Paňková sa obávala rozprávania, Grigar mrzol na vode pri pár stupňoch nad nulou

Zuzana Paňková.
Zuzana Paňková. (Autor: TASR)
SITA|29. mar 2024 o 14:29

Nový dokument JA, VODA, BRÁNY s olympionikmi Paňkovou a Grigarom prináša aj pohľad na mentálnu stránku športovcov vo vodnom slalome.

BRATISLAVA. Nový športový dokument pod názvom JA, VODA, BRÁNY je zaujímavým nahliadnutím či skôr pútavou exkurziou do sveta vodného slalomu cez osoby slovenských olympionikov Zuzany Paňkovej a Jakuba Grigara.

Obaja si vybojovali účasť na tohtoročných olympijských hrách v Paríži, ale nachádzajú sa v rozdielnych fázach svojich kariér.

Zatiaľ čo 26-ročný kajakár Grigar absolvuje vo víre divokej vody už tretiu letnú olympiádu, pre 19-ročnú kanoistku Paňkovú to bude tento rok pri Seine olympijská premiéra.

Dokument "Ja, voda, brány" mal premiéru na veľkom plátne v bratislavskom kine Lumiére.

"Keď som si pozrela tento dokument, mala som slzičku na okraji. Je to všetko také živé. Diváci sa okrem technických parametrov vodného slalomu dozvedia aj niečo nové z nášho súkromia," prezradila Zuzana Paňková.

Mladá Košičanka priznala, že počas natáčania mala problémy s rozprávaním.

"Na divokej vode som doma, ale pri rozprávaní som nervózna. Keď som to však videla, prišla som na to, že lepšie veci by som už asi ani nepovedala. Chceli tam mať prirodzenosť a autentickosť," dodala Paňková pre Rádio Slovensko.

Dokument natáčali vlani v jeseni a to už bola v blízkosti vody niekedy aj poriadna zima. Rodený Lipták Grigar si na to spomína ako na celkom náročné natáčanie.

"Najväčšia výzva bola sedieť na vode pri štyroch-piatich stupňoch Celzia a čakať na čo najlepší záber kamery. Mrzli sme tam, ale podarilo sa.

Na dokumente sa mi páčilo, že približuje aj mentálnu stránku nášho športu a problémy, ktoré zažívame na štarte," zhodnotil Grigar.

Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Jakub Grigar.
Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Jakub Grigar. (Autor: TASR - Pavel Neubauer)

Paňková sa len tento týždeň vrátila z tréningového kempu na olympijskom kanáli v Paríži. Grigar tam chýbal pre zranenie ramena. Účasť na OH 2024 by však v jeho prípade nemala byť ohrozená.

"Štyri mesiace je dosť dlhý čas na to, aby som poriadne natrénoval a dostal cit do rúk pre vodu.

Ak všetko pôjde ako má, budúci týždeň by som si mohol sadnúť na hladkú vodu a do dvoch týždňov aj na divokú," zakončil Grigar pre Rádio Slovensko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Paňková sa obávala rozprávania, Grigar mrzol na vode pri pár stupňoch nad nulou