionáty

Desaťkrát bola Praha dejiskom majstrovstiev sveta v hokeji, viackrát spolu s ďalšími mestami (vrátane Bratislavy), ale vždy s privilégiom hostiť zápasy o medaily. Výnimočné momenty z histórie pražských šampionátov si Sportnet pripomenie v seriáli až do začiatku MS 2024 v Prahe a Ostrave. 

„Dôvodom mojej prvej cesty do Európy nebol hokej. Sprevádzal som kamaráta, ktorý sa vysťahoval do Kanady a po čase sa vracal na Oravu po manželku,“ citoval denník Pravda Bucknovu spomienku z 80. rokov v kanadských novinách.

Keď sa na putovaní po rodnej zemi rodičov dostal do hlavného mesta, zamieril na hokejový zápas.

„Spýtal som sa jedného trénera, či by som to nemohol s jeho zverencami skúsiť. Súhlasil, nastúpil som, strelil som dva góly. Ponúkli mi, aby som zostal,“ vysvetlil Buckna, predtým šikovný útočník známeho kanadského tímu Trail Smoke Eaters.

Najbližšie roky strávil v LTC ako tréner i center druhého útoku. Adaptovať v novom prostredí mu pomohol Troják, ktorý si naň už zvykol.

VIDEO: Zápasy MS v hokeji 1947 v Prahe

„S Bucknom často behávali v Radliciach. Boli nerozluční priatelia, pomáhali si nielen na na ľade, ale aj mimo. Keď Buckna niečo nevedel povedať po slovensky, Trojáček, ako sme ho prezývali, mu pomohol s prekladom,“ priblížil mladší spoluhráč Augustin Bubník v televíznom dokumente Hokejové osemdesiate.

„Vďačím mu za veľa, bol mojím hokejovým otcom. Rodičia Ládika poprosili , aby na mňa dozrel, vraj aby som sa nezvlčil. Bol vynikajúci korčuliar, získal veľa pukov, často pomáhal v obrane.“

Z hráča sa stal hrajúci tréner

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Titul zdobila aj slovenská pečať. Bucknu a Trojáka si Praha obľúbila