Jendrišek, Jendrišek nedal, Jendrišek, gól! Nezabudnuteľný muž končí kariéru

Erik Jendrišek.
Erik Jendrišek. (Autor: TASR)
Ivan Mriška|26. jan 2024 o 14:40

Bývalý reprezentant to oznámil na sociálnej sieti.

BRATISLAVA. „Pozor, máme šancu. Jendrišek, Jendrišek nedal, Jendrišek, góóól,“ slová komentátora Marcela Merčiaka sa stali legendou.

Tak, ako pamätný gól Erika Jendrišeka do siete Česka. Zaradil ním výhru Slovenska v Prahe v kvalifikačnom zápase o postup na majstrovstvá sveta 2010.

„Moje meno sa spája iba s týmto gólom, aj keď v reprezentácii som odohral takmer štyridsať zápasov. Vnímam ho ako životný, zapísal sa do histórie.

Možno je trošku na škodu, že si ma ľudia pamätajú iba vďaka tomuto. Ale som preto aj rád,“ pred časom povedal pre Sportnet Erik Jendrišek.

Gól sa zapísal do dejín

Jeho zásah nasmeroval Slovensko na majstrovstvá sveta do Juhoafrickej republiky. Na šampionát, na ktorom vyradili zverenci trénera Vladimíra Weissa obhajcov trofeje z Talianska.

Aj preto ho hodnotím vysoko. Ani sa nečudujem, že ho tak ľudia spájajú s mojím menom. Niektoré góly sa takto zapíšu do dejín. Som rád, že aspoň jeden z tých míľnikov sa podaril mne,“ dodal.

VIDEO: Pamätný gól Erika Jendrišeka

Celkovo pôsobil v piatich nemeckých kluboch, výborné meno si urobil aj v Poľsku, Grécku a naposledy hral za Liptovský Mikuláš.

V piatok sa vo veku 37 rokov rozhodol ukončiť kariéru.

„Nastal čas povedať zbohom. Bola to pekelná cesta. Chcel by som sa poďakovať mojej rodine, ktorá ma podporovala počas kariéry. Tiež priateľom, spoluhráčom, trénerom a hlavne všetkým fanúšikom, budete mi chýbať, napísal 37-ročný rodák z Trstenej na sociálnej sieti.

Zanechávam za sebou svoju dlhú profesionálnu kariéru, ale ešte som neskončil. Stále budem hrať a trénovať, pretože vám stále mám čo vrátiť. Futbal je môj život, moja vášeň a moje všetko, takže je pre mňa ťažké sa ho úplne vzdať. Uvidíme sa na futbalovom ihrisku alebo mimo neho,“ dodal.

Po derby plakal

Veľké emócie sprevádzali v máji 2023 derby medzi Ružomberkom a Liptovským Mikulášom. Jendrišek síce rozhodol o výhre Mikuláša 2:1, no paradoxne s ním vypadol do druhej ligy. Po stretnutí plakal.

„Premohli ma emócie. Fanúšikovia Ružomberka po zápase skandovali moje meno. Napriek tomu, že s nami prehrali. Nemyslel som si, že to takto dopadne. Zo sekundy na sekundu na mňa prišiel nával emócií,“ vravel po stretnutí.

Už vtedy si myslel, že to bol jeho posledný gól kariéry. Teraz ju definitívne uzavrel.

„Či sa mi darilo alebo nie, vždy som odovzdal na ihrisku maximum. A nechal tam srdce. Možno aj vďaka tomu si ma ľudia vážia. Pretože ani v zahraničí som nemal s fanúšikmi problém,“ uviedol Jendrišek.

Raúl a Rakitič? Normálni chalani

V Schalke si zahral po boku takých svetových hviezd ako Raúl Gonzáles, Ivan Rakitič či Manuel Neuer.

„Boli to normálni chalani, ako sú aj u nás v reprezentácii, v Spartaku Trnava či v Slovane Bratislava. Stáli nohami pevne na zemi, nemali žiadne hviezdne maniere.

Keď sme postúpili zo skupiny Ligy majstrov, všetci sme si spolu sadli na pivo. A Raúl mi rozprával príbehy, ako Steve McManaman (bývalý anglický reprezentant - pozn. red.) počas angažmán v Reale Madrid dokázal za večer vypiť 25 pív.

Beriem pôsobenie v Schalke ako veľmi dobrú skúsenosť. Videl som, ako sa správajú veľkí hráči. Zobral som si veľa ponaučení.

Aj keď to možno až tak futbalovo nevypálilo, ako som si predstavoval. No nikdy na to nezabudnem,“ vravel pred časom.

Do seniorského futbalu prenikol v Ružomberku, z ktorého zamieril do Nemecka a tam hral za Hannover, Kaiserslautern, spomínané Schalke 04 Gelsenkirchen, Freiburg či Cottbus. V sezóne 2014/2015 sa vrátil na Slovensko a hral za Spartak Trnava, z ktorého išiel do poľskej Cracovie Krakov.

Nasledovalo pôsobenie v gréckom klube z mesta Xanthi a vo Volose. Po ďalšom návrate na Slovensko hral za Nitru, Trenčín a napokon Liptovský Mikuláš.

Za reprezentáciu Slovenska odohral v rokoch 2008 až 2014 37 duelov, v ktorých strelil štyri góly.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Jendrišek, Jendrišek nedal, Jendrišek, gól! Nezabudnuteľný muž končí kariéru