Zápas proti Slovákom bude kľúčový, tvrdí nemecký odborník. Obhajcovia striebra sú favoritom

Nemecko obhajuje na majstrovstvách sveta striebro.
Nemecko obhajuje na majstrovstvách sveta striebro. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|9. máj 2024 o 15:45

Nemecko má ešte silnejší tím ako vlani.

OSTRAVA. Vlani senzačne vybojovalo Nemecko na MS v hokeji strieborné medaily. Bol to prvý nemecký úspech po 70 rokoch. Vo finále dokázali proti veľkému favoritovi z Kanady dve tretiny vzdorovať a držať vyrovnaný stav. Kanaďania rozhodli o triumfe až v poslednej tretine. 

Kvalita nemeckého tímu na medzinárodnej úrovni dlhodobo stúpa. Nemecko už nie je defenzívnym tímom, ktorý sa dokáže presadiť len agresívnou hrou. Rastie počet jeho hráčov v zámorských súťažiach, dokáže hrať moderný a rýchly hokej a na majstrovstvách sveta sa dokážu už postupne vyrovnať favoritom. 

Slovenskí hokejisti odohrali s Nemeckom v príprave dva zápasy. Jeden prehrali s výrazným rozdielom 3:7, v druhom zvíťazili 5:4 po predĺžení. 

Štyri prehry na MS po sebe

Že Nemecko patrí medzi hokejovo silné krajiny však ukazujú najmä posledné zápasy proti tomuto súperovi na svetových šampionátoch.

Posledné štyri v rámci MS sa totiž skončili triumfom Nemecka. Veľmi zlé spomienky majú slovenskí fanúšikovia na prehru s Nemeckom na domácich majstrovstvách v roku 2019.

Slovensko viedlo ešte dve minúty pred koncom 2:1. Nemci v priebehu 85 sekúnd zápas otočili.

Posledné víťazstvo dosiahli Slováci na MS 2013 vo Fínsku - 3:2. 

Nemci budú favoriti aj na základe postavenia v rebríčku IIHF. Patrí im piate miesto, Slovensko je na 9. priečke.

Tréner Harold Kreis má pre obhajobu vlaňajšieho finále v mužstve 15 hráčov, ktorí vlani získali striebro. Piati hráči prišli na šampionát z NHL.

„Medzi nimi najviac vynikajú jednoznačne brankári. Grubauer s Niederbergerom sú jedna z najsilnejších dvojíc na celom šampionáte.

Verím, že v tíme je viac kreatívnych útočníkov a tím má ešte väčšiu silu ako vlani. Oslabením je jednoznačne obranca Moritz Seider, ktorý tento rok nemohol prísť,“ hodnotí silu nemeckej reprezentácie pre Kicker bývalý hráč Rick Goldmann. 

Nik nás už nepodcení, vraví Goldmann

Podľa Goldmanna je vidieť na tíme rovnaké zloženie ako vlani. „Mužstvo je mimoriadne rýchle, má silných hráčov a môže hrať útočne. S týmito kvalitami to pokojne môže vypáliť ako vlani. Verím trénerovi Kreisovi.“ 

Nemecký odborník označil ostravskú skupinu za skupinu smrti. 

„Hneď zápas proti Slovákom bude veľmi dôležitý. Absolútne kľúčové, ako na turnaji začneme, pretože budeme pod tlakom. Sme obhajcovia a nikto nás nepodcení. Preto si myslím, že to bude veľmi náročný turnaj,“ myslí si Goldmann. 

Nemecký tím pricestoval do Ostravy ako prvý. Už v stredu trénovali hokejisti na ľade. Dva dni pred začiatkom šampionátu, boli v Ostrave jediní. 

„Pricestovali sme skôr a využili sme to na jeden tréning navyše, aby sme mali dobrý štart do turnaja,“ vraví hviezda tímu útočník Buffala John-Jason Peterka.

Vlani ho vyhlásili za najlepšieho útočníka MS. Na turnaji strelil 6 gólov a pridal 6 asistencií. Dostal sa aj do výberu All-Stars. Po vlaňajšom úspechu vraj v Nemecku fanúšikovia hovoria o útoku na titul. 

„Je to pozitívne, keď vás niekto takto dostáva pod tlak. Je to dôkaz, že sme vlani hrali dobre a medaily sme si zaslúžili. Už vieme, čo bude teraz dôležité. Musíme sa navzájom podporovať na ľade, odovzdať v zápasoch maximum a opäť ukázať tímového ducha,“ vraví 22-ročný Peterka. 

Tréner: Znovu si všetko musíme vypracovať

Tréner Kreis na otázky o boji o titul reagoval, že treba zachovať pokoru a rešpekt. „Zostaneme nohami na zemi. Vieme, že to nemôže byť náš hlavný motív. Ak to prichádza z prostredia mimo tímu, je to v poriadku, ale nezmení to našu prácu a náš prístup,“ vravel Kreis pre Sport1.de. 

Vlani po finálovej prehre tvrdili Nemci, že sa na šampionát vrátia po zlato. Kreis vraví, že by bolo silné tvrdiť, že si teraz poň idú. „Pravda je, že tento rok si všetko musíme vypracovať odznovu,“ doplnil. 

Krátko pred začiatkom turnaja získal tím ďalšiu posilu. V piatok by mal do Ostravy pricestovať útočník Chicaga Blackhawks Lukas Reichel. V úvodnom zápase MS proti Slovensku by však nemal ešte hrať.

Zápas B-skupiny Nemecko - Slovensko sa hrá v piatok 10. mája od 16.15 v Ostrave (naživo na TV JOJ).

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Zápas proti Slovákom bude kľúčový, tvrdí nemecký odborník. Obhajcovia striebra sú favoritom