Cyp jak lampa. Ľudia tu sprosto hovoria a milujú šport. Ostrava už nie je čierna, ale pestrá

Ostravský youtuber a patriot Jan Petrus.
Ostravský youtuber a patriot Jan Petrus. (Autor: SPORTNET - BORIS VANYA)
Boris Vanya|9. máj 2024 o 18:00

Ostravu kedysi nazývali Oceľové srdce republiky.

Hovorí sa tu krátko, domáci majú hrdosti na rozdávanie a do mestského znaku si tu dali výkričník. Vlastne rovno tri!!! Pohľady a kroky hokejových fanúšikov smerujú v týchto dňoch do Ostravy. O treťom najväčšom meste v Česku hovorí miestny patriot a youtuber JAN PETRUS, ktorý nakrútil o Ostrave už viac než sedemdesiat videí.

Ostrava sa na dva týždne stane jedným z dvoch centier svetového hokeja. Čo to pre mesto znamená?

Veľké očakávania. Veľmi sa tešíme, že do mesta zavítajú tisícky fanúšikov, budú tu chodiť ľudia v dresoch. Predpokladám, že najviac ich príde zo Slovenska a Poľska, ale aj z Lotyšska má priletieť niekoľko leteckých špeciálov.

Má Poľsko hokejových fanúšikov?

Áno a práve tu, za hranicami, v Katoviciach, Osvienčime...Mnoho Poliakov bude chodiť na otočku.

Kde to bude počas šampionátu najviac žiť?

V centre. Z Vítkovíc ste električkou v centre za štvrťhodinku. Takže dáte si po zápase ešte pivo vo fanzóne a vyrazíte na Stodolní. To bude prirodzená trasa fanúšika.

Stodolní ulica má bohatú tradíciu, počas MS 2004 očarila mnohých fanúšikov. Bola centrom zábavy, ale kedysi aj kultúry. Čím si odvtedy prešla?

Je pravda, že už to tam trochu upadá a nežije tak, ako kedysi, ale stále sú tam bary a miesta, kde sa dá posedieť. Vznikli tu podniky, ktoré sú drahšie a lepšie a zvyšok Stodolní je stále párty, ale už je to trochu v štýle retro.

Budete sa tam cítiť ako pred 15-20 rokmi, čo niekomu možno nebude prekážať, ale niekomu možno áno. Zmenilo sa však to, že najobľúbenejší spot už nie je na Stodolní, ale pri rieke Ostravica. Podnik sa volá Dock alebo sa mu hovorí tiež malá Kodaň. Je obľúbenejší, než Stodolní, takže, keby som bol fanúšik, určite by som medzi týmito dvoma bodmi pendloval.

Sú podniky pripravené na inváziu hokejových fanúšikov?

Určite. Myslím, že všetci očakávajú, že najbližšie dva týždne budú super tržby.

Hovorí sa, že každý Ostravák by mal mať v rodokmeni jedného Poliaka alebo Slováka. Platí to?

V tom je tento kút našej republiky úžasný. My sme tu taký lingvistický miš maš. Je tu veľký poľský vplyv, ale aj slovenský a zvyšok republiky sa nám preto občas smeje. Ale podľa mňa je to skvelé. Prispieva to ku kultúrnej pestrosti. Poliakom sa tu napríklad veľmi páči. Žije tu veľa ľudí, ktorí hovoria so silným poľským prízvukom, ale nikomu to tu neprekáža.

Súčasníci poznajú Ostravu z kriminálok ako Miesto zločinu Ostrava, Stíny v mlze alebo Vedľajší produkt, ale pamätníci si určite spomenú na scénu z filmu Pásla kone na betóne, kde si Ľubomír Paulovič privedie nádejnú nevestu z východu republiky do šedého, priemyselného mesta. Dnešná Ostrava však už vôbec nie je čierna. Ako to dokázala?

Väčšina priemyslu je už minulosť. Uhlie sa prestalo ťažiť v 90. rokoch, v prevádzke je už len Nová Huť Liberty. Z Vítkovíc je pamiatka. Premene Ostravy pomohol kapitalizmus a peniaze. Ľudia, ktorí čakajú, že prídu do industriálneho prostredia, sú prekvapení, aká je Ostrava zelená. Tento predsudok už o Ostrave neplatí.

A ostatné?

Napríklad veľa ľudí si myslí, že v Ostrave sa hovorí veľmi sprosto… A to je čiastočne pravda (smiech). Včera som bol na futbale a tam sa teda rozhodne hovorilo sprosto. Veľmi záleží, v akých kruhoch sa pohybujete.

Na futbale sa to asi dá očakávať. Pokrik fanúšikov Baník pičo je taký kultový, že keď vedenie českého futbalu pred rokmi vyrukovalo do boja proti chuligánom a vulgárnym pokrikom, tak ostravský klub žiadal o zhovievavosť. Kde sa vlastne ten pokrik vzal?

Netuším. Chodím na Baník celý život, ten pokrik tam vždy bol. Ale má to aj pozitívny efekt. Vie sa o nás, že sme dobrí futbaloví fanúšikovia, považujeme sa za najlepších v republike. Ľudia v Ostrave šport milujú.

Svedčia o tom veľké športové akcie. Hrá sa tu ženský tenisový turnaj, Ostrava Beach Pro v plážovom volejbale, vypredané sme mali na ME vo volejbale, a samozrejme nemôžem opomenúť atletickú Zlatú tretru. Šport a Ostrava, to ide k sebe, má to tradíciu.

Napriek tomu, že uhlie sa tu už dávno neťaží, je Ostrava banícke mesto?

Určite. Musí. To je história, o ktorú sa musíme starať. Je to odkaz, máme to aj v názve futbalového klubu, je tu banícka krčma, technické pamiatky, haldy, na ktoré môžete chodiť. Halda Ema je jeden z cieľov, kam posielame turistov. Dá sa tam ľahko dostať z centra po žltej značke a je odtiaľ pekný výhľad na Ostravu.

Z čoho vznikli haldy?

Postupným navážaním hlušiny z baní počas hlbinnej ťažby. Vo vnútri sú stále horúce, uložený materiál pod povrchom naďalej tlie.

Poradíte hokejovým fanúšikov päť miest, ktoré by si pri návšteve Ostravy nemali nechať ujsť?

Najskôr dám dva nové tipy. Prvý je City Campus Ostravskej univerzity. Jedna z budov má schody na strechu, takže kto chce vidieť Ostravu z výšky, nemusí to byť len z radnice. Určite odporúčam. Strecha je prístupná pre verejnosť, môžete si tu posedieť, je tam bufet, dáte si kávu alebo pivo.

Ďalšia novinka je Grossmannova vila. Ak má niekto rád históriu, môže si pozrieť túto architektonickú perlu. Jej majiteľ bol za prvej republiky veľmi bohatý, ale príchodom hospodárskej krízy skrachoval a spáchal samovraždu. Samozrejme dám aj klasiku, ktorou sú Dolné Vítkovice. Tam už si každý nájde svoju atrakciu, prehliadkový okruh, múzeum…

Ďalší menej tradičný tip je centrum Vítkovíc postavené z červenej tehly. Oplatí sa tam prejsť, odfotiť, napríklad vítkovická radnica je veľmi fotogenická. Ďalší instagram spot je vyhliadka nad Bazalmi. Zastávka trolejbusu sa volá Jaklovecká, je tam asi najkrajší výhľad na Ostravu.

Sú v Ostrave nejaké miesta, ktorým by sa fanúšikovia mali radšej vyhnúť?

Miesta, ktorým by ste sa mali vyhnúť, patria k najkrajším v meste, čo je veľký paradox. Úplne najtypickejší príklad je Přívoz. Centrum Přívozu hneď vedľa hlavnej železničnej stanice s námestím a nádhernou katedrálou si určite choďte pozrieť. Územný plán Přívozu vypracoval koncom 19. storočia slávny viedenský architekt Camillo Sitte, ale zároveň to tu miestni považujú za vylúčenú lokalitu.

Ostrava je plná paradoxov. Napríklad v spomínanom Přívoze je luxusný hotel Loft so super reštauráciou, pred ktorou parkujú audiny a mercedesy. Vo všeobecnosti je však Ostrava určite bezpečné miesto. Keď budú fanúšikovia dávať na seba pozor a nebudú agresívni k svojmu okoliu, tak to všetci spolu prežijeme.

Pred rokmi bolo veľmi diskutovanou témou nové ostravské logo, ktoré tvoria tri výkričníky. Ako ho Ostraváci prijali?

Ako väčšina nových vecí, logo spočiatku čelilo dosť veľkému hejtu. Ale myslím si, že marketingovo to veľmi dobre funguje. Zaujalo. Napríklad keď sme tu mali ženský tenisový turnaj WTA Tour, tak na kurte bol nápis Ostrava s troma výkričníkmi a ľudia to vo veľkom zdieľali.

Ostravák se vráti z dovolenky v Tatrách a hovorí kamošom: „Predstavte si, že v tých Tatrách majú vzduch, čo nie je vidieť.“

ostravský vtip

Je Jaromír Nohavica vnímaný v Ostrave ako legenda alebo kontroverzná postava?

Je to kontroverzná legenda. Je zaujímavé, ako si tým, že nevrátil Puškinovu medailu od ruského prezidenta Putina, pohneval Poliakov.

V Ostrave na neho ľudia nezanevreli, je tu obľúbený naďalej. Ale veľa ľudí to má tak, ako ja, že jeho hudbu mám rád, ale ľudsky ma sklamal. Ostrava má však teraz novú superstar.

Koho?

Neviem či ho poznáte, volá sa Štěpán Kozub.

Poznáme, samozrejme.

V obľúbenosti už predbehol Nohavicu, je jeden z najväčších zabávačov v krajine a Ostrava teraz patrí kultúrne jemu. Má v meste klub, BUMBUM Comedy club, kde občas vystupuje. A ak tam nie je stand up, tak si tam môžete zájsť na pivko. Čakal som, že sa budete pýtať aj na Milana Baroša…

Prečo? Viem, že ešte hráva nižšiu súťaž za Vigantice...

Presne, ale zaujímavé je, že jeho otec má ďalšieho syna, ktorý sa volá Simon a už dáva góly za baníkovskú pätnástku. Takže máme v tíme ďalšieho Baroša.

Cestou na tento rozhovor som si vyskúšal jednu – ako to nazývate v jednom vašom videu – najväčších ostravských bizarností. Frýdlantské mosty sú frekventovaná dvojprúdová cesta, ku ktorej sa pripája tretí prúd a medzi nimi je vyznačený cyklistický chodník. Ešte sa tam nikomu nič nestalo?

To keby videl Matúš Vallo, tak si to asi hodí (smiech). Naozaj sa tam nič vážne zatiaľ nestalo, hoci si ľudia uťahujú, že cyklistický chodník je červený preto, aby tam nebolo vidieť krv.

Frýdlantské mosty v čase 2:10

Prečo ste vlastne začali nakrúcať videá o Ostrave?

Impulzom bol práve hokej. Pred majstrovstvami sveta do 20 rokov v roku 2020 v Třinci a Ostrave som videl videá Medzinárodnej hokejovej federácie, v ktorých prezentovala obe dejiská. Mne sa nepáčili. Bola to strašná nuda, čo ma nahnevalo. Hneď som volal sestre, že by sme to vedeli spraviť lepšie.

Dnes už máme publikovaných okolo 70 videí o Ostrave. Poviem vám, je to šichta.

V jednom z videí sa snažíte presvedčiť publikum, že Ostrava je fajn miesto na život. Čo by ma malo prilákať žiť v tomto meste?

Napríklad dostupnosť bývania. V Prahe si už nekúpite v centre byt, lebo stojí šialene veľa peňazí, ale v Ostrave áno. Je to dané aj stagnujúcou demografiou tohto mesta, takže kto chce ísť trochu proti prúdu, má možnosť. Ďalšie lákadlo, ktoré vám Ostraváci povedia, sú hory a prostredie. Kúsok od Ostravy máte Beskydy, pod Lysou Horou ste z centra za 25 minút.

Prečo potom v Ostrave nepribúda obyvateľov?

Ľudia sa sťahujú za peniazmi do Prahy, do Brna alebo do zahraničia. A jeden z hlavných dôvodov je, že nemáme štatút študentského mesta. Ak sa mladí rozhodujú, kam pôjdu študovať, tak nás predbehne Praha, Brno a Olomouc, pritom sú tu dve univerzity, ktoré sa snažia sa. Robia marketing, bojujú o študentov. Ale keď už niekto do Ostravy príde, zistí, že je tu fajn.

Ostravsko-slovenský slovník (výber)

  • ajzboňak - železničiar
  • baba - žena, dievča
  • bagr – lyžica
  • bagrovat -- jesť
  • bambelista - cyklista
  • bo co? - vážna vyhrážka
  • calovat - platiť
  • cyp - nadávka, pôvodne pomocník baníka, banícky učeň
  • Čobol - obyvateľ Slovenska
  • čorkař - zlodej
  • čorovat - krást
  • chalovat -- jesť
  • havyř -- baník
  • Pšonek - Poliak
  • rubat -- makať, pracovať v bani, ťažiť uhlie
  • razovyty -- svojrázny
  • ščur -- potkan
  • Zduř! - ahoj
  • Cyp jak lampa - označenie pre totálneho hlupáka. Tento výraz vraj odkazuje na prvého povojnového starostu Ostravy, komunistu Josefa Lampu.
Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Cyp jak lampa. Ľudia tu sprosto hovoria a milujú šport. Ostrava už nie je čierna, ale pestrá