Slovinskí hokejisti sú späť, Maďari sa otriasli a postúpiť môžu ešte aj Rumuni

Reprezentanti Slovinska na MS v hokeji 2023.
Reprezentanti Slovinska na MS v hokeji 2023. (Autor: ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR/AP)
Boris Vanya|3. máj 2024 o 23:35

Medzi hokejovú elitu postúpia z Bolzana dva tímy.

BOLZANO. Napínavý záver turnaja čaká účastníkov I. A. divízie majstrovstiev sveta v hokeji.

Pred posledným kolom v sobotu je isté, že po ročnej pauze sa medzi elitu vracajú Slovinci. O druhé postupové miesto budú súperiť Maďarsko, Taliansko i Rumunsko.

Kanaďan zostal na striedačke Maďarov

Maďari sa otriasli po nečakanej stredajšej prehre s Rumunskom a vo veľmi dôležitom zápas zdolali Talianov 3:2 po predĺžení.

Rozhodujúci gól Balázsa Vargu muselo odobriť video, lebo domáci reklamovali, že mu predchádzal ofsajd. Rozhodcovia Stano zo Slovenska a Kanaďan Langin však potvrdili presný zásah. Hralo sa v búrlivej atmosfére, v hľadisku bolo vyše päťtisíc divákov.

Fanúšikovia hodili viackrát na ľad fľaše, domáci priaznivci oblievali maďarských v dolnom sektore pivom.

Už skôr v piatok dosiahlo druhé víťazstvo na turnaji Rumunsko, keď zdolalo Kórejskú republiku a Slovinci vyhrali nad Japoncami. K postupu Slovincov prispel aj brankár extraligovej Banskej Bystrice Gašper Krošelj.

Maďari dali víťazstvom zabudnúť na problémy, ktoré vyplavila prehra s Rumunmi.

Útočník Vilmos Galló po zápase kritizoval trénera Dona MacAdama a nazval ho šašom. Nepáčilo sa mu, že sa v zostave prepadol do tretieho útoku a nenastupoval ani na presilovky. Na zlú atmosféru v tíme sa sťažovali aj ďalší hráči. Útočník švédskeho Linköpingu sa neskôr na sociálnej sieti za svoje slová ospravedlnil.

Maďarské médiá však začali špekulovať, že kanadský kouč v posledných dvoch zápasoch prenechá svoju pozíciu jednému z asistentov. Maďarský hokejový zväz to neskôr dementoval a MacAdam bol aj v zápase proti Talianom na striedačke.

Postup Rumunov by bola senzácia

Pred poslednými zápasmi sú z trojice súperiacej o postup v najlepšej pozícii Maďari. Všetko majú v rukách. Ak zdolajú Slovincov, pripoja sa k nim a oba tímy si o rok vo Švédsku opäť zahrajú medzi elitou.

V poslednom zápase už teoreticky nemusí ísť o nič. Stačí, ak Rumuni nevyhrajú nad Japoncami a zároveň Taliani nezdolajú Kórejčanov.

V takom prípade bude Maďarom stačiť na postup aj terajších osem bodov. Taliani potrebujú zdolať Kórejčanov.

Teoreticky by im mohlo stačiť aj víťazstvo za dva body, ale len v prípade, že by všetky tri tímy - Taliansko, Maďarsko a Rumunsko mali rovnaký počet bodov - v takom prípade by rozhodovala minitabuľka zo vzájomných zápasov a v nej by boli domáci najlepší. Ten istý scenár by platil, aj keby mali všetci traja po deväť bodov.

Postup Rumunov by bola senzácia. Po dvoch kolách mali v tabuľke nulu a skóre 2:12. Cesta do elitnej kategórie vedie cez víťazstvo nad Japonskom za tri body, pričom Taliani môžu proti Kórejčanom získať maximálne dva body a Maďari proti Slovincom maximálne jeden.

V januári tohto roka oslávila Rumunská hokejová federácia storočnicu. Najúspešnejšie obdobie prežíval rumunský hokej v druhej polovici 70 rokov.

Na ZOH 1976 aj ZOH 1980 skončili Rumuni v najlepšej osmičke. V tomto období sa zrodili aj veľké víťazstvá nad kvalitnejšími súpermi - napríklad pamätné víťazstvo 5:4 proti USA na MS 1977 alebo víťazstvo nad Nemeckom 6:4 v Lake Placid 1980 .

MS v hokeji 1-A divízie - 3. máj:


Rumunsko - Kórejská republika 3:2

Slovinsko - Japonsko 3:1

Maďarsko - Taliansko 3:2 pp

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slovinskí hokejisti sú späť, Maďari sa otriasli a postúpiť môžu ešte aj Rumuni