Švajčiarsko na MS v hokeji 2023
Švajčiarsko
MS v hokeji 2023
18.05.2023, Skupina B
4 - 2
1:0, 1:2, 2:0
Slovensko na MS v hokeji 2023
Slovensko

Švajčiari ešte nedostali ani gól. Slovensko bude stret s realitou, vraví kapitán

Hráči Švajčiarska oslavujú víťazstvo nad Kazachstanom na MS 2023 v hokeji.
Hráči Švajčiarska oslavujú víťazstvo nad Kazachstanom na MS 2023 v hokeji. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|18. máj 2023 o 12:00

Nejeden expert považuje Švajčiarsko za adepta na medailové priečky.

RIGA. Slovenskí hokejisti boli pre Švajčiarov dlhé roky nočnou morou a prekliatym súperom. To sa ale zmenilo.

Potvrdí sa v Rige trend a natiahne Slovensko sériu porážok? Proti Švajčiarsku nie je favoritom, skôr naopak.

Švajčiari otvorene hovoria o medaile a šampionát začali ako z veľkej knihy. Proti Slovincom, Nórom a Kazachom nedopustili ani náznak prekvapenia a povinné jazdy zvládli rutinérsky.

V pondelok bolo Slovensko prvou ozajstnou skúškou pre Kanadu. Vo štvrtok by ňou mohlo byť pre Helvétov v ich štvrtom vystúpení na MS v hokeji 2023.

Čakajte tesný zápas

Na turnaji odohrali už 180 minút a neinkasovali ani gól. Okrem toho strieľajú najviac gólov v prepočte na zápas, až päť.

Turnaj otvorili kanonádou proti Slovinsku, ktorým nastrieľali sedem gólov. Tri vsietili o deň neskôr Nórom a naposledy sa predstavili v utorok, keď zdolali Kazachstan 5:0.

Švajčiari nad outsidermi jednoznačne dominovali. Na súperových brankárov vyslali 98 striel a protivníkom dovolili len 44 streleckých pokusov. To je jedna strela za viac ako štyri minúty. Pre porovnanie, Samuel Hlavaj čelil za 65 minút proti Kanade 43 projektilom.

Okrem toho ide o mimoriadne efektívne mužstvo. Na gól premenilo 15,31 percent striel, viac než ktorýkoľvek iný tím.

Je pravda, že ich najväčšie výzvy ešte len čakajú, čo si dobre uvedomujú. Skvelým štartom však nabrali veľa sebavedomia.

„Samozrejme, sme šťastní, ale nijako si neulietavame. Hrali sme so Slovinskom, Nórskom a Kazachstanom, teda tímami, ktoré sme museli poraziť. Úlohu sme splnili, teraz nás čaká prvý reálny test. Slovensko,“ povedal kapitán tímu Nino Niederreiter.

„Slovensko je hokejová krajina vedená skvelým trénerom. Hráte so srdcom. Bude to tesný zápas. Vieme, čo očakávať, hrávame spolu často. Jednoznačne sa musíme pripraviť lepšie, ako na prvé zápasy v skupine.“

Štatistické porovnanie Slovenska a Švajčiarska pred vzájomným zápasom na MS v hokeji 2023.
Štatistické porovnanie Slovenska a Švajčiarska pred vzájomným zápasom na MS v hokeji 2023. (Zdroj: IIHF.com)

Chcú byť ako Fíni a Švédi

V posledných rokoch sa duely Slovenska a Švajčiarska konajú na pravidelnej báze. Medzi rokmi 2018 - 2022 sa tieto krajiny stretli v skupinovej fáze trikrát a vždy z toho bolo víťazstvo Švajčiarska.

V roku 2018 Švajčiari zdolali Slovákov povestnou taktickou vyspelosťou, keď vyhrali 2:0. O tri roky neskôr im uštedrili priam šokujúci debakel 8:1 a naposledy, pred rokom, vyhrali 5:3.

Išlo o prvé tri výhry Švajčiarska nad Slovenskom v elitnej kategórii majstrovstiev sveta. Pred rokom 2018 sa Slováci radovali zo štyroch výhier, vrátane dvoch štvrťfinálových, a dvakrát sa zápas skončil remízou.

Rokmi sa pozície favorita a outsidera otočili. Helvéti postúpili do štvrťfinále päťkrát po sebe, vlani dokonca vyhrali skupinu pred Nemeckom a Kanadou a predvlani ich v tabuľke preskočilo len Rusko.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Švajčiari ešte nedostali ani gól. Slovensko bude stret s realitou, vraví kapitán