Slovenky už mieria k Everestu. Poláčková zvolila nezvyčajný vrchol na aklimatizáciu

Lucia Janičová v Himalájach.
Lucia Janičová v Himalájach. (Autor: archív L. Janičovej)
Miloslav Šebela|18. apr 2024 o 15:00

O výstup na Mt. Everest sa pokúsia dve Slovenky.

BRATISLAVA. „Ťažko sa do týchto kopcov nezamilovať,“ vraví Lenka Poláčková pri pohľade na Himaláje a vymenúva hory, ktoré sú pred ňou. 

Desaťročia jazdili do Nepálu zo Slovákov len horolezci muži. Jedinou výnimkou bola rodáčka z Bratislavy Dina Šterbová, ktorá dokázala vyliezť na Čo Oju, Gašerbrum II a v deväťdesiatych rokoch sa dvakrát pokúšala aj o výstup na Mt. Everest.

Ale to je ojedinelá kapitola slovenského himalájizmu medzi ženami. 

Tento rok sa do Nepálu vybrali hneď dve Slovenky. Obe dokonca s rovnakým cieľom. Najvyšším bodom planéty – Mt. Everestom. 

Zvolili nezvyčajný vrchol na aklimatizáciu

Lenka Poláčková aj Lucia Janičová sú už niekoľko dní v Nepále a obe sa postupne aklimatizujú na nadmorskú výšku. 

Poláčková spolu s manželom Janom absolvovali 9-dňový trek do nadmorskej výšky 5400 metrov. Dostali sa k jazerám Gokyo, kde strávili na dlhší čas poslednú noc pod päťtisícovou hranicou.

Náš aktuálny aklimatizačný plán je stráviť čo najviac času v nadmorskej výške okolo 5000 m. n.m. aby sa pre nás základný tábor Everestu stal miestom pohody a regenerácie. A potom nás čaká aklimatizačný vrchol - malé krásne šialenstvo, ktoré pre nás vymyslel Prakash (sprievodca - pozn.). Verím mu, že to bude fajn. Bez tejto dôvery by som s ním na Everest nešla," napísala Poláčková na sociálnych sieťach.

V najbližších dňoch ich čaká prvý aklimatizačný výstup.

Zvolili netradičný cieľ – Nirekha (6159 m). Ide o vrchol, ktorý je na rovnakom hrebeni ako populárne Lobuche, ktoré je jedným z najčastejších cieľov horolezcov pri príprave pred výstupom v oblasti Mt. Everestu. Hrebeň sa nachádza v údolí Khumbu a je z nich výhľad aj na Everest. 

Base camp Everestu je od vrcholu Lobuche vzdialený približne 9 km.

Výstup na Nirekhu je technicky náročnejší ako v prípade Lobuche. 

Janičová iba začala trek

Po aklimatizačnom výstupe by sa Poláčková mala presunúť do base campu pod Everest. Jej cieľom je pokúsiť sa vyliezť na najvyššiu horu sveta bez podporného kyslíka. Môže sa stať len desiatou ženou sveta, ktorej sa to podarí. 

Zo všetkých výstupov je len približne 5 percent bez pomoci kyslíka.

Druhá Slovenka Lucia Janičová priletela do Nepálu len pred pár dňami a zatiaľ sa presúva pod Everest. Zatiaľ nie je známe, kde absolvuje aklimatizačný výstup. 

Janičová má v pláne vyliezť na Everest s pomocou šerpov aj kyslíkových fliaš. Ak sa jednej z nich výstup podarí, bude prvou Slovenkou na Evereste.

Zatiaľ stálo na najvyššej hore sveta 8 Slovákov, piati dokázali výstup kyslíka.

Či pribudne na zoznam Slovákov na Evereste nové slovenské meno, ba dokonca dve, sa dozvieme až približne v polovici mája.

Hámor má tiež vysoký cieľ

Prvovýstup v Himalájach plánuje v tomto roku aj Peter Hámor. Lenže jeho cieľom je masív najvýchodnejšej osemtisícovky Kančendžongy (8586 m), kde chce vystúpiť juhovýchodnou stenou na Kangbačen (7902 m). 

„Horúci Bhadrapur, čajové plantáže v Ilame, rušný Taplejung, no hlavne divoká príroda, absolútny pokoj a nádherné kopce v oblasti, ktorej kraľuje Kančendžonga. Putovanie údolím divokej rieky Tamor až do oblasti Lumba Sumba Himal, ktorá nás privítala množstvom snehu, fujavicami i lavínami.

Výstup na veterný Pikey Peak, z ktorého sa otvára výhľad na Himaláje od Kančendžongy na východe až po Annapurnu ďaleko na západe,“ opísal Hámor svoje zážitky za posledný mesiac v Himalájach.

Hámor bol pod Kandžendžongou aj vlani.

Jeho prvovýstup na Kabru South (7318 m) na hraniciach Nepálu a indického Sikkimu zaradil svetový horolezecký portál ExplorersWeb medzi top desať najlepších expedícií za rok 2023.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Slovenky už mieria k Everestu. Poláčková zvolila nezvyčajný vrchol na aklimatizáciu