Legendárny Jágr láka aj na Slovensku. Na Liptove majú takmer vypredané

Jaromír Jágr v drese rodného Kladna, za ktoré hrá aj v päťdesiatke.
Jaromír Jágr v drese rodného Kladna, za ktoré hrá aj v päťdesiatke. (Autor: ARCHÍV SME - VLADIMÍR ŠIMÍČEK)
Jakub Bobovič|4. apr 2022 o 15:33

Päťdesiatročný Jágr odohrá na Slovensku v drese Kladna dve prípravné stretnutia.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Keď hral na Slovensku naposledy, vykorčuľoval na ľad o desiatej večer, aby si na vedľajšej ploche štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave individuálne zatrénoval.

Bez prilby a v šuštiakovej súprave pri chabom svetle presvitajúcom z bufetu. Na druhý deň, v závere stretnutia o bronz medzi Českom a Ruskom, odzbrojil na obrannej modrej čiare Ovečkina a po následnej gólovej akcii po osi Červenka - Plekanec, sa českí hokejisti tešili zo zisku bronzových medailí.

Po jedenástich rokoch nastúpi Jaromír Jágr, hrajúca legenda svetového hokeja, na Slovensku opäť, tentoraz pod Tatrami.

V prípravnom dvojzápase Kladna proti Liptovskému Mikulášu, ktorý je na programe v utorok 5. apríla a vo štvrtok 7. apríla o 17:00 hod. v TITAN aréne v Liptovskom Mikuláši.

Lístky už len pre štamgastov

Prípravné stretnutia medzi Liptovským Mikulášom a Kladnom nebudú žiadnou exhibíciou. Sportnetu to potvrdil aj Martin Borsík, marketingový manažér mikulášskeho klubu.

"V prvom rade ide o to, aby sa mužstvo dobre pripravilo na barážové stretnutia, ktoré chceme zvládnuť. Môže sa pokojne stať, že o týždeň začneme baráž. Aj preto nám tieto dve stretnutia proti Kladnu padnú vhod. Na druhej strane, určite by sme radi využili fakt, že sem Jágr príde."

O legendárneho hokejistu je na Liptove veľký záujem. Obe stretnutia sú podľa informácii Borsíka takmer vypredané.

"Na sedenie je vypredaných na obe stretnutia deväťdesiatpäť percent kapacity štadióna. Viac lístkov je k dispozícii na státie, ale verím, že aj tie sa nám podarí predať. Vstupenky na státie predáme našim hlavným štamgastom, ktorí si ich, ako obvykle, kupujú priamo na mieste."

Autogramiáda Jágra sa na Liptove, aspoň zatiaľ, nechystá.

"Čo sa týka autogramiády alebo podpisovej akcie, túto otázku som riešil s marketingovým oddelením Kladna, ale zatiaľ tomu veľmi naklonení nie sú.

Okrem klasickej tlačovej konferencie po oboch stretnutiach si pán Jágr zvýšenú pozornosť neželá. Verím, že keď sem prídu, na niečo ich predsa len zlomím, ale zatiaľ je to tak, že nič extra chystať nechcú."

Jaromír Jágr a ďalší hviezdny hráč Kladna Tomáš Plekanec by mali na Liptove nastúpiť v oboch prípravných stretnutiach.

"Máme taký prísľub. Okrem prípravných stretnutí tu bude Kladno počas celého týždňa aj trénovať. Ich ďalší program nepoznáme.

Myslím si však, že sa určite vyberú niekam na výlet do okolia, napríklad do Jasnej. Ubytovaní budú v hoteli v Jánskej doline, kde budú mať k dispozícii všetko, od telocvične, bazénu až po wellness. Zároveň budú ubytovaní na mieste, kde je krásne prostredie."

Vždy keď mal možnosť, vrátil sa domov

Jágr sa na Slovensku predstavil naposledy na MS 2011 v Bratislave. Zatiaľ čo vtedy bol hráčom ruského Omska, aktuálne si člen Triple Gold Clubu už piatu sezónu oblieka dres materského Kladna. Do klubu sa vrátil na začiatku roka 2018, po tom, čo skončil v Calgary.

Jeho návrat vtedy vyvolal veľké ohlasy. Špekulovalo sa o ňom dlho, ale realitou sa stal až na konci januára 2018. Pre zainteresovaných nebolo veľkým prekvapením, že aj napriek viacerým ponukám si zvolil návrat domov.

Platilo totiž, že vždy, ak sa mu naskytla príležitosť, do Kladna sa rád vrátil. Prvýkrát už v sezóne 1994/1995, štyri roky po jeho odchode do Spojených štátov amerických.

Mohol za to lock out v najprestížnejšej lige sveta. Z dôvodu výluky v NHL sa do materského klubu vrátil aj na začiatku sezón 2004/2005 a 2012/2013.

Záujem o jeho osobu bol vždy veľký. Zatiaľ čo v prvej sezóne v rámci lock outu si zahral aj v Taliansku a Nemecku, v tej druhej sa po skončení pôsobenia v Kladne upísal ruskému Omsku, kde sa neskôr vrátil.

Hrajúce legendy

Dvojičkou Jágra v Kladne je Tomáš Plekanec. V oboch má Kladno k dispozícii nesmierne skúsených hráčov.

Jágr v aktuálnej sezóne odohral za Rytierov 43 stretnutí, v ktorých zaznamenal 19 bodov za 8 gólov a 11 asistencií. V drese českej hokejovej reprezentácie si zahral na piatich olympiádach a desiatich svetových šampionátoch. V NHL má na svojom konte viac ako 1700 stretnutí.

Je vlastníkom zlatej medaily zo ZOH 1998 v Nagane, dvojnásobným majstrom sveta, má bronz z olympiády, dva z majstrovstiev sveta a jeden z juniorských majstrovstiev sveta.

V minulosti prezradil, že plánuje hrať do päťdesiatky a že si rád vyskúša aj druhú či tretiu najvyššiu českú súťaž.

Tomáš Plekanec ešte v drese Montrealu Canadiens.
Tomáš Plekanec ešte v drese Montrealu Canadiens. (Autor: Graham Hughes TASR/AP)

O jedenásť rokov mladší Plekanec sa do Kladna vrátil v priebehu sezóny 2018/2019, po ukončení pôsobenia v Montreale Canadiens.

V aktuálnej sezóne patrí k lídrom mužstva. V 56 stretnutiach získal 53 bodov za 17 gólov a 36 asistencií a je najproduktívnejším hráčom Kladna a zároveň piatym najproduktívnejším hráčom základnej časti českej extraligy.

Podobne ako Jágr, aj on má bohaté skúsenosti z NHL a reprezentácie. Zúčastnil sa na dvoch olympiádach a na jedenástich majstrovstvách sveta. V najprestížnejšej lige sveta odohral viac ako 1 000 stretnutí. 

V Kladne nájdeme aj slovenskú stopu. Jediným Slovákom na súpiske Rytierov je brankár Jaroslav Janus. Rodák z Prešova však za Kladno po príchode z Fínska odchytal iba dve stretnutia. Brankárskou jednotkou je Kanaďan Bow, ktorý má skúsenosti z AHL a NHL.

Nevedia sa etablovať v najvyššej súťaži

S Kladnom Jágra spájajú nielen hráčske povinnosti. Od sezóny 2017/2018 je stopercentným vlastníkom klubu.

V minulosti, ešte v čase, keď pôsobil v zahraničí, vlastnil sedemdesiat percent klubových akcií. Dá sa povedať, že klub je jeho srdcovka. Jeho meno je zároveň značkou a veľký prínos má aj čo sa týka marketingu.

Aj napriek prítomnosti velikána, akým je Jágr, sa Kladnu z dlhodobého hľadiska nedarí presadiť v českej najvyššej súťaži. Od sezóny 2013/2014 účinkovali jeho hokejisti päť sezón v druhej najvyššej súťaži.

Postup do Tipsport extraligy si vybojovali po sezóne 2018/2019. Ústrednou postavou play off a kvalifikácie o postup bol práve Jágr, ktorý v nadstavbovej časti v štatistikách dominoval.

Jaromír Jágr.
Jaromír Jágr. (Autor: TASR/AP)

Pre Kladno však bolo účinkovanie v najvyššej súťaži v sezóne 2019/2020 len krátkou epizódou. Zostup späť do 1. ligy bolel o to viac, že strata na predposledné Vítkovice bola len trojbodová.

V 2020/2021 si Rytieri dokázali, vďaka víťazstvu v sedemzápasovej bitke proti Jihlave, vybojovať návrat do Tipsport extraligy.

V aktuálnej sezóne českej najvyššej súťaže si Jágr a spol. počínali o niečo lepšie ako naposledy, skončili na predposlednom, štrnástom mieste.

Aj vďaka tomu majú možnosť o účasť v budúcom ročníku zabojovať v baráži, v ktorej bude ich súperom víťaz prvoligového finále, ktorý vzíde z dvojice Vsetín - Jihlava.

Liptáci sa dlhodobo trápia

Podobne ako Kladno, ani Liptovský Mikuláš nehral v posledných sezónach v najvyššej súťaži o popredné priečky.

Pre Liptákov mala byť pritom táto sezóna iná ako tie predošlé. Po zmenách vo vedení klubu a hráčskom kádri vkladali fanúšikovia Liptovského Mikuláša do sezóny 2021/2022 veľké nádeje.

Pred sezónou sa do Liptovského Mikuláša vrátil na post športového riaditeľa Vlastimil Škandera, bývalý dlhoročný klubový funkcionár a tiež skúsený tréner Milan Jančuška.

Káder posilnili hráči ako Vošvrda, Ventelä, Obdržálek, Jurík, Hovorka či Kriška. Ani oni však nedokázali zabrániť tomu, aby Liptovský Mikuláš skončil na lepšom, ako poslednom mieste.

Sezónu v Liptovskom Mikuláši nedokončil tréner Milan Jančuška, ktorého odvolali na konci januára a ktorého nahradil Peter Mikula.

Viaceré zmeny nastali v priebehu ročníka aj v hráčskom kádri. Niekoľkých nových hráčov vedenie klubu angažovalo aj pred uzávierkou prestupov.

V baráži čaká na Liptákov úspešnejší z dvojice Žilina - Martin, pričom najmä žilinský klub sa netají extraligovými ambíciami.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»Česká hokejová extraliga»Legendárny Jágr láka aj na Slovensku. Na Liptove majú takmer vypredané