VIDEO: Zrýchli rýchlejšie ako monopost F1. Formula E predstavila nové vozidlo

Momentka z pretekov formuly E.
Momentka z pretekov formuly E. (Autor: REUTERS)
REUTERS|25. apr 2024 o 22:49

Vozidlo s nulovou rýchlosťou bude schopné zrýchliť na stovku za 1,82 sekundy.

BRATISLAVA. Plne elektrický šampionát Formula E predstavil vo štvrtok nové vozidlo Gen3 Evo pre rok 2025 a pochválil sa, že zrýchli z 0 na 100 km/h rýchlejšie ako Formula 1.

Formula E pred víkendovou Monaco ePrix uviedla, že vozidlo s nulovou rýchlosťou bude schopné zrýchliť na stovku za 1,82 sekundy.

Je to o 30 percent rýchlejšie ako súčasné vozidlo F1 a v 11. sezóne dosiahne maximálnu rýchlosť 200 km/h.

Bude to tiež najefektívnejší formulový automobil, keďže elektromotor zabezpečí viac ako 90-percentnú účinnosť v porovnaní so 40 percentami, ktoré sú typické pre spaľovacie motory.

VIDEO: Prezentácia nového monopostu formuly E GEN3 Evo

"GEN3 Evo je prelomovou kapitolou vo vývoji Formuly E, ktorá stelesňuje našu oddanosť inováciám a vysokému výkonu dosahovanému udržateľným spôsobom," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ série Jeff Dodds.

Mohammed Ben Sulayem, prezident riadiacej organizácie FIA, uviedol, že vozidlo predstavuje ďalší významný skok vpred v technológii elektrických pretekov.

Vozidlo bude tiež prvým vozidlom Formuly E s pohonom všetkých štyroch kolies, aktívnym pri kvalifikáciách a štartoch pretekov, a môže sa pochváliť pevnejšou a robustnejšou karosériou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»VIDEO: Zrýchli rýchlejšie ako monopost F1. Formula E predstavila nové vozidlo