Olympiáda, EURO aj elita na Slovensku. Aké TOP športové podujatia budú v roku 2024?

Petra Vlhová sa predstaví v pretekoch Svetového pohára v Jasnej.
Petra Vlhová sa predstaví v pretekoch Svetového pohára v Jasnej. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|31. dec 2023 o 06:00

Pozrite si prehľad tých najväčších športových podujatí v roku 2024.

BRATISLAVA. Športoví priaznivci sa majú na čo tešiť! Rok 2024 bude poriadne zaujímavý a prinesie veľké podujatia.

Vrcholom budú určite olympijské hry v Paríži, ale o nič menšiu pozornosť slovenských fanúšikov nedostane ani futbalové EURO či MS v hokeji v Česku.

Špičkoví športovci zavítajú aj na Slovensko. Už v januári sa Slováci môžu tešiť na ženskú lyžiarsku elitu v Jasnej, kde je na programe obrovský slalom aj slalom. Dom sa predstaví aj Petra Vlhová.

V závere mesiaca sa v Osrblí stretnú kvalitní pretekári na ME v biatlone. Do súťažného diania sa vráti aj Anastasia Kuzminová.

Ako tradične nás čaká aj cyklistická Tour de France, ale netradične už bez Petra Sagana. Stane sa tak po dlhých 12 rokoch.

Pozrite si prehľad tých najväčších športových podujatí v roku 2024. Kompletný kalendár udalostí nájdete na tomto odkaze.

MS v hokeji žien do 18 rokov - Švajčiarsko

/6. - 14. január/

Netradične sú v zozname aj MS v hokeji žien do 18 rokov, ktoré od 6. do 14. januára hostí švajčiarske mesto Zug.

Pozornosť slovenských a zrejme aj svetových priaznivcov bude lákať najmä talentovaná Nela Lopušanová, ktorá o sebe dala výrazne vedieť práve na vlaňajšom šampionáte.

Nela Lopušanová v drese Slovenska.
Nela Lopušanová v drese Slovenska. (Autor: Tumbász Hédi)

Lopušanová pred rokom vyhrala kanadské bodovanie so ziskom 12 bodov (9 gólov a 3 asistencie) a stala sa aj najužitočnejšou hráčkou turnaja. Slovenkám pomohla ku konečnému 6. miestu.

Mladé slovenské hokejistky vo Švajčiarsku postupne v skupine B vyzvú USA, Švédsko a Švajčiarsko.

ME v hádzanej - Nemecko

/10. - 28. január/

Už od 10. januára sa konajú ME v hádzanej, ktoré hostí Nemecko a turnaj potrvá do 28. januára.

Na podujatí sa predstaví 24 tímov, ale chýbajú slovenskí reprezentanti. Tí boli súčasťou kvalifikačnej skupiny 2, ale v konkurencii Nórska, Srbska a Fínska vyhrali iba jeden zápas a obsadili nepostupové 3. miesto.

Obhajcom titulu z turnaja v roku 2022, ktorý sa konal v Maďarsku a na Slovensku, sú Švédi. Striebro získalo Španielsko, bronz Dánsko.

Svetový pohár v Jasnej

/20. a 21. január/

Jasná bude počas víkendu 20. a 21. januára lyžiarskym epicentrom. Slovenské lyžiarske stredisko hostí ženskú elitu Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní.

V sobotu je na programe obrovský slalom a v nedeľu slalom. Na domácom podujatí nebude chýbať ani Petra Vlhová.

Víťazné trofeje pretekov Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v Jasnej 2024.
Víťazné trofeje pretekov Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v Jasnej 2024. (Autor: TASR)

ME v biatlone - Osrblie

/24. - 28. január/

Koncom januára hostí Slovensko ďalšie vrcholové podujatie. V Osrblí sa od 24. do 28. januára uskutočnia ME v biatlone.

Šampionát bude atraktívny najmä vďaka návratu trojnásobnej olympijskej šampiónky Anastasie Kuzminovej do súťažného kolotoča.

MS v biatlone - Nové Město na Moravě

/7. - 18. február/

Priaznivci zimných športov sa môžu tešiť aj na MS v biatlone, ktoré nebudú ďaleko od Slovenska. Od 7. do 18. februára ich bude hostiť české Nové Město na Moravě.

Bojovať sa bude až o 12 medailových sád. Okrem tradičných disciplín sa opäť pôjdu aj zmiešané štafety či zmiešané štafety dvojíc.

MS v hokeji do 18 rokov - Fínsko

/25. apríl - 5. máj/

Po vlaňajšom úspechu slovenských mladíkov môže byť zaujímavý aj šampionát hokejistov do 18 rokov.

Turnaj sa odohrá od 25. apríla do 5. mája vo fínskych mestách Espoo a Vantaa. Slováci budú chcieť napodobniť vlaňajší postup do semifinále, keď nakoniec obsadili 4. miesto.

Slovensko je súčasťou skupiny A, v ktorej postupne vyzve USA, Lotyšsko, Fínsko a Nórsko.

MS v hokeji 2024 - Praha, Ostrava

/10 - 26. máj/

Záujem slovenských fanúšikov bude určite smerovať aj k MS v hokeji, ktoré budú dostupné aj pre nich.

Od 10. do 26. mája sa totiž uskutočnia v českých mestách Praha a Ostrava. Priaznivcom zo Slovenska hrá do karát aj to, že sa slovenskí hokejisti predstavia v ostravskej skupine B.

Úvodný duel odohrajú hneď v prvom hracom dni, keď nastúpia proti Nemecku. Postupne ďalej vyzvú Kazachstan, USA, Poľsko, Francúzsko, Lotyšsko a skupinu zakončia duelom so Švédskom.

Obhajcom titulu z Tampere a Rigy sú Kanaďania, striebro brali Nemci a bronz senzačne domáci Lotyši. Slováci obsadili v skupine B 5. miesto a nepostúpili do štvrťfinále.

Tréner Craig Ramsay na lavičke slovenskej reprezentácie.
Tréner Craig Ramsay na lavičke slovenskej reprezentácie. (Autor: TASR/AP)

ME v atletike

/7. - 12. jún/

ME v atletike sa uskutočnia v Ríme v netradične skorom termíne od 7. do 12. júna. Dôvodom na zmenu boli olympijské hry v Paríži, ktoré sa uskutočnia o mesiac a pol neskôr než európsky šampionát.

Ešte nikdy sa kontinentálny šampionát neuskutočnil v prvej polovici júna, väčšinou sa ME konajú v auguste alebo septembri, výnimočne v júli.

V júni sa ME konali zatiaľ len raz, vo fínskych Helsinkách v roku 2012 bojovali atléti o medaily od 27. júna do 1. júla.

EURO 2024 - Nemecko

/14. jún - 14. júl/

Slovenskí futbalisti sa tretíkrát za sebou predstavia na ME vo futbale. EURO 2024 je na programe presne mesiac od 14. júna do 14. júla a zorganizuje ho Nemecko.

Slováci sú súčasťou základnej skupiny E a postupne ich čakajú súboje s Belgickom, víťazom play-off a Rumunskom.

Belgičanov vyzvú 17. júna o 18.00 h vo Frankfurte, ďalší zápas odohrajú 21. júna o 15.00 h v Düsseldorfe a skupinu uzatvoria 26. júna o 18.00 h proti Rumunsku opäť vo Frankfurte.

Šampionát sa odohrá v desiatich nemeckých mestách. Finále sa uskutoční v Berlíne.

Slovenskí futbalisti sa tešia po strelenom góle v zápase proti Islandu v kvalifikácii EURO 2024.
Slovenskí futbalisti sa tešia po strelenom góle v zápase proti Islandu v kvalifikácii EURO 2024. (Autor: TASR)

Tour de France

/29. jún - 21. júl/

Najprestížnejšie cyklistické preteky Tour de France budú po 12 rokoch bez Petra Sagana, ktorý v roku 2024 vymení cestnú cyklistiku za horskú.

Organizátori prišli pri plánovaní trate s poriadne riskantným návrhom. Rozhodli sa, že rozbijú tradície, ktoré prežili aj dve svetové vojny. Po prvý raz po 120 rokoch nebude cieľ Tour v Paríži.

Preteky odštartujú v Toskánsku a po troch etapách na talianskom území sa presunú do Francúzska. Cieľ bude po prvý raz hostiť Nice.

Podujatiu museli hľadať iný finiš pre olympijské hry, ktoré bude Paríž hostiť od 29. júla. Tour sa práve z tohto dôvodu začne aj o týždeň skôr než zvyčajne.

OH 2024 v Paríži

/26. júl - 11. august/

Vrcholom športového roka 2024 budú olympijské hry v Paríži, ktoré sa konajú vo francúzskej metropole od 26. júla do 11. augusta.

Slovenský šport má istých zatiaľ 13 miesteniek. Získať ďalšie bude mať ešte možnosť na viacerých plánovaných kvalifikačných turnajoch, či vrcholných podujatiach v jednotlivých športoch.

Paríž bude po Londýne druhým mestom v histórii, ktorý privíta olympijské hry tretíkrát. Olympiády hostil už v rokoch 1900 a 1924. Na ďalšie musel čakať sto rokov.

Olympijské hry sa budú konať vo Francúzsku už šiestykrát, trikrát krajina hostila aj zimné olympijské hry. Hry XXXIII. olympiády získali Francúzi na 131. zasadnutí MOV 13. septembra 2017 v Lime v Peru.

MOV sa dohodol s Parížom a Los Angeles, že budú hostiteľmi OH 2024, resp. 2028, keďže ďalší kandidáti od svojho úmyslu ustúpili.

V porovnaní s tokijským olympijským programom budú chýbať bejzbal, softbal a karate, pribudol breaking.

Miesto v olympijskom programe si zachovali aj športové lezenie, surfing či skejtbording. Celkovo sa bude bojovať v 32 športoch.

Paríž bude hostiť letné olympijské hry 2024.
Paríž bude hostiť letné olympijské hry 2024. (Autor: TASR/AP)

Paralympijské hry 2024 v Paríži

/28. august - 8. september/

Po olympijských hrách v rovnakom dejisku tradične nasledujú aj tie paralympijské. Konajú sa od 28. augusta do 8. septembra.

Slovenským reprezentantom sa na nich pravidelne darí, čo potvrdili aj na posledných hrách v Tokiu. Získali tam celkovo 11 medailí - päť zlatých, dve strieborné a štyri bronzové.

Hokejová kvalifikácia na ZOH 2026

/29. august - 1. september/

Slovensko bude v roku 2024 zrejme upierať pohľad aj k hokejovej kvalifikácii na ZOH 2026 v Miláno a Cortine d'Ampezzo.

Tri kvalifikačné turnaje sa uskutočnia od 29. augusta do 1. septembra a Slovensko je pri očakávanej účasti Ruska na ZOH v rebríčku na 9. priečke, ktorá ho posiela do kvalifikácie.

Jedno dejisko kvalifikácie má byť práve Bratislava, ktorú dopĺňa lotyšská Riga a dánsky Aalborg. Slováci by sa v boji o ZOH stretli s Bieloruskom, Kazachstanom a úspešným kvalifikantom.

Na zimné olympijské hry postupuje iba víťaz skupiny. Slováci si však podobnú pozíciu už vyskúšali, keď sa v Bratislave kvalifikovali na ZOH 2022 v Pekingu, kde nakoniec získali historický bronz.

ME v hádzanej žien - Rakúsko, Maďarsko, Švajčiarsko

/28. november - 15. december/

Na svoje si prídu aj priaznivci hádzanej. Ženský európsky šampionát sa hrá od 28. novembra do 15. decembra v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku.

Tieto tri krajiny uspeli proti spoločnej kandidatúre Česka, Poľska a Slovenska v pomere hlasov 28:21.

Slovenky o záverečný turnaj bojujú v kvalifikačnej skupine 2 spoločne s Nemeckom, Ukrajinou a Izraelom.

MS vo florbale - Švédsko

/7. - 15. december/

V roku 2024 sa uskutočnia aj MS vo florbale, ktoré zorganizuje florbalová veľmoc Švédsko v meste Malmö.

Všetci okrem domácej reprezentácie musia absolvovať kvalifikáciu. Slováci sa predstavia v kvalifikačnej skupine EUR 2 spoločne s Veľkou Britániou, Španielskom a Nórskom.

Cieľom je postup, keďže Slovensko je vo svetovom rebríčku na 6. mieste, na poslednom šampionáte obsadili 7. priečku.

MS v hokeji do 20 rokov 2025 - Kanada

/26. december 2024 - 5. január 2025/

Budúcoročný juniorský šampionát sa vráti do zámoria. Slovenskí reprezentanti na prelome rokov bojovali na MS v hokeji do 20 rokov 2024 vo švédskom Göteborgu, kde skončili vo štvrťfinále.

Aj nasledujúci turnaj bude určite pútať veľkú pozornosť, ktorú môže umocniť aj prípadný úspech Slovenska vo Švédsku. Juniorský šampionát sa opäť vracia do zámoria, konkrétne do kanadskej Ottawy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Olympiáda, EURO aj elita na Slovensku. Aké TOP športové podujatia budú v roku 2024?