Vlani zažiarila. Forster si na prestížnom mítingu zopakuje dvojboj

Slovenská prekážkárka Viktória Forsterová
Slovenská prekážkárka Viktória Forsterová (Autor: TASR)
TASR|10. máj 2024 o 12:33

Šprintérka prezradila, že veľmi rada spomína minuloročnú účasť.

BRATISLAVA. Do štartu najprestížnejšieho atletického mítingu na Slovensku TIPOS P-T-S zostávajú dva týždne.

Podujatie so strieborným štatútom Svetovej atletiky ponúkne 24. mája v Banskej Bystrici súboje popredných svetových atlétov s kompletnou slovenskou špičkou. Nebude chýbať ani Viktória Forster, ktorá si na Štiavničkách zopakuje dvojboj na stovke a 100 m prek.

Forster pred rokom zažiarila, keď na stovke zabehla 11,26 a po 55 rokoch zlepšila slovenský rekord Evy Gleskovej. Zároveň hneď na to vyrovnala aj vtedajšie slovenské maximum na 100 m prek. (12,82).

"Veľmi rada spomínam na minuloročnú účasť na 'péteeske'. V hľadisku boli vtedy aj moji starí rodičia, ktorí už nie sú na tom zdravotne tak dobre, aby ma mohli chodiť povzbudzovať aj naďalej.

Bolo pre mňa hnacím motorom, že ma môžu vidieť naživo. Bolo tam úžasne, ľudia v Banskej Bystrici vedia, ako sa robí atmosféra na športoviskách. Veľmi sa teším na tento ročník," vyhlásila v piatok na brífingu s novinármi už istá účastníčka OH v Paríži.

Návrat Zapletalovej

Zo slovenského pohľadu bude zaujímavý beh na 400 m prek. žien. Po zranení sa plánuje vrátiť do súťažného diania majsterka Európy do 23 rokov z Tallinnu 2021 Emma Zapletalová, domácou tabuľkovou jednotkou je však Daniela Ledecká, ktorá už na podujatí dokázala zvíťaziť v roku 2022.

"Všetky sa budeme chcieť predviesť. Nemyslím si, že tam bude veľká rivalita. Skôr pôjde o to podať čo najlepšie výkony a zbierať body do rebríčka," pripomenula Ledecká.

Slovenská atlétka Emma Zapletalová
Slovenská atlétka Emma Zapletalová (Autor: Tlačová agentúra SR)

Po boku najrýchlejšieho slovenského šprintéra Jána Volka sa na stovke opäť predstaví aj držiteľ národného juniorského rekordu Filip Federič, ktorého hlavným cieľom sezóny je kvalifikovať sa na júnové majstrovstvá Európy v Ríme.

"P-T-S je unikátna udalosť. Atmosféra sa nedá porovnať so žiadnym iným pretekom na Slovensku. Dostať sa do Ríma je hlavný cieľ, no bude to ťažké. Zabojujem, aby som sa k nemu aspoň priblížil."

Listina štartujúcich ešte nie je uzavretá

Viceprezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) a člen organizačného výboru Ladislav Asványi pripomenul, že míting na Štiavničkách je iba prvým z dvoch významných atletických podujatí, ktoré čakajú Banskú Bystricu.

"TIPOS P-T-S je predohrou a hlavnou skúškou pred ME do 18 rokov. Verím, že sa to dobre zvládne a rovnako ako minulé roky nezanecháme po sebe žiadne míny."

Listina štartujúcich ešte nie je uzavretá, no v Banskej Bystrici by sa mala predstaviť pestrá paleta atlétov z celého sveta.

"V minulosti by sme prilákali aj veľkú hviezdu, no dnes sme v situácii, keď hrá prím rebríček. Všetky mítingy sa tomu musia prispôsobiť a volíme kompromis. Do mailu mi chodí každý deň niekoľko desiatok žiadostí o štart, od atlétov z Nového Zélandu až po Juhoafrickú republiku.

Chceme však v prvom rade, aby mali šancu dostať sa na vrcholné podujatia naši pretekári. Verím, že všetky hlavné veci máme pripravené. Verím, že si cestu na štadión nájde minimálne toľko divákov ako minulý rok, snáď ešte viac.

Ostatní si môžu pozrieť priamy prenos na Dvojke, máme zabezpečenú distribúciu signálu do 60 krajín z celého sveta," pozval priaznivcov atletiky riaditeľ mítingu a generálny sekretár SAZ Vladimír Gubrický.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Vlani zažiarila. Forster si na prestížnom mítingu zopakuje dvojboj