Do finále môžu nazrieť po 22 rokoch. Stále je pred nami jeden zápas, varuje Alonso

Xabi Alonso.
Fotogaléria (18)
Xabi Alonso. (Autor: TASR/LaPresse via AP)
TASR|3. máj 2024 o 11:54

Leverkusen pred dvojzápasom sľuboval Rimanom odplatu za minuloročné vyradenie v rovnakej fáze súťaže.

BRATISLAVA, Futbalisti Bayeru Leverkusen predĺžili svoju sériu bez prehry vo všetkých súťažiach už na 47 zápasov.

"Farmaceuti" zvíťazili v úvodnom stretnutí semifinále Európskej ligy na pôde AS Rím 2:0 a položili pevný základ na ceste za prvým postupom do finále v európskych pohároch od roku 2002.

Otvorený je pred odvetou súboj medzi Olympique Marseille a Atalantou Bergamo (1:1).

Leverkusen pred dvojzápasom sľuboval Rimanom odplatu za minuloročné vyradenie v rovnakej fáze súťaže.

Fotogaléria zo zápasu AS Rím - Bayer Leverkusen (Európska liga - semifinále)

Po 20 minútach hry však mohol zraziť sebavedomie Bayeru belgický útočník Romelu Lukaku, ktorý sa vrátil po zranení, no jeho zakončenie hlavou skončilo na brvne. Domáce mužstvo vyprodukovalo v 27. minúte dve chyby, ktoré viedli k otváraciemu gólu.

Svoju výškovú prevahu nezužitkoval brániaci Chris Smalling a prehral hlavičkový súboj s Aminom Adlim. Zdalo sa, že všetko dokázal zachrániť Rick Karsdorp, no ten nezvládol tlak napádajúceho Alejandra Grimalda a loptu prihral priamo na kopačku súpera.

Grimaldo sa ocitol v pokutovom území proti jedinému brániacemu hráčovi a na výber mal dve možnosti, z ktorých si vybral spätnú prihrávku na Wirtza a ten nemal problém prekonať Matěja Kovářa.

Triumf nemeckého zástupcu ešte podčiarkol v 73. minúte výstavným presným zásahom zo strednej vzdialenosti Robert Andrich.

VIDEO: Highlighty zápasu AS Rím - Leverkusen

"Mali sme veľa šancí na to, aby sme dali aj tretí gól, ale aj súper mal dobrú príležitosť v závere znížiť manko. S výsledkom sme spokojní, stále je však pred nami jeden zápas," uviedol pre agentúru AFP hlavný tréner "farmaceutov" Xabi Alonso.

Leverkusen uštedril Rímu prvú domácu prehru v 14 vyraďovacích zápasoch Európskej ligy. Zároveň to bola len druhá prehra talianskeho tímu v 33 dueloch v európskych pohároch na Stadio Olimpico.

Zvýšiť šance Rimanov pred odvetou mohol v poslednej nadstavenej minúte striedajúci útočník Tammy Abraham, ale z troch metrov netrafil odkrytú bránu hostí. "Hrali sme proti dobrému tímu.

Ak proti nim zaostávate, je to veľmi ťažké. Už predtým sme dokázali v zápasoch skórovať na začiatku a dostať prevahu na našu stranu. Povedzme, že tentoraz to bolo trochu iné.

V závere sme ešte mali neuveriteľnú šancu, ktorá by nám dala iný výhľad pred odvetou," povedal tréner domácich Daniele De Rossi, ktorý vie, že v Bay aréne čaká jeho tím náročná úloha na ceste za postupom do finále v írskom Dubline:

"Ideme s dvojgólovým mankom na štadión tímu, ktorý v tejto sezóne neprehral. Budeme musieť viac útočiť a podať podobný výkon ako v prvom polčase."

Leverkusen si zahral finále v európskych súťažiach naposledy v roku 2002, keď podľahol v Lige majstrov Realu Madrid.

Zo zisku trofeje sa tešil suverén prebiehajúcej sezóny v roku 1988, keď vo finále Pohára UEFA zdolal Espaynol Barcelona.

"Sme veľmi radi za výsledok 2:0, aj keď sme mali na viac. Nikdy však nemôžeme povedať, že práca je hotová," dodal Adli.

Na Stade Velodrome sa zrodila remíza 1:1, keď najskôr v 11. minúte poslal Atalantu do vedenia Gianluca Scamacca, na ktorého dokázal o deväť minút neskôr reagovať vyrovnávajúcim presným zásahom domáci Chancel Mbemba.

"Je to pre nás veľmi pozitívny výsledok, pretože Marseille bolo silné. Za celú sezónu doma prehrali iba raz a teraz sme zistili, prečo je to tak. Je výborné, že odchádzame bez prehry," uviedol Gian Piero Gasperini, tréner Atalanty.

Jeho náprotivok Jean-Louis Gasset sa vyjadril, že jeho tím mohol z úvodného stretnutia vyťažiť viac:

"Nie som úplne spokojný, pretože sme mali dve alebo tri šance na to, aby sme dali gól na 2:1. Je to však iba ´polčasová´ remíza a my dáme do toho v Taliansku všetko."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Do finále môžu nazrieť po 22 rokoch. Stále je pred nami jeden zápas, varuje Alonso