Dendis: Motiváciou bolo, že nám ľudia neverili. Neriešim, či ma chvália alebo mi nadávajú

Hlavný tréner slovenskej hokejovej reprezentácie do 18 rokov Martin Dendis.
Fotogaléria (25)
Hlavný tréner slovenskej hokejovej reprezentácie do 18 rokov Martin Dendis. (Autor: TASR)
Matej Hank|6. máj 2024 o 18:15

Rozhovor s trénerom reprezentácie do 18 rokov Martinom Dendisom.

Aj keď to spočiatku tak nevyzeralo, slovenskí hokejisti do 18 rokov dosiahli jeden z najväčších úspechov vo svojej vekovej kategórii. 

Na svetovom šampionáte vo Fínsku skončili na štvrtom mieste a zopakovali minuloročné umiestenie. V zápase o bronz prehrali so Švédskom. 

"V ťažkých chvíľach sa ukázal charakter toho tímu,” povedal pre Sportnet tréner osemnástky MARTIN DENDIS

Ako hodnotíte šampionát?  

Musím povedať, že som hrdý na chalanov, akým spôsobom reprezentovali Slovensko a dali do toho všetko. Začiatok pre nás nebol ideálny, to vieme. Ale práve v ťažkých chvíľach sa ukázal charakter toho tímu. Potom išli ako mašina, trápili ťažkých súperov a siahali napokon na medailu. 

Ukázala sa opodstatnenosť projektu SR 18, že dokáže pripraviť hráčov na MS? 

Určite áno, väčšina chalanov pôsobila projekte. Boli doplnení o hráčov, ktorí pôsobia v domácej extralige alebo v zahraničí. Urobili dobrú partiu a potom ku koncu išli ako hodinky.

Čo sa v rozhovore ešte dočítate?

  • Aká bola motivácia hráčov zvíťaziť proti Česku?
  • Bude tréner pokračovať s osemnástkou aj naďalej?
  • Ako vidí Dendis šance na najbližší Hlinka Gretzky Cup?
  • Pociťoval vlnu nenávisti od verejnosti?
  • Ako sa ukázal ročník 2007, ktorý bude pilierom v budúcom roku?

Napriek tomu, že to je veľký úspech, sklamanie v tíme bolo po poslednom zápase obrovské. Čo ste povedali hráčom po zápase? 

Povedali sme im, že sme na nich maximálne hrdí na to, ako sa zomkli. To bola pointa toho celého, že sme posledný zápas chceli hrať pre všetkých, ktorí nás podporovali a verili nám. Ukázali na ľade, že tam proti Švédsku nechali všetko. Necelých päť minút do konca prehrávali o gól, stále sme mali šancu na výhru. Ďalšie góly boli kozmetická vec. Sú to pre nich cenné skúsenosti a veríme, že to, ako ukázali bojovnosť za Slovensko, budú nadväzovať aj v ďalších ročníkoch. 

Proti Česku to bol najväčší turnajový úspech vašich zverencov. Čo ste im povedali pred treťou tretinou, keď museli udržať výsledok? 

Motivácia pre nás bola taká, že veľa ľudí nás podceňovalo a neverilo nám. Chceli sme im dokázať opak a ukázať, že máme kvality, o ktorých pochybujú. 

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Švédsko (o bronz, MS v hokeji do 18 rokov)

V zápase o bronz bola aj podpora slovenských fanúšikov na tribúnach. Pociťovali to hráči na ľade? 

Určite nám to pomohlo. Vnímali sme, že tam bolo veľa slovenských priaznivcov. Fandili nám do konca a po zápase, keď sme prehrali, im tlieskali a skandovali. 

Aké sú vaše vízie s osemnástkou? Budete pokračovať aj naďalej? 

Ja mám zmluvu ešte aj na budúci rok, čiže spolupráca bude pokračovať. 

Najbližší väčší turnaj bude Hlinka Gretzky Cup. Ako vidíte šance na tomto turnaji? 

Pôjdeme tam s hráčmi z ročníka 2007. Hrať sa bude v Edmontone v Rogers Place Arena, čo je rozlohou najväčšia na svete. Je to obrovská motivácia pre všetkých sa tam dostať. Ciele sú také, že chceme reprezentovať Slovensko čo najlepšie a dostať sa do štvrťfinále. 

Po minuloročnom Hlinka Gretzky Cupe vás mnohí odpisovali. Cítili ste vlnu hejtu? Alebo ste to nevnímali? 

Ono to je celé proces, ktorý sa niekde začína a niekde sa končí. Vo svojej práci som maximálne profesionál. Ja takéto veci neriešim. Robím svoju prácu najlepšie ako viem, bez ohľadu na to, či ma chvália alebo mi nadávajú. Sme nastavení na seba. 

Cítite progres v tíme, ktorý ste prebrali pred Hlinka Gretzky Cup a pokračovali s ním až na šampionát? 

Tam ide o to, že keď hráči prídu na Hlinka Gretzky Cup, my ich prevezmeme a máme ich dva týždne. Sme radi, keď hráči idú do projektu osemnástky, kde s nimi vieme pracovať a rozvíjať ich smerom do budúcna. S nimi sme pracovali celú sezónu a vrchol boli MS. Ukázali tam, že majú svoju kvalitu a že sa zlepšili. 

Ako sa ukázal ročník 2007 v prognóze na budúcoročný šampionát? 

My to berieme rok po roku. Každý ročník má svoj príbeh a svojich hráčov. Očakávania z vonka môžu byť rôzne, my si dávame interné, ako chceme reprezentovať Slovensko. Pre nás musí byť vždy cieľ štvrťfinále. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Dendis: Motiváciou bolo, že nám ľudia neverili. Neriešim, či ma chvália alebo mi nadávajú