Rezort diplomacie podporí v Paríži slovenských reprezentantov

Olympijské kruhy v Paríži
Olympijské kruhy v Paríži (Autor: TASR/AP)
TASR|18. apr 2024 o 12:23

Ministerstvo a olympijský výbor podpísali memorandum.

BRATISLAVA. Rezort diplomacie podporí na olympijských hrách v Paríži slovenských reprezentantov aj fanúšikov.

Na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR podpísal v stredu šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) s prezidentom Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Antonom Siekelom vykonávací protokol k Memorandu o spolupráci medzi MZVEZ SR a SOŠV, v ktorom sa dohodli na aktívnej spolupráci v súvislosti s olympiádou (26. júla - 11. augusta).

TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

Minister Blanár pripomenul, že partnerstvo medzi rezortom diplomacie a SOŠV pretrváva od roku 2017, keď obe inštitúcie podpísali memorandum o spolupráci.

Šport má podľa ministra nesmierny dosah a prispieva tiež k presadzovaniu hospodárskych a zahraničnopolitických cieľov.

"Aj z tohto dôvodu sme na ministerstve vytvorili samostatné oddelenie verejnej a športovej diplomacie. Chceme sa dôslednejšie venovať tejto oblasti, pretože Slovensko má množstvo talentovaných športovcov, máme čo ponúknuť a zároveň môžeme lepšie pomáhať našim občanom, ktorí na profesionálnej športovej úrovni reprezentujú SR v zahraničí," uviedol minister.

Rezort diplomacie vysvetlil, že vykonávací protokol upravuje základné podmienky spolupráce počas príprav a trvania olympijských hier v Paríži 2024, pri zabezpečovaní účasti slovenskej výpravy a pri príprave prezentačných aktivít.

Ministerstvo poskytne na základe tohto dokumentu SOŠV súčinnosť pri zabezpečovaní Slovenského domu, ktorý priblíži slovenskú kultúru návštevníkom hier z celého sveta a predovšetkým poskytne zázemie pre slovenskú výpravu.

"Sieť našich zastupiteľských úradov je pravidelne silným partnerom olympijských hier a rovnako tento rok posilníme konzulárnu službu v Paríži, ktorá bude v prípade núdze nápomocná slovenským reprezentantom i fanúšikom," povedal minister.

Ministerstvo dodalo, že vykonávacie protokoly k memorandu sa podpisujú v prípade záujmu oboch strán a vymedzujú podmienky spolupráce, ktoré určujú súčinnosť inštitúcií, ich zodpovednosť a kompetencie v rámci konkrétnych športových podujatí.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Rezort diplomacie podporí v Paríži slovenských reprezentantov