Šéf strhol hokejistom takmer polku platu. Kritika znie zo Slovenska i zámoria

Hokejisti PSG Berani Zlín.
Hokejisti PSG Berani Zlín. (Autor: facebook/PSG Berani Zlín)
Michal Šášky|10. jan 2023 o 20:08

Vedenie klubu českého Zlína udelilo prísny trest.

BRATISLAVA, ZLÍN. Pred takmer dvadsiatimi rokmi, v sezóne 2003/04, boli majstrami krajiny. Po desiatich rokoch majstrovský ročník zopakovali.

Po ďalšej dekáde nič nenasvedčuje, že sa bude v Zlíne opäť oslavovať. Práve naopak.

Český klub po pandémii covid-19 dosahoval stále horšie výsledky. V minulej sezóne vypadol do druhej ligy a v nej bojuje o záchranu. V 14-člennej tabuľke je už na dvanástom mieste.

Zlínčania za posledný mesiac a pol vyhrali v základnom hracom čase iba raz. Po poslednej prehre proti Slavii Praha (0:4) spravilo vedenie klubu nepopulárne, možno až zúfalé rozhodnutie.

Vysoká pokuta

„Za dnešný výkon sa ospravedlňujem. Nič horšieho som nevidel. Hráči prišli o 40 percent platu,“ napísal hneď po debakli na Twitter generálny manažér tímu Robert Hamrla.

Kabína o hrozbe pokuty vedela, začiatkom kalendárneho roka dostala od vedenia ultimátum. Trest platí bez výnimky pre celé mužstvo.

„Mali podmienku získať desať bodov z piatich zápasov. To už splniť nemôžu, zatiaľ uhrali iba tri body,“ cituje web iSport.cz Hamrlu.

Zlín spadol z desiateho miesta, ktoré zaručuje postup do osemfinále play-off druhej ligy, až na dvanáste. Odsunula ich práve pražská Slavia i jedenásty Sokolov.

Horšie sú na tom v tabuľke len Šumperk a béčko Pardubíc. Na Porubu, lídra Chance ligy, strácajú hokejisti Zlína až 24 bodov.

VIDEO: Tréner Zlína po prehre so Slaviou Praha 0:4

„Predviedli sme absolútne katastrofálny výkon. Zlínskym fanúšikom sa musíme za dnešný výkon ospravedlniť. Bol šialený a neuveriteľný. Nedokážem si vysvetliť, čím to bolo. Ten prístup bol oničom, nulový,“ hneval sa na pozápasovej tlačovej konferencii Miloš Říha mladší, štvrtý hlavný tréner v sezóne.

Kritika z celého sveta

Hráčov za výkon fanúšikovia vypískali. Po zápase na sociálnych sieťach už kritizovali skôr vedenie klubu. Rozhodnutie o vysokej pokute im príde krátkozraké.

Tieto praktiky nemali dobrý ohlas ani vo svete. Všimol si ich aj kapitán Spišskej Novej Vsi Branislav Rapáč, ktorý hokejovo vyrastal v Třinci a pred pár rokmi obliekal dres Pardubíc.

„Dokonalý príklad toho, ako by sa to nemalo robiť. Vo vyspelých krajinách je nepredstaviteľné, aby sa hráčom krátili mzdy. Verím, že táto československá tradícia sa už v našej extralige nedeje,“ napísal Rapáč na Twitter.

Správa z druhej českej ligy doletela až do zámoria. Na sociálnej sieti skritizoval tento krok aj 28-ročný obranca Ronald Knot, ktorý hráva v AHL za Tucson Roadrunners, farmu tímu NHL Arizona Coyotes:

„Nájdu sa ľudia, ktorí mi pripomenú, prečo som chcel odísť z Česka a prečo sa ani nechcem nikdy vrátiť,“ napísal Knot, bývalý hráč Nižnekamsku v KHL a odchovanec Slavie Praha.

Tabuľka českej Chance ligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»1. česká hokejová liga»Šéf strhol hokejistom takmer polku platu. Kritika znie zo Slovenska i zámoria