Americká lyžiarka porušila antidopingové pravidlá. Dostala 14-mesačný dištanc

Breezy Johnsonová.
Breezy Johnsonová. (Autor: TASR/AP)
SITA|14. máj 2024 o 15:05

V tele však nemala zakázané látky.

COLORADO SPRINGS. Americká zjazdárka Breezy Johnsonová dostala dištanc na 14 mesiacov za porušenie antidopingových pravidiel a nemôže súťažiť do decembra 2024.

Dvadsaťosemročná špecialistka na rýchlostné disciplíny nemala v tele zakázané látky, zlyhala však pri dodržiavaní predpisov o nahlasovaní miesta pobytu.

Športovci majú povinnosť v špeciálnom systéme informoval o tom, kde sa nachádzajú počas jednej hodiny každého dňa, aby mohli odovzdať vzorku antidopingovým komisárom.

Ak počas dvanástich mesiacov trikrát porušila túto povinnosť, väčšinou za to dostanú dištanc na dva roky. Johnsonová porušila pravidlá 29. októbra 2022, potom 13. júna 2023 a 10. októbra 2023.

Americká antidopingová agentúra (USADA) jej za to udelila zákaz činnosti na 14 mesiacov od ostatného previnenia, keďže povaha prehrešku bola podľa vyšetrovania prípadu nízka.

Johnsonová sa v minulosti sedemkrát dostala na pódium v pretekoch Svetového pohára, víťazkou sa však nestala ani raz.

Do kolotoča Svetového pohára sa môže vrátiť už v prvej polovici decembra, takže nepríde o rýchlostné disciplíny v kolotoči Svetového pohára.

Zabrániť jej v tom môže prípadné odvolanie Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) alebo Medzinárodnej lyžiarskej a snoubordovej federácie (FIS).

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Americká lyžiarka porušila antidopingové pravidlá. Dostala 14-mesačný dištanc