Podkopáva hodnoty olympizmu. Zámer finančnej odmeny pre atlétov schytáva kritiku

Taliansky šprintér Lamont Jacobs vyhral beh na 100 m na LOH Tokio 2020 / 2021.
Taliansky šprintér Lamont Jacobs vyhral beh na 100 m na LOH Tokio 2020 / 2021. (Autor: TASR/AP)
SITA|19. apr 2024 o 17:11

Na odmeny od Svetovej atletiky sa môžu tešiť víťazi 48 medailových disciplín v Paríži.

ŽENEVA. Olympijské športové organizácie v piatok skritizovali Svetovú atletiku za jej prísľub vyplatiť 50-tisíc, v prepočte cez 46-tisíc eur, každému atlétovi, ktorý na tohtoročných olympijských hrách v Paríži vybojuje zlatú medailu.

„Podľa mnohých tento krok podkopáva hodnoty olympizmu a jedinečnosť hier,“ uviedla v piatok vo vyhlásení Asociácia medzinárodných letných olympijských federácií (ASOIF).

Svetová atletika minulý týždeň oznámila, že ako prvá medzinárodná športová federácia bude na olympijských hrách 2024 v Paríži vyplácať finančné odmeny najúspešnejším športovcom vo svojom odvetví.

Pod piatimi kruhmi bude vo francúzskej metropole dovedna 48 medailových disciplín.

Tento krok Svetovej atletiky považujú mnohí experti za súčasť kampane prezidenta tejto organizácie Sebastiana Coea z Veľkej Británie, ktorý sa údajne plánuje uchádzať o post prezidenta MOV.

"Ešte nie som rozhodnutý, ale určite to nevylučujem," odpovedal Coe v závere minulého kalendárneho roka na otázku, či zvažuje svoju kandidatúru na šéfa MOV. Funkčné obdobie súčasného prezidenta Thomasa Bacha z Nemecka sa končí v roku 2025.

Moderné olympijské hry vznikli ako amatérske športové podujatie, MOV preto neudeľuje peňažné odmeny. Mnohí medailisti však dostávajú za svoje úspechy zaplatené od vlád svojich krajín, národných športových orgánov či sponzorov.

Olympijský a paraolympijský výbor Spojených štátov amerických odmenil zlatých medailistov na ostatných letných hrách v Tokiu v roku 2021 sumou cez 30-tisíc eur. Singapurská národná olympijská rada sľubuje za olympijské zlato až milión dolárov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Podkopáva hodnoty olympizmu. Zámer finančnej odmeny pre atlétov schytáva kritiku