Chuťovky z NHLky: Nemec ponížil Marchanda. Začala sa v NHL nová rivalita?

Šimon Nemec zložil na ľad Brada Marchanda.

Chuťovky z NHLky: Nemec ponížil Marchanda. Začala sa v NHL nová rivalita?

Šimon Nemec zložil na ľad Brada Marchanda. (Autor: Reprofoto - NHL)
Šimon Nemec zložil na ľad Brada Marchanda.
Šimon Nemec zložil na ľad Brada Marchanda. (Autor: Reprofoto - NHL)
Šimon Čop|18. jan 2024 o 15:45

Juraj Slafkovský bol po zápase s Nemcom šťastnejší, vytvorili spoločný historický zápis.

NEW YORK. Meno Šimona Nemca sa pomaly, ale isto začína spájať so širším okruhom kandidátov na Calder Trophy. Je najlepším slovenským nováčikom v NHL za dlhý čas. 

Opäť prežil zaujímavý týždeň. 

Proti Bostonu potešil fanúšikov, keď si nenechal brnkať po nose od nenávideného Brada Marchanda. V noci zo stredy na štvrtok zas spoločne s Jurajom Slafkovským utvorili nové slovenské prvenstvo ako historicky prví násťroční Slováci vo vzájomnom zápase v NHL.

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

Dúfame však, že vás posledné drafty príliš nerozmaznali. Rok 2024 bude pre Slovensko z tejto stránky pôstom. Dokonca sa môže stať, že si kluby NHL nezvolia ani jedného slovenského mladíka.

V najnovšej epizóde rubriky Chuťovky z NHLky sa dozviete napríklad to, aký vplyv mal na Marchanda Zdeno Chára, syn ktorej legendy aktuálne vedie rebríček slovenských nádejí pred budúcim draftom, koľko môže byť pravdy na špekulácii o výmene Slafkovského za Zegrasa či ako reagoval Fleury, keď sa dostal pred Patricka Roya v historických rebríčkoch. 

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu.

1. Kto je najnenávidenejší protihráč jedného z najnenávidenejších mužov NHL, Brada Marchanda? Po poslednom zápase Bostonu a New Jersey si zrejme mnohí, a celkom oprávnene, budú myslieť, že Šimon Nemec. 

Slovenský bek sa v onom stretnutí postaral o skutočne krušné chvíle. S kapitánom Bostonu, ktorý je od neho o 16 rokov starší, sa bavil ako so seberovným. 

Z toho vyplynula situácia z druhej tretiny. Keď ho Marchand pri rozohrávke dohral, Nemcovi sa to nepáčilo. Chytil ho “do zveráka” a poslal k ľadu, pričom mu čosi dohováral. 

Marchand z toho neskôr vyzeral byť celkom rozhodený. A nováčik, pre ktorého to bol len 20. zápas v NHL, sa stal hitom sociálnych sietí.

VIDEO: Potýčka Šimona Nemca a Brada Marchanda

2. Nemec si buduje silné renomé. Tento moment k tomu len prispel. 

Vzhľadom na Marchandovu povesť sa veľká väčšina fanúšikov poteší, keď sa mu stane čosi také. Navyše ide o ikonu Bostonu a o jedného z najdiskutovanejších hokejistov za posledných 15 rokov. 

Nemec sa tým bezpochyby zviditeľnil, no ešte viac si pýta pozornosť výkonmi na ľade. V tom zápase proti Bruins odohral 25 minút a 28 sekúnd. Išlo o jeho osobné maximum a stal sa najvyťažovanejším Slovákom v sezóne 2023/24.

Od jeho povolania panovali obavy, že bude robiť príliš veľa chýb v obrane, ale aj v tomto smere napreduje míľovými krokmi. Stačilo, aby sa rozohral a už zvláda hrať sebaisto na oboch koncoch klziska. A aj keď si čas od času vyberie horší deň, z dlhodobého hľadiska sa zjavne niet čoho báť.

Ak by ho Devils boli ponechali v NHL od začiatku sezóny, dnes by sme o ňom mohli hovoriť ako o kandidátovi na Calder Trophy pre najlepšieho nováčika. Avšak ročník je len v polovici a Nemec sa k tomuto označeniu nezadržateľne blíži.

3. Polovica sezóny býva míľnikom, po ktorom sa objavujú názory, kto by vyhral individuálne trofeje, ak by sa sezóna skončila práve teraz. 

Moji adepti by boli: 

  • Hart Trophy: Nikita Kučerov (Tampa Bay) 
  • Vezina Trophy: Connor Hellebuyck (Winnipeg) 
  • Norris Trophy: Quinn Hughes (Vancouver) 
  • Calder Trophy: Connor Bedard (Chicago) 
  • Selke Trophy: Nick Suzuki (Montreal) 
  • Jack Adams Award: Rick Bowness (Winnipeg) 

4. O Bradovi Marchandovi sa dlhodobo hovorí ako o “kryse”. Môže za to jeho prezývka “The Rat”, ktorú si vyslúžil nízkym vzrastom a drzým, miestami zákerným spôsobom hry. 

V posledných rokoch sa však zmenil. Svoje meno nikdy nadobro neočistí, ale škandálom sa v ostatnom období vyhýba. Pred rokmi sľúbil, že dospeje a darí sa mu to dodržiavať. 

Najviac si vstúpil do svedomia počas play-off 2018. Vo štvrtom zápase druhého kola proti Tampe Bay oblízal tvár súperovho útočníka Ryana Callahana, čo sa nepáčilo vtedajšiemu kapitánovi Chárovi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Nemec ponížil Marchanda. Začala sa v NHL nová rivalita?